ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Έκθεση Πάρι Πρέκα στο Μουσείο Μπενάκη


Αθήνα 12.3.2012, 15:23

Η αναδρομική έκθεση "Πάρις Πρέκας, Ζωγραφική - Γλυπτική", διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Πειραιώς. Είναι αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, με πολύπλευρο έργο, όχι μόνο στη ζωγραφική και στη γλυπτική, όπου κατά κύριο λόγο εστιάζει η έκθεση του Μουσείου, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το κόσμημα και η αρχιτεκτονική διακόσμηση κτηρίων.

Η έκθεση περιλαμβάνει υδατογραφίες, ελαιογραφίες και σχέδια, καθώς και γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Ξεκινά από τα πρώτα έργα της περιόδου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε, και στη συνέχεια αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες, όπως τα Άλογα, οι Βίοι Παράλληλοι, τα Λευκά Πανιά, τα Τάνκερς και οι Ήρωες του Ριάτσε. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των γλυπτών, τα οποία είναι φιλοτεχνημένα σε ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, ορείχαλκο και σίδηρο.

Σπουδαία θέση στο έργο του Πάρι Πρέκα καταλαμβάνουν η αρχαιότητα και η μυθολογία και το ιδεολογικό φορτίο που μεταφέρουν. Οι αφαιρετικές αναζητήσεις του διυλίζονται μέσα από την αυστηρότητα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και ζωγραφικής, την καθαρότητα της φόρμας και την αρμονία των μορφών.

Τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Πρέκα προέρχονται από Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιμέλειά της είχε η Μερόπη Πρέκα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Σταμάτη Ζάννο. Συνοδεύεται από μια πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), με την επιμέλεια της Όλγας Μεντζαφού-Πολύζου και κείμενα του Άγγελου Δεληβορριά, του Χρύσανθου Χρήστου, της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του Στέλιου Λυδάκη, της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, και άλλων ερευνητών. Περιέχει επίσης αναλυτικό χρονολόγιο, πλούσια βιβλιογραφία και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved