ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Έρευνα Επιστροφή    
ΕΚ «Αθηνά»: Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Proslipsis.gr | Αθήνα 15.12.2022, 16:00

Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2022 μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» -Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- στα γραφεία του Υπουργείου.   

Σκοπός του μνημονίου είναι, μεταξύ άλλων: 
- Η συνεργασία μεταξύ του ΕΚ «Αθηνά» και του Υπουργείου σε τρεις βασικούς άξονες: έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση. 
- Η επιδίωξη συναντίληψης σε ζητήματα γαλάζιας οικονομίας και νέων τεχνολογιών.
- Οι συνέργειες σε στρατηγικές ανοικτής επιστήμης.
- Η από κοινού χρήση ερευνητικών υποδομών και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη που παρέχει λύσεις σχετικές με την απαιτούμενη συλλογή δεδομένων και υποδομών, τη μοντελοποίηση και πρόβλεψη, καθώς και την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης και λύσεων, που μπορούν να υποστηρίξουν την αποστολή ενός από τα σημαντικότερα Υπουργεία της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Η Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΚ «Αθηνά» συμμετέχει στην έρευνα αιχμής για να καταστεί δυνατή η μετάβαση στην αειφορία, μέσω της εφαρμογής της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030 (17 SDGs), της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Δηλώσεις
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά με την συνεργασία: «Για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είναι πρώτη προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού διαχείρισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, των φυσικών καταστροφών που θα ενσωματώνει την επιστημονική γνώση και ανάλυση. Οι επιχειρησιακές αποφάσεις πρέπει να είναι προϊόν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το στόχο. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συλλογική δουλειά, συνέργειες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα». 

Ο Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά» τόνισε ότι: «H συνεργασία αυτή θα δώσει την ευκαιρία στο ΕΚ «Αθηνά» να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία των Ινστιτούτων και των Μονάδων του στην καταγραφή και την παρακολούθηση κρίσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και την πρόβλεψη ακραίων φαινομένων με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, μέσω των καινοτόμων λύσεων τεχνολογιών και υπηρεσιών που αναπτύσσει για το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις, τις μεταφορές και γενικότερα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Μαζί με το Υπουργείο θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα και υποδομές, πάντα σε συμφωνία με τους κύριους άξονες και αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για διατηρήσει η Ευρώπη την ηγετική της θέση σε ζητήματα πρόληψης και μείωσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με στόχο την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον πλανήτη έως το 2030». 

H Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Πολυτεχνείο της Δανίας και Υπεύθυνη της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΚ «Αθηνά», συμπλήρωσε ότι: «Αντιμετωπίζουμε μια συγκυρία πολλαπλών ανατροφοδοτούμενων κρίσεων: την κλιματική αλλαγή, την κατάρρευση των οικοσυστημάτων, την πανδημία, τη γεωπολιτική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την επισιτιστική κρίση. Η διαχείριση κρίσεων και συγκεκριμένα φυσικών καταστροφών είναι μια διαδικασία αποτελεσματικής προετοιμασίας και στρατηγικής οργάνωση των πόρων για τη μείωση της βλάβης που προκαλούν. Περιλαμβάνει μια συστηματική προσέγγιση πρόληψης καταστροφών, ετοιμότητας, αντίδρασης και ανάκαμψης, στην οποία η επιστήμη και η τεχνολογία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα  η επιστήμη και η τεχνολογία υποστηρίζουν την κατανόηση των αιτιών των καταστροφών και ως εκ τούτου την πρόβλεψη της εμφάνισης και των επιπτώσεων των καταστροφών, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και την οικονομία, και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα ως προς αυτές. 

Tο Κέντρο
Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει υποδομές σε Αθήνα, Πάτρα και Ξάνθη. Είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Ψηφιακές Επιστήμες και Τεχνολογίες. Αποτελείται από τρία Ινστιτούτα με αντικείμενο δραστηριοποίησης τη Γλώσσα και την Επεξεργασία του Λόγου, τα Βιομηχανικά Συστήματα και τα Πληροφοριακά Συστήματα αντιστοίχως, και από οκτώ μονάδες με αντικείμενο τους Τεχνολογικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς, τα Διαστημικά Προγράμματα, τη Ρομποτική Αντίληψη και Αλληλεπίδραση, τις Περιβαλλοντικές και Δικτυακές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, τη Φαρμακοπληροφορική, την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους και τέλος τη Γυναικεία Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved