ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ανακοινώσεις Επιστροφή    
ΑΠΘ | Το ΑΠΘ τίμησε τους ευεργέτες του

 

Αθήνα 11.6.2013, 17:55

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΑΠΘ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ

Φόρο τιμής στους ευεργέτες και δωρητές που με την προσφορά τους στήριξαν το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του, απέδωσε χθες το ΑΠΘ σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών. Είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΘ τιμά τους κληροδότες του, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν στο Πανεπιστήμιο την περιουσία τους από αγάπη για την παιδεία, τη γνώση και την προαγωγή της ελληνικής επιστήμης

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αφιέρωμα στους ευεργέτες, τους δωρητές και κληροδότες με τους σταθμούς της ζωής και της διαδρομής τους, τα οποία περιλαμβάνονται και στον ειδικό τόμο που εξέδωσε και διένειμε το ΑΠΘ.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμό των κληροδοτημάτων, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική ιστορία και παράδοση. Αναφερόμενος στους ευεργέτες του Πανεπιστημίου τόνισε πως παρά τη διαφορετική καταγωγή και κοινωνικό επίπεδο, είχαν ως κοινό στοιχείο την αγάπη τους για το Πανεπιστήμιο και την παιδεία.

«Ο κρίσιμος εκπαιδευτικός, αλλά και πολιτικός ρόλος του πρώτου περιφερειακού πανεπιστημίου της χώρας αναγνωρίστηκε αμέσως από όλους τους Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι το «αγκάλιασαν» και το στήριξαν με κάθε τρόπο στη δύσκολη διαδρομή του. Οι κληροδότες μας είναι όλοι τους άνθρωποι που με τη ζωή, τη δράση και την κοινωνική προσφορά τους άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην πορεία του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, έδωσαν το παράδειγμα της ανιδιοτελούς προσφοράς, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη τους για την παιδεία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησαν και την οποία, σεβόμενοι τη μνήμη τους, θα συνεχίσουμε αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία του ιδρύματος. Άλλωστε, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο και το ίδιο το Πανεπιστήμιο αξιοποιεί τις κρατήσεις της Επιτροπής Ερευνών από τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα που κερδίζει το επιστημονικό δυναμικό του ΑΠΘ και επανεπενδύει αυτά τα χρήματα με τη μορφή υποτροφιών, λειτουργώντας έτσι σαν ιδιότυπος χορηγός νέων ερευνητών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εκδήλωση είναι ηθική υποχρέωση του Πανεπιστημίου και ελάχιστος φόρος τιμής.

Στις δυνατότητες αξιοποίησης των κληροδοτημάτων αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρύτανης Γιάννης Παντής. «Το Πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των κληροδοτημάτων, έχοντας κάνει παράλληλη εκτίμηση της αξίας τους. Πλέον είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, που θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίησή τους προς όφελος του Πανεπιστημίου και των φοιτητών μας», είπε. Επίσης, μίλησε για το κατατεθειμένο σχέδιο νόμου περί «κοινωφελών περιουσιών», στο οποίο για πρώτη φορά ως τέτοιες ορίζονται όχι μόνο οι κληροδοσίες υπέρ του Δημοσίου, αλλά και αυτές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. «Το γεγονός αυτό θέτει σε επισφάλεια την περιουσία του ΑΠΘ», τόνισε και κάλεσε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να την υπερασπιστεί.

Αναδρομή στο ιστορικό των υποτροφιών, ενισχύσεων και χρηματικών βραβείων που έδωσε το ΑΠΘ μέσα από κληροδοτήματα έκανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτημάτων, Καθηγήτρια Αθηνά Κοτζάμπαση, η οποία ανακοίνωσε επίσης βραβείο 1.000 ευρώ για αρχιτεκτονική μελέτη ή σχέδιο αξιοποίησης του ακίνητου - κληροδοτήματος  Α. Μυσιρλόγλου.

Εκ μέρους των κληροδοτών, ο πιο πρόσφατος δωρητής του ΑΠΘ, Χρήστος Μανέας, αναφέρθηκε στην αξία της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές. Από την πλευρά του, ο πρώην υπότροφος του Τμήματος Κληροδοτημάτων, ιατρός Γιώργος Γιαννακούλας, τόνισε πόσο καθοριστική ήταν για την επαγγελματική του σταδιοδρομία η υποτροφία που πήρε για μετεκπαίδευση από το ΑΠΘ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας με τα ονόματα των ευεργετών του ιδρύματος, η οποία πλέον κοσμεί το ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved