ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πανελλαδικές Εξετάσεις Επιστροφή    
ΕΣΑΜΕΑ: Μηχανογραφικό χωρίς αποκλεισμούς

 

Αθήνα 24.11.2010, 11:54

Την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς από καμία σχολή και την παράταση της συμπλήρωσής τους κατά μία εβδομάδα, ώστε οι υποψήφιοι να δηλώσουν τις σχολές επιλογής τους, ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον υφυπουργό Παιδείας Ιωάννη Πανάρετο.

Η ΕΣΑΜΕΑ επανέλαβε τη θέση της, ότι δηλαδή το μηχανογραφικό αποκλείει πολλά άτομα με αναπηρία, και έλαβε την υπόσχεση του υφυπουργού για απάντηση στο αίτημά της σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, ημέρα που λήγει η σχετική προθεσμία.

Κατά την ΕΣΑΜΕΑ, τα αναπάντητα ερωτήματα - διαπιστώσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της στον υφυπουργό αποτυπώνουν ανάγλυφα την πραγματικότητα: Υπάρχουν τμήματα Πανεπιστημίων (π.χ. Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ναυπηγικής ΤΕΙ Πειραιά κ.α.) που αποκλείουν όλες τις παθήσεις, ενώ αντίστοιχα τμήματα άλλων Πανεπιστημίων δεν αποκλείουν καμία πάθηση. Βεβαίως υπάρχουν εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα οποία δεν αποκλείουν καμία πάθηση. Είναι λοιπόν απόλυτα δίκαιο και λογικό να απαντήσουν τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για ποιο λόγο και με βάση ποια κριτήρια αποκλείουν παθήσεις τις οποίες άλλα Ιδρύματα δεν αποκλείουν. Ακόμα και εάν επικαλεστεί κανείς την ιατρική και διαγνωστική προσέγγιση για την αναπηρία, πως εξηγείται το γεγονός ότι ιατρικές σχολές όπως η ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποκλείουν καμία πάθηση. Το οξύμωρο, βέβαια, έγκειται στο ότι υπάρχουν φιλοσοφικές-φιλολογικές σχολές οι οποίες αποκλείουν τις περισσότερες ή όλες τις παθήσεις! Υπάρχουν μουσικές σχολές οι οποίες αποκλείουν τους τυφλούς. "Δηλαδή με αυτή τη λογική στον αείμνηστο πιανίστα Θέμελη λόγω της αναπηρίας του δεν θα επιτρέπονταν οι μουσικές σπουδές. Ή αν ήταν στην Ελλάδα ο μεγάλος Ανδρέας Μποτσέλι δεν θα του επέτρεπαν να φοιτήσει σε καμία σχολή". Υπάρχουν σχολές φυσικής αγωγής, όπως αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις οποίες αποκλείονται όλες οι αναπηρίες εκτός του ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη. Εύλογα διερωτάται κανείς, εάν υπάρχει συγγενής διαβητικός σε αυτούς που αποφάσισαν για αυτή τη Σχολή. Αφοπλιστικότατο, βεβαίως, είναι το ερώτημα τι θα γινόταν εάν ένα άτομο με αναπηρία περνούσε με επιτυχία στις γενικές  εξετάσεις για την εισαγωγή του σε ένα τμήμα, στο οποίο θα αποκλείονταν η εγγραφή του με το σύστημα της ποσόστωσης του 5%. Από αυτό το παράδειγμά διακρίνει κανείς την άκριτη και ανεξέλεγκτη εξουσία που ασκείται ακόμη και από τον ¨πνευματικό¨ κόσμο στα άτομα με αναπηρία. Γιατί στην περίπτωση που το άτομο με αναπηρία περνούσε επιτυχώς τις εξετάσεις (η περίπτωση δεν είναι υποθετική αφού υπάρχουν μαθητές με αναπηρία σημαιοφόροι) την εξουσία την είχε το ίδιο το άτομο με αναπηρία στα χέρια του, ενώ στην περίπτωση της εισαγωγής του με το σύστημα της ποσόστωσης του 5% η εξουσία ασκείται από τα Πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας. Και όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο κατάρτισης του μηχανογραφικού, μέρος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αντί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις για την αναπηρία ασπάζεται και συντηρεί αντιλήψεις σκοταδισμού και άκρατου ρατσισμού".

Μετά από μαραθώνια συζήτηση, οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΜΕΑ πρότειναν στον υφυπουργό μία και μοναδική λύση: Την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς από καμία σχολή, και την παράταση της συμπλήρωσής τους κατά μία εβδομάδα, ώστε οι υποψήφιοι να δηλώσουν τις σχολές επιλογής τους. Τονίσθηκε ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να μην γίνει πράξη αυτό το μηχανογραφικό δελτίο, "που είναι αίολο, διάτρητο, αντισυνταγματικό και υποκρύπτει έναν υφέρποντα ρατσισμό".

Κατόπιν αυτών, η ΕΣΑΜΕΑ αναμένει από τον υφυπουργό να δώσει το πράσινο φως για την παράταση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους υποψηφίους με αναπηρία χωρίς περιορισμούς. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι, τόσο η ίδια όσο και οι φορείς μέλη της, θα προβούν σε ενέργειες νομικές, πολιτικές και κοινωνικές για να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Κάλεσμα
Με την ευκαιρία της 3η Δεκέμβρη 2010 που πλησιάζει, η ΕΣΑΜΕΑ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στο Παναναπηρικό - Πανελλήνιο Συλλαλητήριο  στις 10: 00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, "εκεί που θα ακουστεί ηχηρό το μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας Πολιτικής και Κοινωνικής, η οποία συντηρεί το καθεστώς της άνισης μεταχείρισης και έρχεται σε αντίθεση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved