ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Έκθεση - αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη


Αθήνα 23.11.2012, 23:33

Έκθεση - αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννησή του και με τίτλο «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης», πραγματοποιούν για πρώτη φορά στην Αθήνα (Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος), το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Η έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο του 2013, παρουσιάζει τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο κείμενο του παιδικού βιβλίου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» με χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, τα χειρόγραφα σημειώματα που αντάλλασσε με τον πρώτο του έρωτα την Kathleen Forde (δασκάλα του των αγγλικών), το λεύκωμα με φυτά της θάλασσας που είχε στο γραφείο του - δώρο φίλης του, το σημειωματάριο - λεύκωμα που είχε από κοινού με τον Αγγελο Σικελιανό.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης το γραφείο, η καρέκλα και η γραφομηχανή -όπου η γυναίκα του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογράφησε επί επτά φορές το μεγαλύτερο έργο του, την «Οδύσσεια»-, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε, δώρα που λάμβανε, χειρόγραφα και προσωπικά σημειωματάρια, όπως το σημειωματάριο από τα ταξίδια του και αυτό που κατέγραφε τα όνειρά του, βιβλία και μεταφράσεις του σε διάφορες γλώσσες, φωτογραφίες, οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις του, καθώς και το αντίγραφο της αρνητικής απάντησης του Πατριαρχείου για τον αφορισμό του.

Στην ενότητα ο «Καζαντζάκης και το Θέατρο» παρουσιάζονται φωτογραφίες από έργα του Καζαντζάκη που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες και σκίτσα ενώ δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ενότητες της έκθεσης είναι οι «Ο Καζαντζάκης και η Θάλασσα», όπου παρουσιάζονται κοχύλια που μάζευε ο συγγραφέας στις βόλτες του στη θάλασσα και «Ο Καζαντζάκης και τα Σύμβολα».

Η Έκθεση υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό, όπως μία προβολή - δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που παρουσιάζει 20 βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του συγγραφέα με προσωπικό φωτογραφικό υλικό από τα ταξίδια του, ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Καζαντζάκη, την Ελένη και τον Κίμωνα Φράιερ από το Μουσείο Καζαντζάκη και άλλα.

Για παιδιά
Στο πλαίσι της Έκθεση λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα από εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά ταξιδεύουν στο έργο του Καζαντζάκη για να ανακαλύψουν το σπάνιο νου, την απαράμιλλη γραφίδα του και τα αξεπέραστα κείμενά του που στις μέρες μας ηχούν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Πληροφορίες
Πληροφορίες για την Έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» παρέχει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212-2540000 (για κρατήσεις σχολείων: 212-2540100).

Οι ώρες λειτουργίας της ΄Εκθεσης είναι: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00-13.30, Παρασκευή 09.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 16.00, Κυριακή 10.00-18.00. Το εισητήριο είναι 5 ευρώ για ενήλικες και 3 ευρώ για παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved