ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΣτΚ: Παραπλανούν κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης

 

Αθήνα 10.8.2010, 14:30

Συστάσεις για παραπλανητικές διαφημίσεις απήυθυνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε δέκα εκπαιδευτήρια άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Ο νέος νόμος σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που μπορούν να συμπράττουν με αλλοδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε κράτη-μέλη, ευνοούν την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του χώρου της άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους αλλοδαπών ιδρυμάτων, ασχέτως του τόπου πραγματοποίησης των σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε πρόσφατα κατάλογο με τα 30 εκπαιδευτήρια που μπορούν νομίμως να λειτουργούν ως Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, καθώς επίσης όσων -ύστερα από απόρριψη σχετικής αίτησής τους- εν τέλει δεν αδειοδοτήθηκαν.

Με στόχο την προστασία των νέων και των οικογενειών τους από τον πιθανό κίνδυνο παραπλάνησής τους κατά τη διαδικασία επιλογής σπουδών, ο ΣτΚ διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα επί ιστοσελίδων και διαφημιστικών καταχωρήσεων εκπαιδευτηρίων άτυπης μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας παράλληλα στοιχεία που του απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

1. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 4 εκπαιδευτήρια, τα οποία παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια προβολή και την επωνυμία τους. Συγκεκριμένα, τα Hellenic American University και American University of Athens ευθέως αντίθετα στον νόμο αυτοχαρακτηρίζονται ως «πανεπιστήμια». Επίσης, το Αττικό Κολέγιο στην Αθήνα, όπως και το Global College στο Ηράκλειο Κρήτης, ψευδώς και παραπλανητικά αυτοχαρακτηρίζονται ως «κολέγια», αφού ουδέποτε διέθεταν αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κολεγίου.

2. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 5 εκπαιδευτήρια, τα οποία διαφημίζουν ακαδημαϊκές συνεργασίες τους με αλλοδαπά ιδρύματα σε επίπεδο παροχής προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών σπουδών, δίχως να έχουν λάβει άδεια ίδρυσης Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Τα εν λόγω εκπαιδευτήρια είναι τα: Thace, Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Ελληνικό Κέντρο Focusing, Αττικό Κολέγιο στην Αθήνα, όπως επίσης το Minoan International College στο Ηράκλειο Κρήτης.

3. Τέλος, εντοπίστηκε ένα εκπαιδευτήριο το οποίο δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το καθεστώς επαγγελματικής αναγνώρισης των τίτλων σπουδών που χορηγεί. Πρόκειται για το American University of Athens.

Ο ΣτΚ Ευάγγελος Ζερβέας απηύθυνε σύσταση προς όλα τα ανωτέρω εκπαιδευτήρια να απέχουν άμεσα από κάθε είδους δημόσια δήλωση, αναφορά, διαφήμιση, εμπορική ανακοίνωση-προώθηση, τα οποία συνιστούν μη νόμιμη και παραπλανητική πράξη.

Τα πορίσματα της έρευνας της Αρχής κοινοποιήθηκαν και προς τις υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας για την επιβολή των νομίμων κυρώσεων.

Τα πλήρη κείμενα των Πορισμάτων-Συστάσεων του ΣτΚ βρίσκονται αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο της Αρχής www.synigoroskatanaloti.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved