ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Διεθνές συνέδριο για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας

 

Αθήνα 17.6.2010, 19:11

Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας θα οργανώσει από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μετά από πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας.

Το ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς σχετικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη και προβολή της ελληνικής γλώσσας.

Όπως είπε η υπουργός, στόχος του συνεδρίου είναι να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για την Ελληνική  Γλώσσα, μετά από διαβούλευση με επιστήμονες και πολιτικούς.  

Άλλες πρωτοβουλίες
Επιπλέον, η κυρία Διαμαντοπούλου παρουσίασε στην Επιτροπή τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες του εξωτερικού, που συνοψίζονται στα εξής:

- Στα 800 πιλοτικά δημοτικά σχολεία που ξεκινούν το Σεπτέμβριο, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και ενισχύεται η φιλαναγνωσία, με την ανάγνωση και λογοτεχνικών βιβλίων από την Α' δημοτικού. Σε κάθε Σύλλογο Εκπαιδευτικών θα παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει τέτοιου είδους δραστηριότητες, με στόχο το παιδί να έρθει κοντά στην ελληνική λογοτεχνία από πολύ μικρή ηλικία.

- Η διδασκαλία της γλώσσας στα σχολεία του εξωτερικού, στα οποία το κέντρο βάρους είναι η Γλώσσα, η Ιστορία και ο Πολιτισμός, θα ανατεθεί κατά προτεραιότητα στους νηπιαγωγούς, στους δασκάλους και στους φιλολόγους και κατά δεύτερο λόγο στους γυμναστές που ξέρουν χορούς και τους μουσικούς. Για τα σχολεία του απόδημου ελληνισμού, θα ξεκινήσει διαβούλευση με στόχο τον Οκτώβριο -οπότε και διεξάγεται το Συμβούλιο Αποδήμων- να υπάρξει ένα νέο σχέδιο λειτουργίας των ανά ήπειρο και ανά περιοχή, με κεντρική ιδέα την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

- Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ανήλικους και ενήλικους παλιννοστούντες και μετανάστες, καθώς η γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους μετανάστες είναι το κυρίαρχο στοιχείο ενσωμάτωσης και ένταξης. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζονται μια σειρά προγραμμάτων:

 - Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας θα αναβαθμισθεί με στόχο να γίνει ένα πιστοποιητικό κύρους, όπως τα ανάλογα άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ενός ισχυρού οργανισμού που θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια.

 - Με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας θα παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, το οποίο θα υποστηρίζει την σωστή χρήση της από την πολύ νεαρή ηλικία.

 - Στο θέμα της γλώσσας, της γλωσσολογίας και της γλωσσικής αγωγής, θα διεξαχθεί έρευνα για την αρχαία ελληνική γλώσσα και την υποστήριξη των λογοτεχνικών και των επιστημονικών σπουδών.

 - Θα οργανωθεί εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και αυτοεκπαίδευσης για τους Έλληνες ενήλικες αποδήμους σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

 - Θα υποστηριχθούν οι σπουδές μετάφρασης και διερμηνείας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο τρόπος που γίνεται η μετάφραση είναι, πολλές φορές, εξαιρετικά προβληματικός.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved