ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
Συνάντηση των Πρυτάνεων της σύμπραξης ΑΤΗΕΝΑ στο Ηράκλειο

Proslipsis.gr | Αθήνα 18.06.2022, 11:56

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 οι εργασίες της 4ης τακτικής συνάντησης των Πρυτάνεων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων της σύμπραξης ΑΤΗΕΝΑ, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο. 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Ειρήνη Παπαδάκη-Σκαλίδη, διαδικτυακά συμμετείχε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ενώ χαιρετισμούς προς τους συνέδρους απέστειλαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης,  οι βουλευτές Νικόλαος Ηγουμενίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου και ο βουλευτής και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης. 

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου των Πρυτάνεων της σύμπραξης ΑΤΗΕΝΑ στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, όπου τονίστηκε από όλους η δυναμική προοπτική που αναφύεται για τα εννέα (9) Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ATHENA, μέσω του σχηματισμού της νέας ταυτότητας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει την ενσωμάτωση, τη συμπερίληψη, τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία όλων των εταίρων σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο. 

Μετά το τέλος των εργασιών της 1ης ημέρας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εκλεκτή συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων (New Cretan Quartet), το οποίο παραχώρησε ειδικά για τη συνάντηση του ΑΤΗΕΝΑ ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των συνέδρων στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο. 

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, οργανωμένα σε συμπράξεις Πανεπιστημίων, κατά το παράδειγμα του ΑΤΗΕΝΑ, αποτελούν έναν νέο θεσμό που αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέπουν στους φοιτητές να λαμβάνουν τίτλο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Μέρος του γενικότερου σχεδιασμού είναι η ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι (20) περίπου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. 
 
Να επισημάνουμε, ότι μόλις επτά (7) ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής να συμμετέχουν στον νέο θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το ΕΛΜΕΠΑ. 

Το ΑΤΗΕΝΑ θα λάβει συνολικά, για τα πρώτα τρία χρόνια, χρηματοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ (5.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 2.500.000 ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας) για την προετοιμασία σε ορίζοντα τετραετίας, εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και κοινών ερευνητικών δράσεων. 

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο ATHENA, σε πρώτη φάση, με τα Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά) και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο), ενώ μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του προγράμματος αναμένεται η ενεργή συμμετοχή των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού. 

Οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ATHENA, να παρακολουθούν μαθήματα που παρέχονται από κοινού με τα άλλα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη σύμπραξη, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα αναγράφονται στο παράρτημα διπλώματος. Θα μπορούν, επίσης, να μετακινηθούν στις ευρωπαϊκές πόλεις όπου εδρεύουν τα Πανεπιστήμια της σύμπραξης ATHENA μέσω του Erasmus+ ώστε να παρακολουθήσουν διαλέξεις ή/και εργαστήρια που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές με τους συναδέλφους τους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 


ΠΙΝΑΚΑΣ
Τα εννέα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της σύμπραξης

1. Polytechnic Institute of Porto
2. Hellenic Mediterranean University
3. University of Siegen
4. University of Maribor
5. Niccolo Cusano University
6. University of Orleans
7. Vilnius Gediminas Technical University
8. University of Vigo
9. Maria Curie-Skłodowska University

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved