ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Συμμετοχή στην κατασκευή φωτοβολταϊκού με πλαίσια γραφενίου - περοβσκίτη

Proslipsis.gr | Αθήνα 29.07.2022, 20:46

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και ειδικότερα η η ερευνητική ομάδα Nano@HMU του Καθ. Εμμανουήλ Κυμάκη συμμετείχε στην κατασκευή του πρώτου παγκοσμίως αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με πλαίσια γραφενίου - περοβσκίτη, αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Σχετικό άρθρο φιλοξενείται στο τεύχος Ιουλίου 2022 του εγκεκριμένου επιστημονικού περιοδικού Nature Energy.

Η ερευνητική oμάδα του ΕΛΜΕΠΑ και οι συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Καθ. Aldo Di Carlo του πανεπιστημίου Tor Vergata (Ιταλία) και της εταιρείας Bedimensional (Ιταλία) με επικεφαλής τον Δρ. Francesco Bonaccorso, στο πλαίσιο του τομέα Παραγωγής Ενέργειας του Graphene Flagship, κατασκεύασαν το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με χρήση τεχνολογίας γραφενίου-περοβσκίτη και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κατασκευής (μόλις 40¤/m2!).

Το διακρατικό πρόγραμμα είχε επίκεντρο τη χρήση δισδιάστατων (2D) υλικών, όπως το γραφένιο, αποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωσή τους σε διαφορετικά στρώματα των φωτοβολταϊκών πλαισίων έχει ευεργετικό ρόλο τόσο από την άποψη της απόδοσης μετατροπής ισχύος όσο και της διάρκειας ζωής των πλαισίων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΛΜΕΠΑ, η ομάδα του Nano@HMU διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Γιώργος Βισκαδούρος, μαζί με τον Δρ. Κωνσταντίνο Ρογδάκη, αλλά και οι απόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ιωάννης Καλογεράκης και Εμμανουήλ Σπηλιαρώτης, ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του αυτόνομου φωτοβολταïκού συστήματος και για την κατασκευή του ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού (μέσω αλγορίθμων) που απαιτούνται για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο αυτής της νέας φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Παράλληλα εκτέλεσαν συγκριτική μελέτη και αξιολόγηση με άλλες εμπορικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών δείχνοντας ότι τα καινοτόμα Φ/Β πλαίσια έχουν καλύτερη θερμική συμπεριφορά όσον αφορά την τάση λειτουργίας ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωτότυπο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, συνολικής επιφάνειας 4.5m2, εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο “OpenAir Lab” του Nano@HMU στο ΕΛΜΕΠΑ, ενώ η παρακολούθηση λειτουργίας του για περισσότερο από 12 μήνες επέτρεψε στους κρητικούς ερευνητές την εξαγωγή πολύτιμων πληροφορίων σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα, παρήχθηκε Μελέτη Εκτίμησης Κύκλου Ζωής,  ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη βιομηχανοποίηση της τεχνολογίας.

Ένα εντυπωσιακό ακόμα στοιχείο του πειράματος είναι ότι, το αυτόνομο ηλιακό πάρκο με χρήση Φ/Β πλαισίων γραφενίου-περοβσκίτη, πέτυχε μια αξιοσημείωτη σταθερή παραγωγή ενέργειας διατηρώντας το 80% της αρχικής παραγόμενης ισχύος  για 5.832 ώρες (8 μήνες)!

Η σταθερότητα αυτή των Φ/Β πλαισίων GRAPE αποτελεί την καλύτερη απόδοση της τεχνολογίας περοβσκίτη παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές από την βιβλιογραφία.
  
«Τα δεδομένα του καινοτόμου συστήματος τοποθετούν την Κρήτη και την Ελλάδα σε μία από τις ευνοϊκότερες θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη καινοτομιών για την παραγωγή νέων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι κύριοι βιομηχανικοί ενδιαφερόμενοι της αγοράς των φωτοβολταϊκών νέας γενιάς από περοβσκίτη, είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ερευνητική ομάδα του Nano@HMU επί σειρά ετών επενδύει στην ανάπτυξη της αριστείας, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές, γεγονός που την οδηγεί στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

* Δείτε:

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved