ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Υγεία Επιστροφή    
Έλεγχος για καρκίνο του μαστού με ψηφιακή τομοσύνθεση

Proslipsis.gr | Αθήνα 12.05.2022, 15:19

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε αρχικά στάδια αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση και την πρόγνωση των ασθενών. Η ψηφιακή μαστογραφία 2 διαστάσεων αποτελεί την καθιερωμένη κλινική πρακτική προσυμπτωματικού ελέγχου για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού δημιουργεί ψευδο-τρισδιάστατα σύνολα δεδομένων του μαστού από τα οποία μπορούν να ανακατασκευαστούν συνθετικές μαστογραφίες. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση μειώνει την πιθανότητα επικάλυψης των ιστών του μαστού που μπορεί να κρύψουν χαρακτηριστικά κακοήθειας. 

Η πολυκεντρική μελέτη TOSHYMA που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι η  ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού με ανασύνθεση  μαστογραφίας 2 λήψεων είναι υπέρτερη όσον αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φλώρα Ζαγουρή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), Ευαγγελία Πανουργιά (Λέκτορας Ακτινολογίας, Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Νοσοκομείο Αρεταίειο), Γεώργιος Ζωγράφος (Καθηγητής Χειρουργικής, Νοσοκομείο Ιπποκράτειο) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Νοσοκομείο, Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης. 

Η μελέτη συμπεριέλαβε 99,689 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών που υπεβλήθησαν είτε σε κλασσική ψηφιακή μαστογραφία είτε σε ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού. Το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου ήταν 7.1 ανά 1,000 γυναίκες για την ψηφιακή τομοσύνθεση και 4.8 ανά 1,000 γυναίκες για την ψηφιακή μαστογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού ήταν υπέρτερη της ψηφιακής μαστογραφίας και όσον αφορά τη διάγνωση καρκίνου αρχικού σταδίου με ποσοστό ανίχνευσης 5.1 έναντι 3 καρκίνων ανά 1,000 γυναίκες. 

Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη υποδεικνύουν ότι το ποσοστό ανίχνευσης για διηθητικό καρκίνο του μαστού ήταν σημαντικά υψηλότερο με την ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού με ανασύνθεση από ότι με την ψηφιακή μαστογραφία. Η αξιολόγηση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου στα μεσοδιαστήματα της παρακολούθησης θα βοηθήσει περαιτέρω στη διερεύνηση των σταδιακών μακροπρόθεσμων οφελών του προσυμπτωματικού ελέγχου με ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού.  

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved