ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Κοσμήματα καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη

 

Αθήνα 15.5.2012, 18:03

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών» στο Κεντρικό Κτήριο στην Αθήνα, από τις 16 Μαΐου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 200 κοσμήματα που υπογράφουν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα: Arman, César, Giorgio de Chirico, Jean Cocteau, André Derain, Julio Gonzalez, Keith Haring, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Yoko Ono, Man Ray, Niki de Saint-Phalle και Bernar Venet είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που αντιπροσωπεύονται στην έκθεση.

Ο Georges Braque, η Louise Bourgeois, ο Max Ernst, ο Lucio Fontana, ο Anish Kapoor, ο Yves Klein, ο Jeff Koons και ο Pablo Picasso είναι κάποιοι από τους γνωστότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Δεν είναι όμως εξ ίσου γνωστά τα έργα απαράμιλλης ομορφιάς που οι καλλιτέχνες αυτοί δημιούργησαν με τη μορφή κοσμημάτων.

Έργα δάνεισαν οι: Magdalena Abanakowicz, Naomi & Stephen Antonakos, Corice Arman, Margareta von Bartha, Marc & Sara Benda, Anne de Boismilon, Stéphanie Busuttil, Pierre-Alain Challier, Christian Scheffel Gallery, Elisabetta Cipriani, Horacio Cordero, Didier Antiques, Marina Filippini
Marie Haddou, Ingrid Jochheim, Bill Katz, Sofia LeWitt, Louisa Guinness Gallery, Germana Matta, Danielle Morellet, Marie-Madeleine Opalka, Μαρία Δημητριάδη - Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, Θεόδωρος, γλύπτης, Λία Καναγκίνη, Ισμήνη Καπάνταη, Μαρίνα Καρέλλα, Milene Μάλτου
Μίλτος Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μολφέση, Μάγδα Μπαλτογιάννη, Λίνα Μπέμπη, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Μερόπη Πρέκα, Νάκης Ταστσιόγλου, Μαρία Τσελέντη, Μαρίζα Φασιανού, Ελένη Φιλιποπούλου, Οίκος Zolotas.

Η έκθεση, που επιμελείται η Diane Venet, παρουσιάζει έργα μιας πλειάδας εικαστικών καλλιτεχνών που σχεδίασαν εκπληκτικά κοσμήματα, τα οποία είτε ανακαλούν στη μνήμη το εικαστικό τους λεξιλόγιο είτε συνιστούν μια εντυπωσιακή απόκλιση από την καλλιτεχνική τους πορεία.

Τα ευφάνταστα αυτά έργα δεν προορίστηκαν ποτέ για μαζική παραγωγή, αλλά αποτέλεσαν μάλλον μοναδικά κομμάτια ή αναπαράχθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, κυρίως ως προσωπικά δώρα των καλλιτεχνών προς συγγενείς και φίλους. Αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη όψη της προσωπικής ζωής των δημιουργών τους.

Με βασικό πυρήνα την προσωπική συλλογή της επιμελήτριας Diane Venet, αλλά και με σημαντικά δάνεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η έκθεση έχει ως στόχο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της σύνδεσης της αργυροχοΐας με τις πλαστικές τέχνες.

Η αργυροχοΐα και η καλλιτεχνική δημιουργία ακολουθούν παράλληλες διαδρομές για αιώνες. Τον 16ο αιώνα όμως οι διαδρομές αυτές θα πάρουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ζωγράφοι και γλύπτες αρχίζουν τότε να θεωρούνται καλλιτέχνες, ενώ οι χρυσοχόοι, παρά τη δεξιοτεχνία τους, εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στους τεχνίτες. Έκτοτε, οι δύο αυτοί κλάδοι θα εξελιχθούν αυτόνομα, ακολουθώντας ο καθένας τις δικές του τεχνικές εξελίξεις και αισθητικές ανατροπές. Τον 20ό αι. το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών τύπων καλλιτεχνικής παραγωγής μοιάζει αγεφύρωτο. Οι πλαστικές τέχνες ανοίγονται στο άυλο, το εφήμερο, το εννοιολογικό, χαρακτηριστικά που μοιάζουν εντελώς ξένα στο κόσμημα, ενώ ο χρυσοχόος παραμένει πιστός στην υπηρεσία των υλικών του, καθώς η αξία της εργασίας του μετριέται πολύ συχνά σε καράτια.

Τα κοσμήματα όμως των Miquel Barceló, Pol Bury, Alexander Calder, Leonor Fini, Robert Indiana και Wilfredo Lam που παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση για το σημείο τομής της γλυπτικής, της ζωγραφικής και της αργυροχοΐας που συνιστά η δημιουργία τους.

Το νέο αυτό πεδίο, τα «κοσμήματα καλλιτεχνών», αποτελεί για τους εικαστικούς δημιουργούς μια θαυμάσια πρόκληση να επινοήσουν μια πολύ μικρότερη εκδοχή των διασημότερων αριστουργημάτων τους.

Η έκθεση προσφέρει μια νέα ματιά τόσο στο κόσμημα όσο και στην καλλιτεχνική δημιουργία, μια ματιά που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο καθιερωμένο εικαστικό λεξιλόγιο των καλλιτεχνών και τους περιορισμούς που θέτει η αργυροχοΐα: το μέγεθος, το βάρος, τη λειτουργικότητα.
 
Ελληνική συμμετοχή
Με πρωτοβουλία της επιμελήτριας Diane Venet, η έκθεση θα πλαισιωθεί από κοσμήματα σχεδιασμένα από Έλληνες καλλιτέχνες. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει μια ιδιαίτερη πτυχή του έργου γνωστών και αγαπητών Ελλήνων καλλιτεχνών σε διάλογο με τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Αλέκο Φασιανό στον Νάκη Ταστσιόγλου και στον Γιώργο Γυπαράκη, η έκθεση παρουσιάζει τις δημιουργίες 21 Ελλήνων εικαστικών, γλυπτών και ζωγράφων, και τους πειραματισμούς τους με τη φόρμα του κοσμήματος. Τρεις μάλιστα από αυτούς -ο Μίλτος Μιχαηλίδης, η Λίνα Μπέμπη και ο Νάκης Ταστσιόγλου- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιμελήτριας, δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση από μια εικαστική εγκατάσταση, σε διάλογο με τα εκτεθειμένα κοσμήματα.

Η έκδοση
Με την ευκαιρία της έκθεσης το Μουσείο Μπενάκη εκδίδει έναν μικρό τόμο, που περιλαμβάνει μια επιλογή από τα έργα της συλλογής της Diane Venet καθώς και από ένα αντιπροσωπευτικό κόσμημα όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμος στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη ο αγγλικός κατάλογος της έκθεσης, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης της συλλογής στο Museum of Art and Design της Νέας Υόρκης: From Picasso to Koons. The artist as jeweler, εκδ. Skira-Flammarion, επιμ.: Diane Venet, κείμενα: Diane Venet, Barbara Rose, Adrien Goetz.

* Ακολουθεί κατάλογος με τα ονόματα των καλλιτεχνών.

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

1. Magdalena Abakanowicz
2. Valerio Adami
3. Stephen Antonakos
4. Karel Appel
5. Ron Arad
6. Arman
7. Hans Arp
8. Kader Attia
9. Enrico Baj
10. Giacomo Balla
11. Miquel Barceló
12. Laurent Baude
13. Ben
14. Pierrette Bloch
15. Louise  Bourgeois
16. Georges Braque
17. James Brown
18. Pol Bury
19. Alexander Calder
20. Anthony Caro
21. César
22. John Chamberlain
23. Dinos Chapman
24. Miguel Chevalier
25. Nisa Chevènement
26. Giorgio de Chirico
27. Jean Cocteau
28. Horacio Cordero
29. Corneille
30. Michael Craig-Martin
31. Wim Delvoye
32. André Derain
33. Max Ernst
34. Henri Etienne-Martin
35. Jean-Claude Farhi
36. Leonor Fini
37. Lucio Fontana
38. Laura Ford
39. Doriana & Massimiliano Fuksas
40. Kendel Geers
41. Alberto Giacometti
42. Julio González
43. Anthony Gormley
44. Alberto Guzman
45. Raymond Hains
46. Nigel Hall
47. Keith Haring
48. Damien Hirst
49. Gottfried Honegger
50. Rebecca Horn
51. Annabelle d’Huart
52. Kenny Hunter
53. Robert Indiana
54. Ilya Kabakov
55. Anish Kapoor
56. Yves Klein
57. Jeff Koons
58. Gyula Kosice
59. Yayoi Kusama
60. Wifredo Lam
61. Jean-Jacques Lebel
62. Hubert LeGall
63. Fernand Léger
64. Julio Le Park
65. Sol LeWitt
66. Roy Lichtenstein
67. Claudius Linossier
68. Jacques Lipschitz
69. Federica Marangoni
70. Marisol
71. Bruno Martinazzi
72. Roberto Matta
73. Fausto Melotti
74. Yue Minjun
75. François Morellet
76. Forest Myers
77. Brigitte Nahon
78. David Nash
79. Lowell Nesbitt
80. Louise Nevelson
81. Tim Noble
82. Michele Oka Doner
83. Yoko Ono
84. Roman Opalka
85. Meret Oppenheim
86. Orlan
87. Mimmo Paladino
88. Giuseppe Penone
89. Grayson Perry
90. Pablo Picasso
91. Jaume Plensa
92. Fabrizio Plessi
93. Amaldo Pomodoro
94. Giò Pomodoro
95. Marc Quinn
96. Arne Quinze
97. Robert Rauschenberg & studio
98. Man Ray
99. George Rickey
100. Mimmo Rotella
101. Tom Sachs
102. Niki de Saint-Phalle
103. Kenny Scharf
104. Gino Severini
105. Santiago Sierra
106. Jesus Rafael Soto
107. Daniel Spoerri
108. Frank Stella
109. Takis
110. Dorothea Tanning
111. Sam Taylor-Wood
112. Tunga
113. Günther Uecker
114. DeWain Valentine
115. Victor Vasarely
116. Bernar Venet
117. Jacques Villeglé
118. Sue Webster
119. Tapio Wirkkala
120. Jack Youngerman
121. Beat Zoderer
122. Αχιλλέας Απέργης
123. Σοφία Βάρη
124. Γιώργος Γυπαράκης
125. Γιάννης Δημητράκης
126. Θόδωρος, γλύπτης
127. Νίκη Καναγκίνη
128. Βάσος Καπάνταης
129. Κώστας Κουλεντιανός
130. Milene Μάλτου
131. Μίλτος Μιχαηλίδης
132. Ιάσων Μολφέσης
133. Λίνα Μπέμπη
134. Πάρις Πρέκας
135. Βασίλης Σκυλάκος
136. Νάκης Ταστσιόγλου
137. Αλέκος Φασιανός
138. Ελένη Φιλιποπούλου
139. Φιλόλαος
140. Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved