ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται άδεια για σπουδές


Αθήνα 10.3.2005
Τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που προβλέπουν την χορήγηση άδειας σπουδών στους δημοσίους υπαλλήλους, έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος.

Πρόκειται για το άρθρο 60 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999) που προβλέπει ότι: «Στους υπαλλήλους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές.

Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι εργάσιμες ημέρες κάθε έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο που ζητά ο ενδιαφερόμενος. Οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για το χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια δύο ημερών».

Επιπλέον από το υπουργείο επισημάνθηκαν τα ακόλουθα σχετικά με το ρεπορτάζ:
- Ούτε στο εν λόγω ρεπορτάζ ούτε και στις δηλώσεις της ενδιαφερόμενης φοιτήτριας – δημόσιας υπαλλήλου αναφέρεται ότι ζητά άδεια μετ’ αποδοχών για τα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
- Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε στο υπουργείο εν γνώσει και της ενδιαφερομένης ότι δεν προβλέπεται από το νόμο άδεια μετ’ αποδοχών για προπτυχιακές σπουδές.
- Καμιά δημόσια υπηρεσία δεν αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας εξετάσεων σ’ αυτούς που τη δικαιούνται, σύμφωνα με το νόμο 2683/1999. Συμπερασματικά, λοιπόν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αιτιάσεις ότι δήθεν «η γραφειοκρατία δεν την αφήνει να σπουδάσει» ενώ η άδεια που ζητά δεν προβλέπεται από το νόμο.
- Εξάλλου τα άρθρα 47 και 58 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν περιλαμβάνουν στο πεδίο εφαρμογής τους, πρόβλεψη για προπτυχιακή εκπαίδευση, ούτε βεβαίως άδεια για τέτοιο σκοπό, αλλά αφορούν υπηρεσιακή εκπαίδευση, ήτοι εισαγωγική εκπαίδευση, επιμόρφωση, μετεκπαίδευση και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.

* Τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, ο οποίος προβλέπει και άλλες ειδικές άδειες για δημοσίους υπαλλήλους, μπορείτε να δείτε στην «Νομοθεσία Δημοσίων Υπαλλήλων».

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved