ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτικές Επιστήμες Επιστροφή    
Λαϊκισμός στην Ευρώπη και την Αμερική

   Τίτλος: Λαϊκισμός στην Ευρώπη και την Αμερική. Απειλή ή διόρθωση
  
 για τη δημοκρατία;
   Συγγραφείς: Mudd Cas Kaltwasser - Rovira Cristobal Kaltwasser
   Εκδότης: Επίκεντρο
   Σελίδες: 416
   Ημ. Έκδοσης: 23/05/2013
   Ενδεικτική Τιμή: 27,00€
 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή

Αν και ο «λαϊκισμός» έχει καταλήξει μία έννοια του συρμού στις πολιτικές συζητήσεις, τείνει να μελετάται ανά χώρα ή ανά περιοχή. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που προσφέρει μία γνησίως συγκριτική οπτική γωνία στο λαϊκισμό και τις επιπτώσεις του στη δημοκρατία. Αναλύοντας τρέχουσες εμπειρίες λαϊκισμού στην Ευρώπη και την Αμερική, ο ανά χείρας συλλογικός τόμος καταδεικνύει πειστικά ότι ο λαϊκισμός μπορεί να αποτελεί παράλληλα απειλή και διόρθωση για τη δημοκρατία. Οι συντελεστές καταδεικνύουν επίσης τις ενδιαφέρουσες ομοιότητες μεταξύ δεξιόστροφου και αριστερόστροφου λαϊκισμού: αμφότεροι οι τύποι λαϊκισμού ρέπουν προς την υπεράσπιση ενός πολιτικού μοντέλου που δεν είναι ενάντια στη δημοκρατία per se, αλλά μάλλον σε ασυμφωνία με τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Ο Cas Mudde έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Leiden και διδάσκει στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Georgia. To πιο πρόσφατο βιβλίο του, Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη (CUP, 2007 & Επίκεντρο, 2011), κέρδισε το βραβείο Stein Rokkan και αναγορεύθηκε από το περιοδικό Choice Outstanding Academic Title το 2008.

O Cristobal Rovira Kaltwasser έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, έχει εργαστεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), και υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου (WZB). Είναι Marie-Curie Intra-European υπότροφος σε ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Είπαν
Το βιβλίο των Mudde και Rovira Kaltwasser ανοίγει εννοιολογικές και εμπειρικές λεωφόρους σε ένα κατεξοχήν δύσκολο πεδίο. Ορίζοντας τον λαϊκισμό ως μία ιδεολογία «ισχνού πυρήνα», τον τοποθετούν εγγύτερα σε ένα πολιτικό στυλ που εκφράζεται εμπειρικά με διάφορους τρόπους, σε αναλογία με συγκεκριμένες περιστάσεις και αδρές αξιολογήσεις σχετικά με την ορθή πολιτική και κοινωνική τάξη. Οι επιμελητές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς τη συναρμογή ενός συνόλου περιπτωσιακών μελετών με την κατάλληλη διασπορά, ώστε να συνομιλήσουν ευθέως με το θεωρητικό ερώτημα που διατυπώνουν ως κεντρικό, δηλαδή, τις διαφοροποιήσεις των συνεπειών του λαϊκισμού στη δημοκρατική συμμετοχή και αντιπαράθεση.
Herbert Kitschelt, George V. Allen Professor of International Relations, Duke University

Τελικά ο λαϊκισμός κάνει περισσότερη ζημιά στη δημοκρατία με το να υποσκάπτει τον πλουραλισμό και τον ανταγωνισμό, ή περισσότερο καλό με το να ενισχύει τη συμμετοχή και την ενσωμάτωση; Με τις τολμηρές του συγκρίσεις μεταξύ περιφερειών, αυτό το ενδιαφέρον βιβλίο θέτει τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε τύπος επίπτωσης μπορεί να λάβει χώρα, και παρέχει συνεπώς μία νέα και προσεγμένη απάντηση σε αυτό το σημαντικό ερώτημα.
Kurt Weyland, Department of Government, University of Texas at Austin

Αυτό το σύγχρονο βιβλίο βοηθά να απαντηθεί ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα στη μελέτη του λαϊκισμού: πώς συσχετίζεται ο λαϊκισμός με τη δημοκρατία. Οι αναγνώστες θα μείνουν ικανοποιημένοι όχι μόνο από την απάντηση που παρέχει το βιβλίο, αλλά και από την εμπειρική του εστίαση, καθώς δοκιμάζει και διορθώνει τις θεωρίες του μέσα από περιπτωσιακές μελέτες που εκτείνονται σε ένα πλήθος περιοχών. Αυτή η εξαιρετική συγκριτική οπτική γωνία όχι μόνο προσφέρει πανίσχυρες ενοράσεις όσον αφορά τη σχέση μεταξύ λαϊκιστικού λόγου, κυβερνητικού καθήκοντος, και δημοκρατικής παγίωσης, αλλά καθιστά επίσης πρόδηλη την εποικοδομητική δυναμική ενός ιδεολογικού ορισμού του λαϊκισμού. Δείχνει ακριβώς πόσο μακριά έχει φτάσει η μελέτη του λαϊκισμού την τελευταία δεκαετία.
Kirk Hawkins, Associate Professor, Department of Political Science, Brigham Young University

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved