ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Νέες ψηφιακές εφαρμογές στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Αθήνα 1.10.2015, 22:32

Μια σειρά νέων ψηφιακών εφαρμογών, στο πλαίσιο της ημερίδας «Πρόσβαση στον Πολιτισμό και τη Γνώση», παρουσίασαν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (AMKE), ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ωνάση.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία σήμερα, 1η Οκτωβρίου στο χώρο της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων και Τεχνών». 

Βασική προτεραιότητα του έργου αποτελεί η ανοιχτή πρόσβαση του κοινού στο ψηφιακό υλικό που έχει παραχθεί από τις συλλογές της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και στις εφαρμογές που αναδεικνύουν το περιεχόμενό της. Επίσης, το έργο λειτουργεί ως πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και εξοικείωσης του κοινού σε θέματα εικαστικών τεχνών, θεάτρου, χορού μουσικής και των σχετικών παραγωγών της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που συμβάλλουν στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, το κοινό, από το μελετητή έως το μαθητή, μπορεί να ξεφυλλίσει σπάνιες εκδόσεις, να ενημερωθεί, να εκπαιδευτεί, να «παίξει» και να ψυχαγωγηθεί, μέσα από αμφίδρομη επικοινωνία.
 
Ψηφιοποίηση
Θεμέλιο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση 100.000 τεκμηρίων από την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, που βασίζεται στην ομότιτλη συλλογή του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου. Η Ελληνική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει την πνευματική έκφραση και την εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων από την εποχή της Αναγέννησης έως τα ύστερα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, από το 1476 ως το 1830 περίπου.

H Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 1.400 τίτλους, αριθμός εξαιρετικά σημαντικός δεδομένου ότι το σύνολο των τίτλων που εντάσσονται στην ελληνική βιβλιογραφία και εκδόθηκαν εκείνη την εποχή δεν ξεπερνά τις 7.000, περιλαμβάνει δε μεταξύ άλλων τη «Χάρτα» του Ρήγα Φεραίου και την «Ελληνική Νομαρχία» Ανωνύμου του Έλληνος του 1806. 
 
Με αφετηρία το παραπάνω υλικό, έχουν δημιουργεί 7 εφαρμογές, εκ των οποίων ορισμένες περιστρέφονται γύρω από θέματα της Βιβλιοθήκης (π.χ. Χρονολόγιο - παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής τυπογραφίας) είτε γύρω από καλλιτεχνικό περιεχόμενο το οποίο μπορούν να παραγάγουν, να αναρτήσουν και να επιμεληθούν οι ίδιοι οι χρήστες.
 
Η ευρεία πρόσβαση στο σπάνιο και πολύτιμο υλικό της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάδειξη σπάνιων αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την ίδια ακριβώς λογική, το Αρχείο Καβάφη, που ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση από το 2012, αξιοποιείται πλέον για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέσω πλήθους δραστηριοτήτων και εργαλείων, που στοχεύουν τόσο σε μαθητές όσο και σε ειδικά κοινά (εξ' ου και η πρώτη έκδοση ποιημάτων του Κ. Καβάφη σε Braille για μη-βλέποντες).

Η δράση «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων & Τεχνών» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
  
Πληροφορίες: Δ. Δρίβας,  τηλ.: 210-3713014 | ddrivas@onassis.gr | www.onassis-scholars.gr | www.sgt.gr | www.onassis.gr.© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved