ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Ανακοινώσεις Επιστροφή    
ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης

 

Αθήνα 22.4.2013, 23:54

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 22 Απριλίου 2013

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης
Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και το Συντονιστικό Φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και το Συντονιστικό Φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με θέμα την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις που είχε για τους πολίτες η ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία καθώς και το παράδειγμα της επανακρατικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης στη Γαλλία.

Τονίστηκε επιπλέον η ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού (http://www.right2water.eu/el) στο πλαίσιο της οποίας συλλέγονται πανευρωπαϊκά υπογραφές. Στόχος της εκστρατείας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέα νομοθεσία που θα βάλει φρένο στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα κατοχυρώσει το δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης. Μέχρι στιγμής 1.350.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει.
Ακολουθούν δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της συνάντησης:

"Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ιδιωτικοποιείται πλέον το νερό. Την ίδια στιγμή που στην Γαλλία επανακρατικοποιούν τις εταιρείες ύδρευσης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση τους. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού βάζει σε κίνδυνο την πρόσβαση των πολιτών σε ένα από τα πιο βασικά αγαθά για την καθημερινή διαβίωση.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βρετανία από τη Θάτσερ έφερε δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες αυξάνοντας το κόστος κατά 50% τα πρώτα 4 χρόνια, τριπλασιάζοντας τις διακοπές παροχής σε νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν, μειώνοντας την ποιότητα, αυξάνοντας τα κρούσματα δυσεντερίας και οδηγώντας σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αντίστοιχη ήταν η εμπειρία στη Γαλλία υποχρεώνοντας το 2010 το δήμο του Παρισιού να επανακτήσει τη διαχείριση του νερού που από το 1985 είχαν οι εταιρείες Veolia και Suez. Έτσι ο δήμος κατάφερε να εξοικονομήσει 35 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ η τιµή του πόσιµου νερού µειώθηκε κατά 8% επιστρέφοντας σύμφωνα με υπολογισμούς την περίοδο 2011-2015 στους κατοίκους του Παρισιού 76 εκ. ευρώ.

Στην Ελλάδα οι δημόσιες εταιρίες ύδρευσης είναι σημαντικά κερδοφόρες παρά την κρίση. Επιπλέον, το δημόσιο και οι δήμοι έχουν οφειλές προς τις εταιρίες ύδρευσης ύψους 356 εκ. ευρώ. Το κράτος από την μία θα έχει έσοδα από την ιδιωτικοποίηση και από την άλλη θα τα πληρώσει για τα χρέη του στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες. Κερδισμένοι θα είναι οι νέοι ιδιώτες ιδιοκτήτες και χαμένοι οι πολίτες.

Καλώ τους συμπολίτες μας να υποστηρίξουν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (http://www.right2water.eu/el).

Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα της διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved