ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ιστορία Επιστροφή    
Κυοφορείται: Νέα Βιβλιοθήκη του Αγώνα του 1821

Αθήνα 17.5.2016, 12:20

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων, το 2021, από την Επανάσταση του 1821, ο "Ερμής" αναγγέλει την κυκλοφορία μιας νέας σειράς με τίτλο "Νέα Βιβλιοθήκη του Αγώνα" (ΝΕΒΑ).

Η σειρά θα αποτελείται από τυποποιημένες συνθετικές μονογραφίες, 180-200 σελίδων, με Χρονολόγιο, Σημειώσεις, Βιβλιογραφία, Εικονογράφηση, Κρίσεις και Ευρετήριο που θα διευθύνεται από το Θεόδωρο Ν. Σωτηρόπουλο. Η όλη έκδοση θα γίνει με την επιστημονική συνεργασία του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με συντονιστές τη Διευθύντρια Ερευνών Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου και τον Διευθυντή Ερευνών Δημήτριο Δημητρόπουλο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους πρώτους τόμους, που θα κυκλοφορήσουν από το 2018: Η καθημερινή ζωή στα χρόνια της Επανάστασης, η εικονογραφία του 1821, το 1821 στη λογοτεχνία, πρόσληψη - υποδοχή - καθιέρωση του 1821, η εξωτερική απήχηση του 1821, το 1821 στις οθωμανικές πηγές και στην τουρκική ιστοριογραφία, πληθυσμιακές μετακινήσεις στα χρόνια του Αγώνα.

Ο "Ερμής" έχει και αυτός τις επετείους του τα επόμενα χρόνια. Το 2017 θα θυμηθούμε με μία ημερίδα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνιδρυτή του εκδοτικού οίκου, καθηγητή Άλκη Αγγέλου, ενός κορυφαίου ερευνητή του Νέου Ελληνισμού. Το 2019 θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια του "Ερμή", ο οποίος μεσήλικας πια, αλλά πάντοτε με νεανική ορμή και πιστός στις ιδρυτικές αρχές του, αναλαμβάνει, μαζί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών-ΕΙΕ, να επιτελέσει ένα δύσκολο μα απαραίτητο επιστημονικό και εκδοτικό έργο, τη "Νέα Βιβλιοθήκη του Αγώνα", στην παράδοση της ΝΕΒ (Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη). Η ΝΕΒ αποτέλεσε ριζοσπαστική αλλαγή στα εκδοτικά πράγματα και προώθησε συστηματικά την ουσιαστική γνωριμία μας με τον Νέο Ελληνισμό, μέσα από τους 60 τόμους που κυκλοφόρησαν (1971 έως το 2001). Η ΝΕΒΑ φιλοδοξεί να προσφέρει μια συλλογική, σφαιρική και κυρίως νέα θεώρηση και κατανόηση μιας κομβικής περιόδου της ιστορίας μας, των επιπτώσεων και της επιρροής της έως τις ημέρες μας.

«Είναι κοινός τόπος ότι στη διάρκεια πολύ σημαντικών εξελίξεων ο ιστορικός χρόνος πυκνώνει, τα γεγονότα πληθαίνουν και επιταχύνονται. Αυτό συνέβη με την Αμερικανική επανάσταση (1776) ή με τη Γαλλική επανάσταση (1789). Έτσι έγινε και με την Ελληνική επανάσταση, της οποίας η επέτειος-ορόσημο της δεύτερης εκατονταετηρίδας συμπίπτει και πάλι με μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της χώρας. Το 1921 μας έβρισκε ένα χρόνο πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1971 στη μέση της δικτατορίας, το 2021 είναι άγνωστο, αυτή τη στιγμή, πως θα βρει την Ελλάδα, η οποία διέρχεται βαθύτατη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Οπωσδήποτε η επιστημονική έρευνα για το 1821 τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει υποχωρήσει, καθώς το ενδιαφέρον των μελετητών έχει στραφεί σε άλλες πιο πρόσφατες περιόδους της ιστορίας μας. Κι όμως το '21, πέραν από μήτρα του νέου ελληνικού κράτους, περιέχει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες που μας χαρακτηρίζουν ως λαό από τότε. Γι' αυτό και θα παραμείνει εσαεί βασική πηγή της αυτογνωσίας μας», καταλήγει η ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved