ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ανακοινώσεις Επιστροφή    
ΜΑΣ | Να δυναμώσει ο αγώνας κατά νόμου πλαίσιο και σχεδίου «Αθηνά»

 

Αθήνα 13.5.2013

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά»

Η συγκυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» με την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την κατάργηση – συγχώνευση τμημάτων και την υλοποίηση των νέων αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα προεδρικά διατάγματα για τα ΑΕΙ, αποδεικνύωντας στην πράξη αυτό που είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του νόμου πλαίσιο και στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλίων. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι ούτε «εξορθολογισμός» της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως το παρουσιάζουν οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ούτε απλά «δημοσιονομικό συμμάζεμα» στα πλαίσια του μνημονίου όπως λένε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ.

Με το σχέδιο «Αθηνά» η κυβέρνηση προχωρά σε όλα τα πανεπιστήμια, σε συγκρότηση σχολών που περιλαμβάνουν τα διάφορα τμήματα. Για παράδειγμα στην ΑΣΟΕΕ δημιουργούνται 3 σχολές που περιλαμβάνουν τα 8 τμήματα. Η κατεύθυνση αυτή, έχει δοθεί ήδη εδώ και 15 χρόνια με τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και στοχεύει σε πιο ευέλικτα προγράμματα σπουδών. Κάθε σχολή θα «πουλάει» σεμινάρια, πιστοποιητικά, προγράμματα e-learning και δια βίου μάθησης και κάθε φοιτητής θα «αγοράζει» ένα εξατομικευμένο πτυχίο-σούπα, με πολλά διαφορετικά «συστατικά», δεξιότητες, εφήμερες καταρτίσεις κτλ, αποσυνδεμένο πλήρως από την πρόσβαση στο επάγγελμα, εισιτήριο για την ημιαπασχόληση, την ανεργία ή την επανακατάρτιση.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» είναι οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Σε αυτή τη ζούγκλα με το κηνύγι πιστοποιητικών, την επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, επιβιώνουν μόνο αυτοί που θα δουλεύουν με τους χειρότερους όρους: με 300 – 400€ μισθό, ωράρια-λάστιχο, χωρίς ασφάλιση που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. Μαζί με τα συγκροτημένα προγράμματα σπουδών χτυπιέται και η συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων, οι συλλογικές συμβάσεις αφού κάθε απόφοιτος με τον ατομικό φάκελο δεξιοτήτων του, θα διαπραγματεύεται ατομικά με τον εργοδότη για μια «θέση στον ήλιο» της προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς.

Θέλουν ευέλικτα προγράμματα σπουδών για να τα προσαρμόζουν με τις εξελίξεις στους κλάδους της οικονομίας, θέλουν επιστήμονες εκπαιδευμένους να υπηρετούν όχι την επιστήμη τους και τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, αλλά τις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» αφορά όλα τα τμήματα. Αφορά κάθε φοιτητή και σπουδαστή, αφού διαλύει τις σπουδές και γενικεύει την εφήμερη κατάρτιση, οδηγεί σε ΑΕΙ – ΤΕΙ με ποικιλία προγραμμάτων που θα «πουλάνε» διπλώματα/πιστοποιητικά πολλών ταχυτήτων. Η συγκρότηση σχολών ανοίγει το δρόμο και για νέες συγχωνεύσεις τμημάτων. Με τα προεδρικά διατάγματα, προβλέπεται ήδη η κατάργηση των γενικών τμημάτων που αναλαμβάνουν την διδασκαλία γενικών μαθημάτων (πχ μαθηματκά σε όλο το ίδρυμα ή τη σχολή). Με την κατάργησή τους η διδασκαλία αυτών των μαθημάτων θα παίρνει όλο και περισσότερο το χαρακτήρα κατάρτισης.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και το νόμο-πλαίσιο. Με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 Μάη, να δώσουν απάντηση: Να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια της κυβέρνησης που κάνουν τα ιδρύματα επιχειρήσεις και εμάς πελάτες – αυριανούς ανέργους και φτηνούς εργάτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved