ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Βιογραφίες, Απομνημονεύματα, Μαρτυρίες Επιστροφή    
Πέτρος Καναγκίνης. Η συμβολή του στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος της υπαίθρου στον Μεσοπόλεμο (με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό)

   Συγγραφέας: Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος
   Τίτλος: Πέτρος Καναγκίνης. Η συμβολή του στην αναμόρφωση
   του περιβάλλοντος της υπαίθρου στον Μεσοπόλεμο
   (Με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό)
   Συνέκδοση με το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα
   Επιστημών Περιβάλλοντος
   Βιβλιοπωλείον της Εστίας
   Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2013    
   Σειρά: Μαρτυρίες - βιογραφίες
   Σελίδες 241, 17 x 24
   Ενδεικτική τιμή: 20 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

Ο γεωπόνος Πέτρος Καναγκίνης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του εποικισμού και της αγροτικής αποκατάστασης γηγενών ακτημόνων και προσφύγων από το τέλος των βαλκανικών πολέμων μέχρι και την επαύριο της μικρασιατικής καταστροφής και της σύστασης της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (Ε.Α.Π.). Ένας πρωτοπόρος της αναμόρφωσης του περιβάλλοντος της ελληνικής υπαίθρου στον Μεσοπόλεμο.

Ο Καναγκίνης αποτελεί τυπικό παράδειγμα της γενιάς των γεωπόνων που ανδρώθηκαν στον μεσοπόλεμο και οι οποίοι ήσαν φορείς μιας αρκετά διαφορετικής, περισσότερο ηθικο-βιωματικής, αντίληψης για τον ρόλο και την αποστολή των γεωπόνων. Μιας αντίληψης και μιας στάσης που περιλάμβανε και ένα μεγάλο βαθμό προσήλωσης σε ένα συλλογικό σκοπό –θα μπορούσα να πω «όραμα» αν ο όρος δεν είχε ευτελιστεί από την κατάχρηση–, που σήμαινε σε πολλές περιπτώσεις, εκτός των άλλων, και την υπέρβαση του στενά νοούμενου προσωπικού συμφέροντος.

Ο ιστορικός Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος αποτυπώνει με μοναδική ζωντάνια τα ορόσημα της πνευματικής, επαγγελματικής και δημόσιας διαδρομής ενός πρωταγωνιστή μιας εξαιρετικά σύνθετης και ταραγμένης εποχής. Μιας εποχής των άκρων, που προσπάθησε να ισορροπήσει και να βρει τον βηματισμό της μεταξύ δύο παγκοσμίων πολέμων και δύο μεγάλων εθνικών τραγωδιών – της μικρασιατικής καταστροφής και του εμφυλίου πολέμου. Μιας εποχής που σημαδεύτηκε από γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, από αλλαγές και επεκτάσεις συνόρων ως συνέπεια πολέμων, από μεταναστεύσεις και ανταλλαγές πληθυσμών και από ποικίλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές. Γεγονότα που φαντάζουν τόσο μακρινά και τόσο κοντινά· ο βιογραφούμενος τα βίωσε εκ του σύνεγγυς, μετέχοντας σε αυτά και επηρεάζοντάς τα.

Ο συγγραφέας
Ο Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
• Γεωργική εκπαίδευση και ανάπτυξη. Η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών στην ελληνική κοινωνία, 1920-1960, Ελληνικά Γράμματα 2004.
• Η ελληνική αγροτική κοινωνία και οικονομία κατά τη βενιζελική περίοδο. Πρακτικά συνεδρίου (επιμέλεια), Ελληνικά Γράμματα 2007.
• Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος. Όψεις του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα, Πλέθρον 2010.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved