ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ανακοινώσεις Επιστροφή    
ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΥΠΟ ΑΝΑΜΟΝΗ | Παρεμβάσεις στα ΜΜΕ

 

Αθήνα 23.6.2013, 16:50

ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΥΠΟ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ "ΑΛΕΚΤΩΡ"

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με πρόσφατες παρεμβάσεις μελών της Πρωτοβουλίας Αδιόριστων μελών ΔΕΠ σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά καθώς και στον Διεθνή και Ελληνικό Τύπο

Τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ υπό πολύχρονη αναμονή τοποθέτησης θεωρούμε πως η συνεχής διεκδίκηση του άμεσου διορισμού μας αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας ενάντια στο σχεδιασμό συρρίκνωσης και καθολικής υποβάθμισης της παιδείας. Η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτήν την συγκυρία στην κοινωνία, είναι να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να αναδείξουμε ότι η δημόσια παιδεία και έρευνα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη προς όφελος του επιστημονικού αλλά και όλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας μας και προκειμένου να απευθυνούμε σε ένα ευρύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και χωρών της ΕΕ, καθώς ανάλογες πολιτικές σχεδιάζονται/εφαρμόζονται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, υλοποιούμε μια σειρά από παρεμβάσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στον τύπο. Ήδη, αξιόλογα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικά φόρα σημαντικής απήχησης αλλά και ελληνικές και ξένες εφημερίδες, αναγνωρίζοντας την δραματική αυτή κατάσταση, πρόθυμα φιλοξένησαν άρθρα μελών της πωτοβουλίας μας. Τα άρθρα αυτά (βλ. ηλεκτρονικούς συνδέσμους παρακάτω) συνδέουν το πρόβλημα των αδιόριστων μελών ΔΕΠ με τις γενικότερες δραματικές εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία και τις εκπαιδευτικές της δομές, μέσα από σχετική τεκμηρίωση και παραδείγματα. Επισημαίνουν δε υπό την οπτική των αδιόριστων μελών ΔΕΠ τον κίνδυνο άμεσης υποβάθμισης και μη αναστρέψιμου ευτελισμού της ανώτατης παιδείας, κάτι που φαίνεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ως «αναγκαστική επιλογή».
Στο σύνολο τους τα άρθρα αναδεικνύουν τη νέα δραματική μείωση των ήδη πενιχρών δαπανών για την Παιδεία, της οποίας έχουν προηγηθεί: η μισθολογική απαξίωση των υπηρετούντων πανεπιστημιακών, η ακύρωση του θεσμού του έκτακτου διδακτικού προσωπικού, η αναστολή κάθε νέας προκήρυξης για μέλη ΔΕΠ, η πιθανολογούμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών και πλείστες άλλες αρνητικές παρεμβάσεις. Υπογραμμίζουν την απαξίωσή της πολιτείας απέναντι στη δημόσια παιδεία και τους λειτουργούς της, που για το νεότερο και δυναμικότερο κομμάτι του ελληνικού πανεπιστημίου, τα ~750 εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, μεταφράζεται σε πολύχρονη αναμονή διορισμού ή αλλιώς ομηρία. Επισημαίνουν δε, πως οι εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί προστίθενται έτσι στον μακρύ κατάλογο των αξιόλογων ελλήνων επιστημόνων που καταδικάζονται στην υποαπασχόληση ή την ανεργία, την επιστημονική απαξίωση και την εξώθηση σε φυγή. Με άλλα λόγια, αποτελούν μέρος του φαινομένου  ‘brain drain’, το οποίο έχει λάβει αναξέλεγκτες διαστάσεις όπως ομολογεί ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες συνεντεύξεις/παρεμβάσεις του, συνεχίζοντας όμως ίδιος να εφαρμόζει μια πολιτική που το επιτείνει στο έπακρο.
 
Οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι των εν λόγω παρεμβάσεων είναι οι εξής:
1. Περιοδικό Nature,
“Austerity-led brain drain is killing Greek science” 
http://www.nature.com/news/austerity-led-brain-drain-is-killing-greek-science-1.12813
 
2. Διαδικτυακό περιοδικό της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας Euroscientist,
“Academics hired, but not appointed: a new Greek tragedy in the making” http://euroscientist.com/2013/04/academics-hired-but-not-appointed-a-new-greek-tragedy-in-the-making/
 
3. Ηλεκτρονική πύλη του επιστημονικού περιοδικού Αntipode,
“Intervention – Resisting Austerity in Crisis-Hit Southern EU Countries: The Case of Greek Non-Appointed Faculty Members”
http://antipodefoundation.org/2013/05/24/resisting-austerity/
 
4. Εφημερίδα Εθνος,
“Τα αδιόριστα μέλη ΔΕΠ”
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23329&subid=2&pubid=63810465
 
5. Εφημερίδα Καθημερινή,
“Ο διορισμός δεν είναι φιλανθρωπία”
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/columns_1Kath/edition?fdate%3D11/5/2013   
 
6. Εφημερίδα Guardian,
“Hundreds of young scholars are being 'held hostage' by the Greek state”
http://www.guardian.co.uk/science/blog/2013/jun/20/hundreds-young-scholars-held-hostage-greek#start-of-comments

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved