ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το ΑΠΘ στη μάχη κατά των ψυχοτρόπων ουσιών

 

Αθήνα 20.7.2010, 13:12

Συνολικά 481 χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών υποστήριξε το έτος 2009 το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που υλοποιείται με τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο αν. Καθηγητής Ψυχολογίας του ΑΠΘ Φοίβος Ζαφειρίδης.

Για το 2009 το πρόγραμμα παρείχε υπηρεσίες συνολικά σε 916 πολίτες με διαφορετικού τύπου αιτήματα. Από αυτούς οι 481 ήταν χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και οι 185 συγγενείς χρηστών. Από τους 481 χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, οι οποίοι προσήλθαν στο πρόγραμμα, οι 408 είχαν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και 73 από αλκοόλ. Τα υπόλοιπα 250 άτομα συμμετείχαν στις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος (υποστήριξη σε άλλα ζητήματα, υποστήριξη για τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας, εκπαίδευση λειτουργών υγείας και φοιτητών).

Το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια σύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία μέσα από την υλοποίηση δράσεων που ωφελούν άμεσα τους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας. Κύρια δράση του προγράμματος είναι το Ανοιχτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και Μελών Οικογενειών Χρηστών. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, «στεγνό» δεν παρέχονται δηλαδή υποκατάστατα, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Το Ανοιχτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, χάρη στην καινοτόμο φιλοσοφία του παρέχει επαρκείς υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και μέλη των οικογενειών τους με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, σε μηνιαία βάση.

Το πρόγραμμα λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2001 και έχει αναπτύξει μια σειρά από δράσεις με βασικό στόχο την προαγωγή της αυτοβοήθειας στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και κυρίως τους προβλήματος της εξάρτησης καθώς και την εκπαίδευση λειτουργών υγείας σε καινοτόμους μεθοδολογίες αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων με άξονα την αυτοβοήθεια και τις εφαρμογές της.
Να σημειωθεί ότι το Ημερήσιο Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων αποτελεί την κομβική δράση του Ανοιχτού Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 20.00 και τις Κυριακές από τις 13.00 έως τις 20.00 (Μητροπόλεως 10).

Βασικοί άξονες λειτουργίας του Κέντρου είναι: Η ευαισθητοποίηση στην αυτοβοήθεια. Η υποστήριξη μελών ομάδων αυτοβοήθειας. Η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για ανθρώπους σε αρχική φάση απεξάρτησης. Η κινητοποίηση και εμψύχωση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών για έναρξη ή συνέχιση της προσπάθειας απεξάρτησης σε συστηματική βάση. Η διασύνδεση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών με παλιότερα μέλη των ομάδων αυτοβοήθειας. Η κινητοποίηση των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών που προσεγγίζουν το Ημερήσιο Κέντρο για συμμετοχή στις υπόλοιπες δράσεις του Ανοικτού Προγράμματος. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων που έχουν ένα σημαντικό διάστημα αποχής από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών σε επιμέρους προβλήματα τους. Η ιστοσελίδα του κέντρου είναι: http://selfhelpgreece.wordpress.com και το τηλ.: 2310-500477.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved