Αθήνα 25.9.2012, 19:32
Εξ αποστάσεως προγράμματα πολιτιστικής διαχείρισης με ανανεωμένες θεματικές προσφέρει η Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, σε μία εποχή που η παιδεία και η τέχνη αποτελούν διέξοδο, παρέχεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα να εξοικειωθούν μέσω του υπολογιστή τους σε ζητήματα πολιτισμού, social media, μουσειολογίας, έρευνας επισκεπτών και αναζήτησης πόρων.
Τα σεμινάρια είναι τα εξής:
* Social Media και Πολιτιστική Διαχείριση με τη Λήδα Τσενέ (έναρξη 15 Οκτωβρίου, διάρκεια 1 μήνας) Τα κοινωνικά μέσα και κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ενεργών χρηστών αυξάνεται συνεχώς με γοργούς ρυθμούς. Η επίδρασή τους στην αγορά, στις επιχειρήσεις, σε ολοένα και περισσότερους τομείς και στην κοινωνία γενικότερα είναι ορατή καθημερινά. Από αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο χώρος του πολιτισμού και των τεχνών. Το σεμινάριο που συντονίζει η Λήδα Τσενέ, αποτελεί εισαγωγή στο ρόλο των κοινωνικών μέσων και των κοινωνικών δικτύων στο πεδίο της πολιτιστικής διαχείρισης. Στόχος είναι να εξετάσει τις νέες δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι επαγγελματίες του πολιτισμού, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής και κυρίως διασυνδεδεμένης εποχής.
* Πολιτιστική Διαχείριση - Μουσειολογία με την Αλεξάνδρα Νικηφορίδου (έναρξη 17 Οκτωβρίου, διάρκεια 2 μήνες) Το online σεμινάριο «Πολιτιστική Διαχείριση και Μουσειολογία» αποτελεί βασική εισαγωγή στην έννοια και τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στις αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης. Εξετάζει, μεταξύ άλλων, θέματα διοίκησης, διαχείρισης και σχεδιασμού πολιτιστικής πολιτικής. Επίσης, ενθαρρύνει τον προβληματισμό γύρω από τη σημασία και τη δυναμική των μουσείων αναπτύσσοντας θέματα όπως: αποστολή, λειτουργία, επικοινωνιακή και εκπαιδευτική πολιτική του μουσείου.
* Έρευνα Επισκεπτών και Αξιολόγηση με την Αλεξάνδρα Νικηφορίδου (έναρξη 24 Οκτωβρίου, διάρκεια 2 μήνες) Το online σεμινάριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με τίτλο «Έρευνα Επισκεπτών και Αξιολόγηση» για μουσεία και άλλους οργανισμούς πολιτιστικής αναφοράς πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και εξετάζει τις έννοιες της έρευνας κοινού και της ανάλυσής της. Η έρευνα επισκεπτών αποτελεί το βασικό και απαραίτητο εργαλείο με το οποίο τα μουσεία μελετούν την αποτελεσματικότητα του έργου τους, τη σχέση τους με το υπάρχον ή το εν δυνάμει κοινό τους αλλά και τους φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας.
* Αναζητώντας Αποτελεσματικά Μοντέλα Ανεύρεσης Πόρων με τη Λήδα Τσενέ (έναρξη 12 Νοεμβρίου, διάρκεια 1 μήνας) Η ανεύρεση πόρων αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη και σημαντικά θέματα συζήτησης και στο πεδίο της πολιτιστικής διαχείρισης. Το συγκεκριμένο σεμινάριο, που συντονίζει η Λήδα Τσενέ, αποτελεί σύντομη εισαγωγή σε διαφορετικά μοντέλα και στρατηγικές ανεύρεσης πόρων για πολιτιστικούς οργανισμούς και κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Βεβαίωση Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των θεματικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες του εκάστοτε σεμιναρίου θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Τα online σεμινάρια δεν απαιτούν υποχρεωτική παρακολούθηση παραδόσεων και προσφέρουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του προσωπικού χρόνου απασχόλησης των συμμετεχόντων.
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση υπολογιστών παρά μόνο βασικές γνώσεις πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet) και χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Απαιτείται, ωστόσο, καλή γνώση Αγγλικών για την ανάγνωση μέρους της βιβλιογραφίας.
Βιογραφικά Η Αλεξάνδρα Νικηφορίδου εργάζεται ως σύμβουλος μουσείων και άλλων παρεμφερών πολιτιστικών οργανισμών. Έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, κ.ά. και αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την εκπόνηση μουσειολογικών μελετών και την επιμέλεια εκθέσεων. Έχει διδάξει και άλλα σεμινάρια πολιτιστικής διαχείρισης/ μουσειολογίας και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης Τετράδια Μουσειολογίας.
H Λήδα Τσενέ είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα κοινωνικών μέσων και κοινωνικής ευθύνης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του ίδιου Πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζεται σήμερα ως επιστημονική συνεργάτης. Διδάσκει επίσης στο Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πάτρας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες". Έχει εργαστεί στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της πολιτιστικής διαχείρισης και έχει διοργανώσει φεστιβάλ, εκθέσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Από το 2005 είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Comicdom Press. Με την Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεργάζεται στην διοργάνωση του ComicdomCon Athens που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 9.000 άτομα.
Πληροφορίες Περισσότερες πληροφορίες παρέχει η κ. Ήρα Παπαδοπούλου, τηλ.: 210 3680052 και η διεύθυνση www.hau.gr/culture.
|