ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Υγεία Επιστροφή    
ΑΠΘ: Συλλεκτική έκδοση άρθρων για την πανδημία COVID-19

Proslipsis.gr | Αθήνα 14.12.2021, 17:33
 
Με τη δημιουργία μίας «επιστημονικής ιστοριογραφίας» και πρωταγωνιστές τις ίδιες τις ερευνήτριες και τους ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιχειρήθηκε η καταγραφή της ερευνητικής δραστηριότητας του ΑΠΘ στην αντιμετώπιση της πανδημίας που προκάλεσε η COVID-19, σε μία συλλεκτική έκδοση άρθρων. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η ψηφιακή έκδοση, με τίτλο: «Το ΑΠΘ γράφει ιστορία στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19», μία έκδοση που, σύμφωνα με το ίδρυμα, αποτελεί παρακαταθήκη τόσο για το Πανεπιστήμιο και την επιστήμη, όσο και για την ίδια την κοινωνία. 
 
«Η πανδημία της νόσου COVID-19, μαζί με τις πρωτόγνωρες συνέπειες που έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη, δημιούργησε και μία αναγκαία συνθήκη για την εξέλιξη της επιστήμης», αναφέρουν οι συντελεστές της προσπάθειας. «Ενεργοποίησε σύσσωμη την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και αφύπνισε τα αντανακλαστικά της στο πεδίο της συνεργασίας. Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, οι ερευνήτριες και οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γνώσης, ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται δυναμικά και ταχύτατα με παραγωγή νέας γνώσης, καινοτόμες προτάσεις, λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεβάζοντας τον πήχη πιο ψηλά από ποτέ».
 
Όπως σχολίασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή τη δημοσίευση της έκδοσης, «μπορεί ο κορωνοϊός να επέβαλε περιορισμό στις μετακινήσεις μας, πυροδότησε όμως ιδέες και σκέψεις που μετουσιώθηκαν σε έρευνες και δράσεις. Το Πανεπιστήμιό μας δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας, να δρα και να πρωτοπορεί. Διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, με διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν από κοινού σε μελέτες για τον κορωνοϊό. Ως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και το πλέον πολυθεματικό, το Αριστοτέλειο με διεπιστημονικές μελέτες και έρευνες παρήγαγε σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
 
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΕΛΚΕ ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο οποίος υπήρξε και ο εμπνευστής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, επισήμανε πως «λόγω της πανδημικής κρίσης που προκλήθηκε, ολόκληρη η ανθρωπότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον “κοινό εχθρό”, με την επιστήμη και την έρευνα να πρωτοστατούν. Να αποτελούν τα βασικά μας “όπλα” σε μία σύγχρονη, ασύμμετρη μάχη, η οποία αποτέλεσε ίσως το σημαντικότερο γεγονός της γενιάς μας. Το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, εν μέσω αυτής της κατάστασης κινητοποιήθηκε, αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την ξεχωριστή τεχνογνωσία του».
 
Η ψηφιακή έκδοση, με τίτλο: «Το ΑΠΘ γράφει ιστορία στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19», είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο: https://www.rc.auth.gr/Documents/Uploaded/d1792cfe-60a3-4bdf-aeb9-d38c88c8e552.pdf.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved