ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
ΕΕ: Πρόταση για ενίσχυση του ENISA

 

Αθήνα 7.2.2012, 14:04

Νομοθετική πρόταση με στόχο την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), ο οποίος εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενέκρινε χθες η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ε.Ε.

Ο οργανισμός ENISA δημιουργήθηκε το 2004 με αρχικώς προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας τα πέντε έτη (η τρέχουσα εντολή του λήγει το Σεπτέμβριο 2013).

Η νέα πρόταση επεκτείνει και ενισχύει την εντολή του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και την ετοιμότητα τους για την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας στα δίκτυα.

Ο οργανισμός θα υποστηρίξει τη δημιουργία και λειτουργία μιας ευρωπαϊκής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πληροφορικής (CERT), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οργανισμών και υπηρεσιών. Αυτό υποστηρίζεται στο εγκριθέν ψήφισμα με εισηγητή τον Giles Chichester (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης, θα προωθήσει και θα υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών ομάδων CERT στις περιπτώσεις περιστατικών επιθέσεων ή διαταραχών σε δίκτυα ή υποδομές.

Στις περιπτώσεις σοβαρών απειλών στον κυβερνοχώρο, και κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους ή ευρωπαϊκού οργανισμού, ο οργανισμός ENISA θα βοηθάει στην εκτέλεση των επιχειρησιακών καθηκόντων προκειμένου να προστατευθεί το πληγέν δίκτυο ή δεδομένα.

Νέα εντολή
Η νομοθετική πρόταση θα θεσπίσει νέα εντολή για τον ENISA διάρκειας επτά ετών με έναρξη την 13η Σεπτεμβρίου 2013. Η δομή λειτουργίας του ENISA θα ενισχυθεί καθώς θα δοθεί ενισχυμένος εποπτικός ρόλος στο διοικητικό του συμβούλιο.

Ο οργανισμός έχει την έδρα του στο Ηράκλειο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια τροπολογία την οποία ενέκρινε η επιτροπή του ΕΚ, το τεχνικό προσωπικό που ασχολείται με την επιχειρησιακή εφαρμογή της εντολής του οργανισμού θα έχει την έδρα του σε ένα τοπικό γραφείο στην Αθήνα.

Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν το πρώτο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας καθώς δίνει την εντολή στον εισηγητή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved