ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
575 εκατ. ευρώ σε 312 ερευνητές χορηγεί η ΕΕ

Αθήνα 15.1.2014, 15:33

Χρηματοδότηση σε 312 κορυφαίους επιστήμονες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες (μόνο), προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω την έρευνά τους, αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ), στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού για επιχορηγήσεις εδραίωσης.

Αυτή η νέα χρηματοδότηση αναμένεται να δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να εδραιώσουν τις δικές τους ομάδες και να αναπτύξουν περαιτέρω τις καλύτερες ιδέες τους. Τα σχέδια που επιλέγονται περιλαμβάνουν: χρησιμοποίηση μιας γεωχημικής ωρολογιακής συσκευής για την πρόληψη ηφαιστειακών εκρήξεων, διερεύνηση των αποτελεσμάτων της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας στο πλαίσιο της θεωρίας της βαρύτητας, έλεγχο της ενεργητικής και παθητικής ευθύνης καθώς και της επικινδυνότητας σε καταστάσεις στις οποίες ανατίθενται καθήκοντα σε ευφυή συστήματα, και διερεύνηση του ρόλου γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στον εγκέφαλο των εμβρύων. 

Η συνολική χρηματοδότηση γιΆ αυτή την πρόσκληση ανέρχεται σε 575 εκατ. ευρώ, με μέσο ύψος επιχορήγησης 1,84 εκατ. ευρώ, και μέγιστο χορηγούμενο ποσό 2,75 εκατ. ευρώ (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Το ΕΣΕ απευθύνεται σε κορυφαίους ερευνητές κάθε εθνικότητας, οι οποίοι εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στην Ευρώπη. Στην παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, χορηγούνται υποτροφίες σε ερευνητές 33 διαφορετικών εθνικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται σε ιδρύματα σε 21 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εννιά από τα ιδρύματα αυτά φιλοξενούν 5 υποτρόφους ή περισσότερους. Όσον αφορά τα ιδρύματα υποδοχής, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το ΗΒ (62), η Γερμανία (43) και η Γαλλία (42). Υπάρχουν επίσης ερευνητές που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στις Κάτω Χώρες, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Τουρκία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Νορβηγία. Από πλευράς ιθαγένειας οι Γερμανοί (48 επιχορηγήσεις) και οι Ιταλοί (46) βρίσκονται στην κορυφή, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους, (33), τους Βρετανούς (31) και τους Ολλανδούς (27) (δείτε στατιστικές εδώ).

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό του ΕΣΕ για επιχορηγήσεις εδραίωσης κατατέθηκαν πάνω από 3.600 προτάσεις. Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των επιτυχόντων στην παρούσα πρόσκληση (24 %) αυξήθηκε σε σύγκριση με την ομάδα έμπειρων επιστημόνων που συμμετείχαν στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις εκκίνησης του 2012 (22,5 %). Η μέση ηλικία των επιλεγέντων ερευνητών είναι τα 39 έτη.

Περίπου το 45 % των ερευνητών που επελέγησαν δραστηριοποιούνται στον τομέα «Φυσικές επιστήμες και μηχανική», το 37 % στον τομέα «Βιολογικές επιστήμες» και σχεδόν το 19 % σε «Κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες». Επελέγησαν μέσω αξιολόγησης από 25 ομάδες επιστημόνων ολκής από ολόκληρο τον κόσμο.

Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Μόιρα Γκέγκεν Κουίν δήλωσε τα εξής: «Οι ερευνητές αυτοί κάνουν πρωτοποριακή έρευνα που θα βελτιώσει τις γνώσεις μας και θα έχει ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο. Το ΕΣΕ τους στηρίζει σε μια σημαντική στιγμή, όπου η χρηματοδότηση είναι συχνά δύσκολη: όταν έχουν ανάγκη να προχωρήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους ερευνητική δραστηριότητα και ομάδα».

Οι Έλληνες
Δυστυχώς η χώρα μας θα λάβει μόνο δύο επιχορηγήσεις και συγκεκριμένα ο Τσαμαρντίνος Ιωάννης του Πανεπιστημίου Κρήτης για το έργο «Next Generation Causal Analysis: Inspired by the Induction of Biological Pathways» και ο Ζέζας Ανδρέας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας (Ηράκλειο) για το έργο «Accreting binary populations in Nearby Galaxies: Observations and Simulations». 

Ιστορικό
Λόγω της υποβολής ολοένα μεγαλύτερου αριθμού προτάσεων, το πρόγραμμα επιχορηγήσεων εκκίνησης του ΕΣΕ έχει διαχωριστεί από το 2013 σε δύο σκέλη: επιχορηγήσεις εκκίνησης, που απευθύνονται σε ερευνητές με πείρα 2 έως 7 ετών μετά τη λήψη διδακτορικού τίτλου, και νέες επιχορηγήσεις εδραίωσης για ερευνητές, με πείρα 7 έως 12 ετών μετά τη λήψη διδακτορικού τίτλου. Η προηγούμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις εκκίνησης (2012) είχε δύο σκέλη («αρχάριων» και «έμπειρων» ερευνητών) που αντιστοιχούσε στην τρέχουσα κατανομή. Η ζήτηση για τις επιχορηγήσεις εδραίωσης αυξήθηκε κατά 46 % φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομάδα αιτούντων το 2012.

Οι επιχορηγήσεις εδραίωσης του ΕΣΕ χορηγούνται σε κορυφαίους ερευνητές κάθε εθνικότητας και ηλικίας, με εμπειρία 7 έως 12 ετών μετά τη λήψη διδακτορικού τίτλου, και με επιστημονική δραστηριότητα που υπόσχεται πολλά και βασίζονται σε μια απλή προσέγγιση: 1 ερευνητής, 1 ίδρυμα υποδοχής, 1 σχέδιο, 1 κριτήριο επιλογής: αριστεία

Το ίδρυμα υποδοχής πρέπει να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας (κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ). Εξαιρούνται οι κοινοπραξίες. Δεν . η χρηματοδότηση φτάνει έως 2,75 εκατ. ευρώ ανά επιχορήγηση έως και για 5 έτη, χωρίς να απαιτείται συγχρηματοδότηση.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων δημοσιεύονται μια φορά το χρόνο (επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις προσεχείς προσκλήσεις υποβολής προτάσεων εδώ).

Οι επιχορηγήσεις στον τελευταίο αυτό διαγωνισμό θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιλεγέντες επιστήμονες να δημιουργήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες, προσλαμβάνοντας περίπου 1.100 μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές ως μέλη της ομάδας ΕΣΕ. Οι επιχορηγήσεις του ΕΣΕ απευθύνονται σε κορυφαίους ερευνητές κάθε εθνικότητας, που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, που συστάθηκε το 2007 από την ΕΕ, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Από το 2007 έως το 2013, στο πλαίσιο του έβδομου προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα (ΠΠ 7), ο προϋπολογισμός του ΕΣΕ ανερχόταν σε 7,5 δισ. ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020), «Ορίζοντας 2020», το ΕΣΕ έχει σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό ύψους άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

* Υλικό:
1. Παραδείγματα σχεδίων που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων εκκίνησης του ΕΣΕ
2. Στατιστικές για τον φετινό διαγωνισμό σχετικά με επιχορηγήσεις εκκίνησης του ΕΣΕ
3. Κατάλογος όλων των επιλεγμένων ερευνητών ανά χώρα ιδρύματος υποδοχής
4. Ιστότοπος του ΕΣΕ: http://erc.europa.eu
5. «Ορίζοντας 2020»: http://ec.europa.eu/research/horizon2020
6. Αρμόδιοι επικοινωνίας:
- Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience, michael.jennings@ec.europa.eu
- Inmaculada Martinez Garcia (+32 2 298 73 03), inmaculada.martinez-garcia@ec.europa.eu
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved