ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ανακοινώσεις Επιστροφή    
ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΘ | Παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας

 

Αθήνα 19.3.2013, 23:24

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 2310 997158, e-mail: louizou@ad.auth.gr
Κτίριο Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
21 Μαρτίου 2013

Θεσσαλονίκη, 19/3/2013

«Από την αρχή της εμφάνισης του ανθρώπου, το δάσος που προυπήρχε αποτέλεσε το σύμμαχο,  τροφοδότη και προστάτη του. Στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του ήταν τα δάση που,  μεταξύ άλλων, επηρέαζαν θετικά και ουσιαστικά την επιβίωση του ανθρώπου αλλά σήμερα με την πληθυσμιακή  έκρηξη και  τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα που απειλούνται αυτή τη φορά από τις δραστηριότητες του ανθρώπου και από την προσπάθειά του να επιβιώσει και να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο. Η απειλή όμως για την ύπαρξη των δασών αποτελεί και απειλή για την επιβίωση του ανθρώπου.

Το πρώτο λοιπόν μέλημα κάθε χώρας αλλά και της ανθρωπότητας σήμερα είναι όχι μόνο να διατηρήσει πάσει θυσία τα εναπομείναντα δάση αλλά και να τα βελτιώσει και να αυξήσει την έκτασή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυστηρά αειφορική και επιστημονική διαχείριση και αξιοποίησή τους. Αν και η ανάγκη αυτή έχει γίνει κατανοητή από το σημερινό κόσμο, χρειάζεται πολλή προσπάθεια ακόμη για υπάρξει απόλυτα συνειδητοποιημένη συμπεριφορά των χωρών και των κοινωνιών και να συνδυασθεί ισορροπημένα με τις αυξανόμενες ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης.

Μερικές από τις ανεκτίμητες προσφορές του δάσους είναι ο κατ’ εξοχήν θετικός περιβαλλοντικός ρόλος του και η συμβολή του στην ποιότητα της ζωής μας που είναι σημαντικότατες υπηρεσίες. Το δάσος είναι παραγωγός τεράστιας ποσότητας βιομάζας, ξύλου και μη ξυλωδών δασικών προϊόντων.  Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή  βιομηχανικών προϊόντων πρωτογενούς και δευτερογενούς μηχανικής κατεργασίας. Τα δάση αποτελούν ενδιαίτημα της άγριας ζωής και με την κατάλληλη αειφορική διαχείριση εξασφαλίζεται η διατήρηση και προστασία της, αλλά και η διατήρηση και προστασία των προστατευόμενων περιοχών, των υγροτόπων,  της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας καθώς και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μεγάλη είναι η συμβολή των λιβαδικών εκτάσεων, θαμνότοπων, φρυγανότοπων και δασικών εκτάσεων στη διατήρηση και ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφίας. Ανεκτίμητες υπηρεσίες είναι, επίσης,  οι προστατευτικές λειτουργίες των δασών, οι δυνατότητες που δημιουργούνται για τη δασική αναψυχή, την απόλαυση της αισθητικής μοναδικών τοπίων, την ανάπτυξη ορεινού τουρισμού, κυνηγιού, ψαρέματος, κ.ά.

Οι λειτουργίες των δασικών οικοσυστημάτων είναι πολλαπλές, και μπορεί να είναι παραγωγικές και οικονομικές (ξύλο, ρητίνη, φελλός, βοσκή, νερό, θηράματα, μανιτάρια, καρποί, παραγωγή μελιού), κοινωνικο-πολιτιστικές (δασική αναψυχή, αισθητική και παρθένα φύση, εθνικοί δρυμοί) και προπάντων περιβαλλοντικές  και προστατευτικές λειτουργίες (παραγωγή οξυγόνου, προστασία και βελτίωση του εδάφους, προστασία από διάβρωση, πλημμύρες, ρύπανση, κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, κ.ά.) ή/και συνδυασμός των παραπάνω.

΄Ενας απλός προβληματισμός και μια περισυλλογή που επιτάσσει κάθε χρόνο για όλους μας η  21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα της ΄Ανοιξης, ως Παγκόσμιας Ημέρας της Δασοπονίας, μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα είναι πολύτιμοι φυσικοί ανανεώσιμοι πόροι και μπορούν να θεωρηθούν, απόλυτα δικαιολογημένα,  ως κοινωνικά αγαθά και πηγή ζωής.

Για την παροχή των ανεκτίμητων αγαθών και υπηρεσιών από τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα και την αναμφισβήτητη διαχρονική συμβολή τους στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον στο διηνεκές, υπάρχει απόλυτη ανάγκη προστασίας, διατήρησης και βελτίωσής τους με διάφορες ενέργειες, όπως πρόληψη δασικών πυρκαγιών, απόσβεση χειμάρρων με δασοτεχνικά και φυτοτεχνικά έργα, με αναδασώσεις και δασώσεις, με ανόρθωση υποβαθμισμένων δασών, κ.ά.  Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αυστηρά αειφορική και επιστημονική διαχείριση και αξιοποίησή τους καθώς και με την ενίσχυση και ισχυροποίηση της δασολογικής εκπαίδευσης και των δασικών υπηρεσιών της χώρας. Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ο καθένας από εμάς συνειδητοποιημένα οφείλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή συνεχώς και με περισσότερη ένταση  για τη δική μας ποιοτικότερη διαβίωση αλλά και για να παραδοθούν ευγενείς παρακαταθήκες στις επόμενες γενιές».

Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved