ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Έγκριση μεταπτυχιακού στη βιοτεχνολογία τροφίμων, των πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων και Ulster Βρετανίας 18/1/09


Αθήνα 18.1.2009, 19:22
Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την λειτουργία, κατά τα ακαδημαϊκά έτος 2008 - 2010, αναμορφωμένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: "Βιοτεχνολογία Τροφίμων", των Τμημάτων Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και της School of Biomedical Sciences του Πανεπιστημίου Ulster.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος για την ελληνική πλευρά αναλαμβάνει το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ για την Βρετανική η School of Biomedical Sciences του Πανεπιστημίου Ulster.

Η αναγκαιότητα για την ίδρυση του εν λόγω ΠΜΣ είναι προφανής για τη χώρα μας επειδή είμαστε γεωργική χώρα. Κύρια, όμως, επειδή η βιομηχανία τροφίμων είναι ο πιο ανεπτυγμένος βιομηχανικός κλάδος και επειδή το επιστημονικό πεδίο της βιοτεχνολογίας των τροφίμων είναι στενά συνδεδεμένο με σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές τάσεις, όπως η βιοτεχνολογία με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα προβιοτικά τρόφιμα και τις εφαρμογές της τεχνολογίας των ζυμώσεων στην παραγωγή των τροφίμων, το περιβάλλον, ο αυτοματισμός και η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Το αντικείμενο του Προγράμματος σχετίζεται με την οργάνωση και ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας τροφίμων και αφορά άμεσα την ανάπτυξη του
ζωτικότερου βιομηχανικού κλάδου της χώρας, την καλύτερη αξιοποίηση σημαντικών γεωργικών προϊόντων, την εφαρμογή βιοτεχνολογιών και νέων μεθόδων στον αντίστοιχο βιομηχανικό κλάδο, τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και την απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριος στόχος του είναι η δημιουργία επιστημόνων με γνώσεις στις σύγχρονες κατευθύνσεις της επιστήμης των τροφίμων για τη στελέχωση της βιομηχανίας και των υπηρεσιών του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άμεσο στόχο την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων. Δευτερεύοντες στόχοι είναι:
1. Η περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ulster.
2. Η συνεργασία των Πανεπιστημίων με τη Βιομηχανία.
3. Η συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων των ΑΕΙ με Ευρωπαϊκά συναφή Εργαστήρια.
4. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στη Βιομηχανία τροφίμων.
5. Η συνεργασία ομοειδών τμημάτων διαφορετικών ΑΕΙ.
6. Η σύνθεση γνώσεων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών ομάδων για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε ένα σύγχρονο αντικείμενο.
7. Η ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας.
8. Η εκπαίδευση των σπουδαστών στην Αγγλική γλώσσα μιας και τα μαθήματα θα διδάσκονται στη γλώσσα αυτή.

Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή ενιαίου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη «Βιοτεχνολογία Τροφίμων» από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Ulster της Βρετανίας. Δεκτοί για φοίτηση γίνονται πτυχιούχοι Τμημάτων Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Γεωπονίας και Κτηνιατρικής των ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι συναφών Τμημάτων ΤΕΙ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με βάση τις διαδικασίες και τα κριτήρια που προβλέπει ο ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 τ.Α΄) και το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας (Ε.Π.Σ).

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τέσσερα εξάμηνα σπουδών. Στο 1ο εξάμηνο οι φοιτητές (Έλληνες, Βρετανοί και
άλλοι αλλοδαποί) θα παρακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ulster και θα διδάσκονται μαθήματα σχετικά με τη Βιοτεχνολογία. Στο 2ο εξάμηνο θα έρχονται στην Ελλάδα (Έλληνες,
Βρετανοί και άλλοι αλλοδαποί) και θα διδάσκονται Χημεία, Τεχνολογία και Βιοτεχνολογία Τροφίμων. Κατά το 3ο και 4ο εξάμηνο, οι φοιτητές εκπονούν τη διατριβή τους στη χώρα και το αντικείμενο που επιθυμούν ανεξάρτητα με την εθνικότητά τους.

Τα μαθήματα του ΠΜΣ είναι εξαμηνιαία. Προβλέπονται ώρες παραδόσεων και εργαστηριακών ασκήσεων. Για την απονομή του Μ.Δ.Ε. απαιτείται: α) η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση όλων των προσφερόμενων μαθημάτων β) η συμμετοχή σε εργαστηριακές ασκήσεις, γ) η εκπόνηση εργασιών (course works) στα πλαίσια των μαθημάτων και των εργαστηρίων και
δ) η συγγραφή και εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας στο πεδίο «Food Biotechnology Research project».

Η έναρξη της μεταπτυχιακής εργασίας πραγματοποιείται στο 3ο εξάμηνο σπουδών ενώ η ολοκλήρωση και εκπόνησή της πραγματοποιείται στο 4ο εξάμηνο. Κάθε εξάμηνο σπουδών πιστώνεται με τριάντα (30) Πιστωτικές Μονάδες (ΠΜ). Το σύνολο των ΠΜ που απαιτούνται για την απόκτηση του ΜΔΕ ανέρχονται σε εκατόν είκοσι (120 Π).

Αναλυτικά τα μαθήματα κατανέμονται ανά εξάμηνο σπουδών ως εξής:

1ο εξάμηνο
(Υποχρεωτικά μαθήματα ανά πιστωτικές μονάδες)
- Έρευνα, Σχεδιασμός και Στατιστική (Research, Design and Statistics) 7,5
- Τεχνολογία Ανασυνδυασμένου DNA (Recombinant DNA Technology) 7,5
- Βιοτεχνολογία (Process Biotechnology) 7,5
- Η Επιχείρηση στη Βιοτεχνολογία (Enterprise in Biotechnology) 7,5
Σύνολο 30

2ο εξάμηνο
(Υποχρεωτικά μαθήματα ανά πιστωτικές μονάδες)
- Χημεία Τροφίμων (Food Chemistry) 5
- Μικροβιολογία και Συντήρηση Τροφίμων (Food Microbiology and Preservation) 5
- Βιοτεχνολογία τροφίμων (Food Biotechnology) 5
- Προχωρημένες ασκήσεις στη Χημεία Τροφίμων και Βιοτεχνολογία Ι (Advanced Exercises of Food Chemistry and Biotechnology I) 7,5
- Προχωρημένες ασκήσεις στη Χημεία Τροφίμων και Βιοτεχνολογία ΙΙ (Advanced Exercises of Food Chemistry and Biotechnology II) 7,5
Σύνολο 30

3ο Εξάμηνο: έναρξη έρευνας για τη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας που να αφορά στο πεδίο «Food Biotechnology Research project» (30 ΠΜ).

4ο εξάμηνο: ολοκλήρωση και εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας (30 ΠΜ)

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι  φοιτητές ετησίως. Στο ΠΜΣ θα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων
Πατρών, Ιωαννίνων και Ulster της Βρετανίας καθώς και άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Δύνανται επίσης να διδάξουν και άλλες κατηγορίες που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 3685 (ΦΕΚ 148 τ.Α΄).

Η υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των συνεργαζομένων Ιδρυμάτων, η οποία συνίσταται σε αίθουσες διδασκαλίας, υπολογιστές, βιβλιοθήκες, εργαστήρια. δύναται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του ΠΜΣ. Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Ulster, ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Βρετανίας, έχει άριστη εργαστηριακή υποδομή σε θέματα βιοτεχνολογίας.

Το ΠΜΣ εγκρίνεται να λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2009 -10, οπότε θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του ΠΜΣ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 3685 (ΦΕΚ 148 τ.Α΄). Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 23.000 € και αναλύεται ως εξής:
- Ανθρώπινο Δυναμικό 5.000,00
- Αναλώσιμα 6.000,00
- Δαπάνες μετακινήσεων 5.000,00
- Τεχνική υποστήριξη 4.000,00
- Γενικά έξοδα 3.000,00
Το κόστος λειτουργίας του προγράμματος θα καλυφθεί από: α) τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών, β) ερευνητικά προγράμματα, γ) χορηγίες - δωρεές κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις Γραμματείες των παραπάνω Τμημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved