ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
ΕΕ: Προς νέα Οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα

 

Αθήνα 24.1.2013, 15:03

Μετά τη διαπίστωση ότι η κινητικότητα των εργαζομένων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν είναι και η καλύτερη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εισηγήτρια τη Γαλλίδα Σοσιαλίστρια Bernadette Vergnaud, έβαλε μπροστά μια νέα Οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία θέτει ως στόχο μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη εμπιστοσύνη σε πτυχία και διαδικασίες τόσο για όσους θέλουν να εργασθούν στο εξωτερικό, όσο και για τις χώρες στις οποίες θα εργασθούν και τους μελλοντικούς πελάτες ή εργοδότες τους.

Η ΕΕ κρίνει ότι η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος καθιστά την υφιστάμενη οδηγία εντελώς παρωχημένη και πλέον είναι καιρός να κινηθεί "προς μια εναρμόνιση σπουδών και δεξιοτήτων και διαδικασιών στην ΕΕ έτσι ώστε να επιταχύνουμε την αυτόματη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών".

Σήμερα, μόλις 7 στα 800 επαγγέλματα έχουν αυτόματη αναγνώριση (αρχιτέκτονες, οδοντίατροι, γιατροί, μαίες, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι). Στόχος της οδηγίας είναι να δώσει στον πολίτη, είτε επαγγελματίας είναι είτε πελάτης, εμπιστοσύνη, να δείξει ότι στην καθημερινή ζωή η Ευρώπη παλεύει σκληρά και για την ασφάλειά τους.

Στην ΕΕ εκτιμούν η νέα Οδηγία θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην κινητικότητα των εργαζομένων ιδίως σε μια περίοδο που μεγάλος αριθμός νέων Ελλήνων, Ισπανών ή Πορτογάλων ψάχνει, συχνά χωρίς να το θέλει, για δουλειά σε άλλη χώρα. Οι κανόνες που θα εισάγει η νέα Οδηγία θα τους δώσουν μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, όπως θα δώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους εργοδότες και τους πελάτες ή ασθενείς τους. Επιπλέον, εκείνοι που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος φέρνουν μαζί την εμπειρία και τεχνογνωσία τους, μοιράζονται εκείνη που βρίσκουν και αυτό μόνο θετικό είναι για την ανάπτυξη και, εν τέλει, την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η ΕΕ δεν κρύβει την αισιοδοξία της για την ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα είναι καταπληκτικό "εργαλείο" για τους επαγγελματίες και τους πολίτες καθώς αναμένεται να διευκολύνει και να συντομεύει τις διαδικασίες αναγνώρισης, ενώ θα περιλαμβάνει και σύστημα ενημέρωσης σε περίπτωση προβλήματος. Σήμερα δεν υπάρχει σύστημα που να συγκεντρώνει, με σωστό τρόπο, όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αναγνώριση ενός επαγγελματία που θέλει να εργασθεί αλλού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved