ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Εγκρίσεις μεταπτυχιακών ελληνικών ΑΕΙ Επιστροφή    
Εγκρίσεις Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ

Proslipsis.gr | Αθήνα 13.3.2019, 18:52
Έναρξη ενημέρωσης του καταλόγου 12.5.2017, 00:04

Στην παρούσα υποκατηγορία η Proslipsis παρουσιάζει τις εξελίξεις γύρω από την νέα γενιά των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ κά), όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά μετά τον πρόσφατο νόμο 4485 (ΦΕΚ Α' αρ. 114/4.8.2017) «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Ο παραπάνω νόμος υποχρεώνει τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, κά) να κάνουν νέο ξεκίνημα και να επανιδρύσουν όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματά τους, εντάσσοντας στο κάθε ένα μέχρι τρεις το πολύ ειδικεύσεις, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση πολλών νέων Προγραμμάτων. Στην παρούσα στήλη παρουσιάζονται οι εξελίξεις σε όλα τα προγράμματα, παλαιά και νέα.

Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η κινητικότητα γύρω από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ, όπως εγκρίσεις ίδρυσης - επανίδρυσης, κανονισμούς, τροπολογίες, κλπ., με βάση τις αποφάσεις των Ιδρυμάτων ή και του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτές αποτυπώνονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την οποία η Proslipsis παρακολουθεί σε ημερήσια βάση.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για καταγραφή του νέου χάρτη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ και μάλιστα με τον πλέον αξιόπιστο και πληρέστερο τρόπο.

Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2018 - 2019 σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα λειτουργήσουν 923 προγράμματα, 258 χωρίς δίδακτρα (47 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι) και 665 με δίδακτρα (249 περισσότερα από πέρυσι). Πολλά από τα νέα προγράμματα σπουδών θα λειτουργήσουν έως και το ακαδημαϊκό έτος 2027 - 2028, οπότε και θα επαναξιολογηθούν.

Δωρεάν προγράμματα σπουδών λειτουργούν κυρίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε τέσσερα περιφερειακά ιδρύματα: το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι το 2018 λειτουργούσαν 735 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, 627 σε Πανεπιστήμια και 108 σε ΤΕΙ, από τα οποία 211 χωρίς δίδακτρα και 416 με δίδακτρα.

H Proslipsis παρουσιάζει τις εγκριτικές αποφάσεις για τα προγράμματα σε τίτλους, παραθέτοντας και το ΦΕΚ της δημοσίευσης (μπορείτε να το κατεβάσετε), όπου θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα.

* Ακολουθούν οι αποφάσεις.  


  ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ  
Προηγούνται οι νεότερες
Ο κατάλογος ενημερώνεται σε καθημερινή βάση
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση
Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση | MSc in Environmental Management and Environmental Education
Έγκριση Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» (MSc in Environmental Management and Environmental Education) του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων της ΣΤΕΓΤΕΤΡΟΔ του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 874|2019.


Νανοτεχνολογία για Ενεργειακές Εφαρμογές
Έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Νανοτεχνολογία για Ενεργειακές Εφαρμογές» του ΤΕΙ Κρήτης.


Master Program in Environmental Sciences, Policy and Management
Ίδρυση κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Master Program in Environmental Sciences, Policy and Management» (MESPOM) στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+: Erasmus Mundus Joint Masters Degree (EMJMD) του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (UAegean)-Eλλάδα με Τμήματα αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων ήτοι των Πανεπιστημίων: Central European University (CΕU) - Ουγγαρία, Lund University (LU) - Σουηδία, University of Manchester (UoM) Ηνωμένο Βασίλειο, Middlebury Institute for International Studies at Monterey (MIIS) ΗΠΑ, και του University of Saskatchewan (UoS) Καναδάς.


Ποινικές και Εγκληματολογικές Επιστήμες
Έγκριση Κανονισμού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Ποινικές και Εγκληματολογικές Επιστήμες» του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Proslipsis.gr
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 741|2019.


Έξυπνες πόλεις και κοινότητες
Τροποποίηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Έξυπνες πόλεις και κοινότητες» (ERASMUS MUNDUS) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Β΄2932/2018).


Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις
Έγκριση Κανονισμού του Κοινού Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις» των Τμημάτων Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Κύπρος), σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 532|2019.


Νευροαποκατάσταση
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Νευροαποκατάσταση» του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Γλωσσολογία | Linguistics
Ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Γλωσσολογία»/“Linguistics”.
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 699|2019.

Proslipsis.gr
Αρχιτεκτονική, Τοπίο και Αρχαιολογία
Έγκριση Κοινού Διεθνούς Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το SAPIENZA Università di Roma (Ιταλία), το University of Coimbra (Πορτογαλία) και το University Federico II di Napoli (Ιταλία) με τίτλο «Αρχιτεκτονική, Τοπίο και Αρχαιολογία»
(“Erasmus Mundus Joint Master in “Architecture, Landscape and Archaeology”- ALA).
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 601|2019.


Βιομηχανικά Συστήματα Πετρελαίου και Φυσικού Αεριού
Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Βιομηχανικά Συστήματα Πετρελαίου και Φυσικού Αεριού» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών.
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 598|2019.


Οικονομική Επιστήμη | Master in Economics
Τροποποίηση του Μέρους Β΄ Πρόγραμμα Σπουδών της 5383/19-7-2018 απόφασης για την έγκριση του Κανονισμού του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη (Master in Economics)» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΦΕΚ 3611/τ.Β΄/24-7-2018).


Οικονομική Επιστήμη | Master in Economics
Τροποποίηση του άρθρου 6 –Πρόγραμμα Μαθημάτων– της 4876/19-6-2018 απόφασης για Επανίδρυση και λειτουργία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη (Master in Economics)» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΦΕΚ 2756/τ.Β΄/11-7-2018).
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 571|2019.


Ενεργειακά Συστήματα

Eπανίδρυση Διιδρυματικού προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ενεργειακά Συστήματα» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών. Proslipsis.gr
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 467|2019.


Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης | Rehabilitation following Spinal Cord lesions. Spinal Pain Management
Έγκριση Κανονισμού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης» (Rehabilitation following Spinal Cord lesions. Spinal Pain Management).
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 393|2019.


Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο | Droit public spécialisé
Έγκριση Κανονισμού Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Bordeaux της Γαλλίας με τίτλο «Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο» (“Droit public spécialisé”).
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 450|2019.


Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας | Master of Science in Communication Disorders and Sciences
Ίδρυση του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (Master of Science in Communication Disorders and Sciences)» του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Proslipsis.gr


Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας | Master of Science in Communication Disorders and Sciences
Έγκριση Ειδικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και Κανονισμού Λειτουργίας του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ),με τίτλο «Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (Master of Science in Communication Disorders and Sciences)», των Τμημάτων: α) Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, β) Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και γ) Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
* Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β' αρ. 452|2019.


Υδατοκαλλιέργειες, Περιβάλλον και Κοινωνία | Aquaculture, Environment and Society
Επανίδρυση Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το University of the Highlands and Islands (Ηνωμένο Βασίλειο), το Université de Nantes (Γαλλία) και το Radboud University (Ολλανδία), με τίτλο «Υδατοκαλλιέργειες, Περιβάλλον και Κοινωνία / Aquaculture, Environment and Society» στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus - Erasmus Plus, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α’).
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved