ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Επιστρέφουν 118 αρχαία νομίσματα

 

Αθήνα 31.5.2013, 14:13

Επιστρέφουν σήμερα 31 Μαΐου επιστρέφουν από την Ελβετία 118 αργυρά νομίσματα, που είχαν κατασχεθεί τον Νοέμβριο 2011 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Τα αρχαία κατεσχέθησαν εις χείρας του Κωνσταντίνου Βανχεερσβιγγελς, βέλγου υπηκόου και μονίμου κατοίκου Ελλάδας.

Πρόκειται για 105 αργυρά τετρώβολα και 13 αργυρά τετράδραχμα, πιθανότατα τμήμα ή σύνολο νομισματικού θησαυρού, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ο π.Χ. αιώνα.

Αμέσως μετά την ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού από πλευράς των Τελωνειακών Αρχών, ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιστρέψουν τα νομίσματα. Η Ελλάδα έχει συνάψει με την Ελβετία διμερή συμφωνία «περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών», γεγονός που αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Με το διορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου του ελληνικού δημοσίου, τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού καθώς και των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, επετεύχθη η εξωδικαστική επίλυση του θέματος και ξεκίνησαν οι διατυπώσεις της επιστροφής του ιδιαιτέρως σημαντικού νομισματικού θησαυρού.

Τα νομίσματα μεταφέρονται σήμερα αεροπορικώς από τη Ζυρίχη με τη συνοδεία αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved