ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
«Καινοτόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόγραμμα Διαύγεια»

Αθήνα 31.10.2013, 17:2

Το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως επίτευγμα καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσίασε αναλυτικά σήμερα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά την παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership - OGP).

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα στο "Διαύγεια" έχουν ενταχθεί 3.630 φορείς και έχουν δημοσιευτεί 9.755.848 αποφάσεις, ενώ οι αναρτήσεις τις εργάσιμες ώρες αιχμής ξεπερνούν τις 2.000, τις 14.000 κάθε ημέρα και τις 280.000 κάθε μήνα.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, το πρόγραμμα «Διαύγεια» θωρακίζεται θεσμικά και αναβαθμίζεται προς όφελος των πολιτών και της διαφάνειας, καθώς:
1. Η ανάρτηση στο «Διαύγεια» καθίσταται προϋπόθεση ισχύος της αναρτητέας πράξης. 
2. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του πρωτότυπου και του αναρτημένου εγγράφου υπερισχύει το τελευταίο. 
3. Ο πολίτης μπορεί πλέον να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, αναφέροντας  μόνο τον αριθμό δημοσίευσης (ΑΔΑ), χωρίς να απαιτείται επιπλέον επικύρωση, η οποία προσθέτει γραφειοκρατικά βάρη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Πάντα σύμφωνα με την υφυπουργό, η νέα «Διαύγεια», που τίθεται σε λειτουργία τον Ιανουάριο, προσφέρει τις τεχνικές δυνατότητες που ολοκληρώνουν τον θεσμό και ανταποκρίνονται στην αρχική του στόχευση:
- Περιλαμβάνει ισχυρή μηχανή αναζήτησης που διευκολύνει ουσιωδώς την αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων. Γίνεται έτσι περισσότερο φιλική στον πολίτη και το χρήστη που αναζητεί κάποια πληροφορία.
- Εγγυάται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των δεδομένων.
- Είναι πλήρως προσβάσιμη από ΑμεA.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), για την εξασφάλιση πλήρους και ορθής εφαρμογής της διαδικτυακής πύλης «Διαύγεια» από τους δημόσιους φορείς. 

Θεσμική θωράκιση, τεχνική αναβάθμιση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμβάλλουν στην εμπέδωση της διαφάνειας στις δράσεις της δημόσιας διοίκησης, που συνιστά διαρκές δημοκρατικό ζητούμενο. 

Ανοιχτή δημόσια πληροφορία
Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην δημόσια πληροφορία, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύνολο υπηρεσιών και μοντέλων διανομής των δημόσιων δεδομένων μέσω κεντρικής πλατφόρμας, για την περαιτέρω ενίσχυση της ανοικτής διάθεσης και αξιοποίησης της δημόσιας πληροφορίας, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.  Ήδη λειτουργεί σχετική διαδικτυακή πύλη: http//www.data.gov.gr, η πληροφοριακή βάση της οποίας επιδιώκεται να διευρυνθεί σημαντικά.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved