ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Έκθεση Τέχνης: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα

Proslipsis.gr | Αθήνα 10.05.2022, 16:22

«Λίθινες Διαδρομές - Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος περιοδικής Έκθεσης Τέχνης που διοργανώνει το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ), σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με το Επιγραφικό Μουσείο (ΕΜ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Υπηρεσιών του. 

Η έκθεση υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον. Θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων των δύο μουσείων και θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, ενώ θα διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Η έκθεση τέχνης με τίτλο «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης», που παρουσιάζεται στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ως μέρος της κοινής μουσειακής παρουσίασης, υπό την επιμέλεια του Βίκτωρ Κοέν. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «προτείνει μια νέα ανάγνωση του αρχαιολογικού υλικού, μέσα από τη σύγχρονη ματιά δέκα καλλιτεχνών από τον κόσμο των καλών και των εφαρμοσμένων τεχνών. Αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας με τα συγκεκριμένα κατάλοιπα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια, που συνήθως κείτονται αποκομμένα από το ιστορικό και φυσικό τους συγκείμενο. Η θεώρηση των αρχαίων επιγραφών ως μια πρώιμη μορφή σχεδιασμού, επέβαλε την επιλογή καλλιτεχνών από ένα ευρύ φάσμα μορφών τέχνης, αλλά και δημιουργών από το χώρο του σχεδιασμού. Ο σχεδιαστής γραμματοσειρών Γιάννης Καρλόπουλος, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Ανδρέας Βαρώτσος, οι καλλιτέχνες Άρτεμις Αλκαλάη, Ξενής Σαχίνης και Κατερίνα Ζαφειροπούλου, το εικαστικό δίδυμο Kalos & Klio και οι φωτογράφοι Άρις Γεωργίου και Μαρίλια Φωτοπούλου, εξασφάλισαν ένα ευρύ πεδίο τεχνοτροπιών και αποτελεσμάτων. Την έκθεση ολοκληρώνει ένας πίνακας του Μωρίς Γκανή (1973-2019), γεφυρώνοντας αυτόν τον κόσμο με τον «άλλο». Την έκθεση, συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες».

Η ιδέα της έκθεσης βασίστηκε στην έντυπη επιστημονική έκδοση υπό τον τίτλο Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG)-Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ.-15ος αιώνας), η οποία συγκέντρωσε και παρουσίασε 108 από τα επιγραφικά τεκμήρια εβραϊκού ενδιαφέροντος, που απαντούν στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο. Το επιγραφικό σύνταγμα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2019. 

Στόχος της κοινής έκθεσης είναι η ανάδειξη και προβολή επιλεγμένων ιστορικών και αρχαιολογικών τεκμηρίων των Εβραίων της Ελλάδας (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. - 15ος αι., κυρίως), μέσω των οποίων ανασυντίθενται τα δεδομένα μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.
 Η έκθεση τέχνης αφιερώνεται στη μνήμη του Μωρίς Γκανή, που έφυγε νωρίς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-14:30, τηλ: + 30 210 32 25 582, info@jewishmuseum.gr, www.jewishmuseum.gr.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved