ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εντυπώσεις της υπουργού Παιδείας από το ταξίδι της στις ΗΠΑ

 

Αθήνα 18.10.2010, 13:32

Εντυπωσιασμένη γυρίζει από το "εξοντωτικό", όπως το χαρακτηρίζει, ταξίδι της στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην Silicon Valley και στην Ουάσιγκτον, αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου συμμετείχε στην Ουάσιγκτον στην πρώτη συνεδρίαση του «Ακαδημαϊκού Συμβουλίου», που αποτελεί το συντονιστικό όργανο των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών αμερικανικών πανεπιστημίων, ενώ είχε και μια σειρά από συναντήσεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και ξεχωριστές συναντήσεις με προσωπικότητες από το χώρο της παιδείας, εκπροσώπους της ομογένειας και think tanks.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εξαγγελία της για την νεανική επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, η υπουργός προαναγγέλλει ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας που έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος για την νεανική επιχειρηματικότητα, θα προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεων για δημιουργία δικτυώσεων ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών, για την διευκόλυνση νέων ελλήνων επιστημόνων στην αξιοποίηση, ακόμη και χρηματοδότηση, καινοτόμων ιδεών.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης (επίσης, το κείμενο νεότερης ανακοίνωσης από την σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων).

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση συντακτών για την επίσκεψη εργασίας
της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
Άννας Διαμαντοπούλου,
στη Silicon Valley και στην Ουάσιγκτον

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της πολιτικής για την Έρευνα και Τεχνολογία και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την Οικονομία και Κοινωνία το ταξίδι αυτό σκοπό είχε:

Α. Η επίσκεψη μου στην Silicon Valley - καρδία της επιστημονικής έρευνας και της νεανικής επιχιερηματικότητας.

Β. Η συμμετοχή μου στην Ουάσιγκτον στην πρώτη συνεδρίαση του «Ακαδημαϊκού Συμβουλίου» που αποτελεί το συντονιστικό όργανο των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών αμερικανικών πανεπιστημίων, στο οποίο μετέχουν μου στην εναρκτήρια

Γ. μια σειρά από παράλληλες επισκέψεις σε πανεπιστήμια και ερυενητικά κέντρα και ξεχωριστές συναντήσεις με προσωπικότητες από το χώρο της παιδείας, εκπροσώπους της ομογένειας και think tanks.

Ηταν μια εβδομάδα:
• εξοντωτική ως προς τον αριθμό των συναντήσεων και συνομιλιών,
• εντυπωσιακή σε ότι αφορά τον οργασμό στην εκπαιδευτική διαδικασία και την έρευνα
• ενθαρρυντική σε ότι αφορά την νεανική επιχειρηματικότητα
• αποκαλυπτική της εξαιρετικής θέσης που κατέχουν έλληνες και στα Πανεπιστήμια και στην έρευνα και στην καινοτομία και στις επιχειρήσεις
Ηταν μια επίσκεψη που σε αφήνει :
• με την υπερηφάνεια για το τι πετυχαίνουν οι έλληνες
• και το παράπονο : Γιατί εκεί και όχι εδώ

θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, αυτά που γνώρισα, γιατί εκεί επιβεβαίωσα ότι υπάρχει απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα.
- Είναι εφικτό ένα άλλο επίπεδο σπουδών και γνώσης γιατί έχουμε άφθονη την πρώτη ύλη -δηλαδή το μυαλό- χιλιάδες νέους επιστήμονες με βαθιά θεωρητική γνώση του αντικειμένου τους.
- Είναι εφικτό ένα άλλο επίπεδο έρευνας, που μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και καινοτόμες απαντήσεις.
- Είναι εφικτό να δημιουργηθούν υγιείς και πρωτοπόρες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς από νέους επιστήμονες. , που θα προσφέρουν εξαγώγιμα προϊόντα και πολλές καλές  θέσεις εργασίας.
- Είναι εφικτό να πετύχουμε το αναπτυξιακό θαύμα.
- Αρκεί να θέλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο και όραμα χωρίς φτηνές ρητορείες.

Τι είναι η silicon valley
Είναι η περιοχή όπου αναπτύχθηκε το «τσιπάκι από σιλικόνη» που αποτέλεσε το έναυσμα για την ηλεκτρονική βιομηχανία.
Είναι μια ζώνη ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων που περιλαμβάνει γνωστές πόλεις της  Καλιφόρνιας, νότια του Αγίου Φραγκίσκου.
Εκεί έχουν την έδρα τους όλες οι μεγάλες γνωστές εταιρείες του χώρου της πληροφορικής  και της ηλεκτρονικής βιομηχανίας.
Εκεί υπάρχουν 15 Πανεπιστήμια, και δύο από τα καλύτερα του κόσμου, το Stanford και το Berkley.
Είναι αυτά τα δύο που πρωτοπορούν στην έρευνα και συμβάλλουν στην προώθηση κάθε καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Εκεί λειτουργούν κάποια από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα  δημόσια, πανεπιστημιακά αλλά και ιδιωτικά.
Εκεί έχει αναπτυχθεί το τρίγωνο Πανεπιστήμιο – Ερευνα – Επιχειρηματικότητα, με όλα να βρίσκονται στην πρωτοπορεία.
Εκεί είναι επίσης το κέντρο μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν κάθε καινοτομική πρωτοβουλία, εκτός του κλασσικού Τραπεζικού συστήματος και επιδοτήσεων.
Εκεί 400.000 άνθρωποι – δηλαδή το 40% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – κατέχουν θέσεις σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.
Εκεί ζουν και εργάζονται σε ζηλευτές θέσεις – κάποιοι εξαιρετικά σημαντικοί Έλληνες καθηγητές, ερευνητές και επιχειρηματίες με σημαντική παρουσία στο χώρο τους, στην κοινωνία τους αλλά και παγκοσμίως
Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα κύκλο 30 χιλιομέτρων γύρω από τα πανεπιστήμια του Stanford και του Berkeley παράχθηκε το 90% των μεγαλύτερων καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Google, Facebook, Twitter παλαιότερα η Αpple, η Hewlett-Packard, η Yahoo!).
Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του  του Silicon Valley είναι:
- η παρουσία εξαιρετικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων,
- η κουλτούρα επιχειρηματικής αξιοποίησης εφαρμοσμένων ερευνητικών ιδεών 
- σειρά κινήτρων για τους πλέον ταλαντούχους νέους του κόσμου να μεταφερθούν και να ζήσουν στο εξαιρετικό κλίμα της περιοχής.
- το ενδιαφέρον και η ανάπτυξη των απαραίτητων χρηματοδοτικών φορέων,

Στη Silicon valley πραγματοποίησα παρά πολλές συναντήσεις, μεταξύ των οποίων με:
• Πρύτανη (Provost) του Πανεπιστημίου Stanford,  John Etchemendy.  Θέμα της συζήτησης το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου και η διάκριση διοικητικού και ακαδημαϊκού έργου. Ενημέρωση για το έργο των πλέον διακεκριμένων σχολών και των βασικών ερευνητικών τομέων του πανεπιστημίου (Πληροφορική, Φιλοσoφία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διεθνείς Σχέσεις, Κοινωνική Καινοτομία).
• Καθηγητές με λαμπρές επιτυχίες και στον τομέα της διδασκαλίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας . Τέτοια παραδείγματα ήταν ο Steve Blank και η Tina Seelig. O Steve Blank είναι ειδικός σε θέματα επιχειρηματικότητας στο Stanford, ιδρυτής 8 Start-Ups και συγγραφέας βιβλίων και blog για τη σύνδεση επιχειρηματικότητας και πανεπιστημίου, ενώ η Tina Seeling είναι εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας του Stanford. Συζητήθηκε η δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα και οι  παγκόσμιες συνέργειες του Stanford με άλλα πανεπιστήμια.
• Καθηγητές με εξαιρετικά επιτυχημένες ερευνητικές ομάδες που δουλεύουν στο χώρο των νέων τεχνολογιών ενέργειας και ταυτόχρονα προωθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες παγκοσμίως  στον τομέα αυτό. Ξεχωρίζει η περίπτωση του καθηγητή κ. Παύλουν Αλιβιζάτου του Berkeley ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και Διευθυντής των Εργαστηρίων Berkeley (τρίτο μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ). Ο  Αλιβιζάτος επίσης είναι επιστημονικός σύμβουλος της εταιρίας Solexant, η οποία βασίστηκε σε μια από τις πατέντες του για τη δημιουργία πρασίνων τεχνολογιών.
• Με μεταπτυχιακούς φοιτητές τους οποίους το πανεπιστήμιο αλλά και το συνολικό σύστημα υποστηρίζει στην ανάπτυξη της έρευνας αλλά και στην μεταφορά της στην πραγματική οικονομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο κ. Τάσος Αργυρός, απόφοιτος του ΕΜΠ και του Stanford και CΤO της εταιρίας Aster Data, την οποία και συνίδρυσε με 2 συμφοιτητές του, ένα Σιχ και ένα Ρουμάνο. Ως  μεταπτυχιακοί φοιτητές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στην εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους. Σημαντική ήταν η ενθάρρυνση των καθηγητών τους, οι οποίοι και τους εξασφάλισαν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την εταιρία τους.
• Με ινστιτούτα σύνδεσης της έρευνας των πανεπιστημίων με εφαρμογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ερευνητές στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου SRI (πρώην ερευνητικό ίδρυμα του Stanford). Το Ινστιτούτο ασχολείται με δημόσια και ιδιωτική έρευνα, συμβουλεύει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και λειτουργεί ως δημιουργός startup επιχειρήσεων στο χώρο της Ιατρικής, των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης που βασίζονται στην εργασία των ερευνητών του. Αποτελεί κορυφαίο ερευνητικό εργαστήριο – εκεί, π.χ. δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό ποντίκι.
• Με οργανωμένες θερμοκοιτίδες και κέντρα υποστήριξης καινοτόμων ιδεών σε όλο τον κόσμο ( πχ Plug and Play) όπου συμμετέχουν με παρουσία 20 χώρες: Φιλανδία , Αυστρία, Καναδάς κλπ. αλλά και 30 από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
• Με χρηματοδοτικούς φορείς που αποτελούν την σπονδυλική στήλη υποστήριξης των μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων και οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με στενή σχέση με τα γραφεία πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων των πανεπιστημίων.
• Με εθνικά δίκτυα άλλων χωρών που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν τη  τεχνογνωσία στη Silicon Valley  στις άλλες χώρες αλλά και να υποστηρίξουν και να διασυνδεσουν νέους ανθρώπους με ιδέες.  Η περίπτωση του αντίστοιχου Ινδικού Δικτύου  TiE,  είναι χαρακτηριστική.  Το δίκτυο, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας, καλύπτει όλα τα σημεία του πλανήτη που υπάρχουν Ινδοί και συμβουλεύει την ινδική κυβέρνηση. Οι ενέργειες τους οδήγησαν σε προστιθέμενη οικονομική αξία της τάξης των 200 δις δολαρίων.

Συμπεράσμα:
Τα ελληνικά πανεπιστήμια με το υψηλά επίπεδο καθηγητών και φοιτητών, αλλά και το βάθος της θεωρητικής γνώσης που παράγουν σε συνεργασία με τον εντυπωσιακό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς στη Silicon Valley, μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα φάρος του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που στον πυρήνα του να έχει την γνώση και την καινοτομία.
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας που έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος για την νεανική επιχειρηματικότητα, θα προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεων για δημιουργία δικτυώσεων -Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών- για την διευκόλυνση νέων Ελλήνων επιστημόνων στην αξιοποίηση , ακόμη και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών.
Προκήρυξη postdoc για την επιστροφή στην Ελλάδα των λαμπρών επιστημόνων  - συνάντηση μεγάλου ενδιαφέροντος.

Στην Ουάσιγκτον
Το  «Ακαδημαϊκό Συμβούλιο», είναι ένα συντονιστικό όργανο των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών των Αμερικανικών Πανεπιστημίων, για την συγκρότηση του οποίου κατέβαλε άοκνες προσπάθειες ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον κος Κασκαρέλης.  Σε αυτό συμμετέχουν πρόεδροι πανεπιστημίων, πρυτάνεις και πρόεδροι τμημάτων, ακαδημιών, μουσείων επιστημών και βιβλιοθηκών.
Η  Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στη πρώτη συνεδρίαση του «Ακαδημαϊκού Συμβούλιου», και
Επίσης συνάντησε έλληνες ακαδημαϊκούς και ερευνητές των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της περιοχής. 
Επισκέφτηκε επίσης και το πρότυπο σχολείο SEED,  ένα καινοτόμο σχολείο, το πρώτο δημόσιο οικοτροφείο/charter school που απευθύνεται σε μαθητές που ζουν σε φτωχικές αστικές περιοχές.  Το σημαντικό είναι ότι το 98% των αποφοίτων επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, ενώ το εθνικό ποσοστό είναι 56%. Το σχολείο αυτό χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Νιάρχου ώστε να εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελληνικός Πολιτισμός και Φιλοσοφία.
Η Υπουργός είχε παντού  επαφές με εκπροσώπους των σχολείων της ομογένειας.  Είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την εθνική στρατηγική για τη γλώσσα.
 Όσον αφορά την συνολική πολιτική για τα σχολεία της ομογένειας , τις έδρες ελληνικής γλώσσας και τη υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό θα προγραμματιστεί ειδική επίσκεψη την άνοιξη.
Η  κ. Διαμαντοπούλου συμμετείχε σε συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας που διοργάνωσε το Κέντρο για την Διεθνή Εκπαίδευση του Ινστιτούτου Brookings, (ένα από τα παλαιοτέρα και σημαντικότερα διακομματικά  think tank) όπου και συζήτησε για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Συνομίλησε με δημοσιογράφους από την Washington Post και Wall Street Journal (σχετικά άρθρα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων αυτών) καθώς και με τους εκδότες για τις διεθνείς εξελίξεις, της εφημερίδας The Chronicle of Higher Education, την σημαντικότερη έκδοση σε ολόκληρη την Αμερική για θέματα παιδείας, η ηλεκτρονική σελίδα  της οποίας δέχεται περισσότερες από 10 εκ. επισκέψεις τον μήνα.
Τέλος υπήρξαν συναντήσεις με καθηγητές Έλληνες και Αμερικανούς των κλασσικών σπουδών των πανεπιστημίων και του San Francisco και της Ουάσιγκτον.

 

Δεύτερη ανακοίνωση

Ενημέρωση συντακτών από την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, για την επίσκεψη εργασίας στη Silicon Valley και στην Ουάσινγκτον

«Η επίσκεψη στη Silicon Valley μου άφησε μια αίσθηση υπερηφάνειας  για ό,τι έχουν πετύχει οι Έλληνες εκεί και την προσδοκία να κάνουμε κάτι και εμείς εδώ. Θα προσπαθήσουμε και θα τα καταφέρουμε»

«Καμία συζήτηση επί διαρροών για το Λύκειο»

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε σήμερα τον απολογισμό της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας και στην Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, η Υπουργός με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για τις αλλαγές στο Λύκειο, τόνισε ότι «καμία συζήτηση δεν έχει νόημα, επί διαρροών επιτροπών, ανωνύμων και φημών. Η συζήτηση για τα μαθήματα  του Λυκείου θα ξεκινήσει όταν το Υπουργείο καταθέσει επίσημα το κείμενο διαβούλευσης. Μέχρι τότε, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι και άγονη και δημιουργεί προβλήματα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος».

Απολογισμός επίσκεψης εργασίας στις ΗΠΑ
Η Υπουργός μιλώντας για τη συνολική εικόνα που εισέπραξε από την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, ανέφερε: «Ήταν μια επίσκεψη που σε αφήνει με την υπερηφάνεια για το τι πετυχαίνουν οι Έλληνες αλλά και το παράπονο,  γιατί εκεί και όχι εδώ;».
Αναλυτικά, η κ. Διαμαντοπούλου κατά την παραμονή της στη Silicon Valley συναντήθηκε με:
• Τον Πρύτανη (Provost) του Πανεπιστημίου Stanford,   John Etchemendy.  Θέμα της συζήτησης το μοντέλο διοίκησης του Πανεπιστημίου και η διάκριση διοικητικού και ακαδημαϊκού έργου.
• Καθηγητές με λαμπρές επιτυχίες και στον τομέα της διδασκαλίας, της Καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τέτοια παραδείγματα ήταν ο Steve Blank και η Tina Seelig. O Steve Blank είναι ειδικός σε θέματα επιχειρηματικότητας στο Stanford, ιδρυτής 8 Start-Ups και συγγραφέας βιβλίων και blog για τη σύνδεση επιχειρηματικότητας και Πανεπιστημίου, ενώ η Tina Seeling είναι εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας του Stanford. Συζητήθηκε η δημιουργία κουλτούρας Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και οι παγκόσμιες συνέργειες του Stanford με άλλα πανεπιστήμια.
• Καθηγητές εξαιρετικά επιτυχημένων  ερευνητικών  ομάδων  που δουλεύουν στο χώρο των νέων τεχνολογιών ενέργειας και ταυτόχρονα προωθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες παγκοσμίως  στον τομέα αυτό. Ξεχωρίζει η περίπτωση του καθηγητή Παύλου Αλιβιζάτου του Berkeley ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και Διευθυντής των Εργαστηρίων Berkeley (τρίτο μεγαλύτερο ερευνητικό εργαστήριο των ΗΠΑ). Ο κ.  Αλιβιζάτος επίσης είναι επιστημονικός σύμβουλος της εταιρίας Solexant, η οποία βασίστηκε σε μια από τις πατέντες του για τη δημιουργία πράσινων τεχνολογιών.
• Μεταπτυχιακούς φοιτητές,  τους οποίους το Πανεπιστήμιο αλλά και το συνολικό σύστημα υποστηρίζει στην ανάπτυξη της έρευνας αλλά και στην μεταφορά της στην πραγματική οικονομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Τάσος Αργυρός, απόφοιτος του ΕΜΠ και του Stanford και CΤO της εταιρίας Aster Data, την οποία και συνίδρυσε με 2 συμφοιτητές του, ένα Σιχ και ένα Ρουμάνο. Ως  μεταπτυχιακοί φοιτητές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στην εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους. Σημαντική ήταν η ενθάρρυνση από τους καθηγητές τους, οι οποίοι και τους εξασφάλισαν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την εταιρεία τους.
• Ινστιτούτα σύνδεσης της έρευνας των πανεπιστημίων με εφαρμογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ερευνητές στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου SRI (πρώην ερευνητικό ίδρυμα του Stanford). Το Ινστιτούτο ασχολείται με δημόσια και ιδιωτική Έρευνα, συμβουλεύει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και λειτουργεί ως δημιουργός startup επιχειρήσεων στο χώρο της ιατρικής, των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης που βασίζονται στην εργασία των ερευνητών του. Αποτελεί κορυφαίο ερευνητικό εργαστήριο – εκεί, π.χ. δημιουργήθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό ποντίκι.
• Οργανωμένες θερμοκοιτίδες και κέντρα υποστήριξης καινοτόμων ιδεών σε όλο τον κόσμο (πχ Plug and Play) όπου συμμετέχουν με παρουσία 20 χώρες: Φινλανδία, Αυστρία, Καναδάς κλπ. αλλά και 30 από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
• Χρηματοδοτικούς φορείς που αποτελούν την σπονδυλική στήλη υποστήριξης των μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μια στενή οργανική σχέση με τα γραφεία πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων των Πανεπιστημίων.
• Εθνικά δίκτυα άλλων χωρών που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν τη  τεχνογνωσία από τη Silicon Valley  στις χώρες τους αλλά και να υποστηρίξουν και να διασυνδέσουν νέους ανθρώπους με νέες ιδέες.  Η περίπτωση του αντίστοιχου Ινδικού Δικτύου  TiE,  είναι χαρακτηριστική.  Το δίκτυο, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας, καλύπτει όλα τα σημεία του πλανήτη όπου υπάρχουν Ινδοί και συμβουλεύει την ινδική κυβέρνηση. Οι ενέργειες τους οδήγησαν σε προστιθέμενη οικονομική αξία της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία αλλά και το Ισραήλ.
Αναφερόμενη στα συμπεράσματα αλλά και στα επόμενα βήματα, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε: 
- Τα ελληνικά Πανεπιστήμια με ένα υψηλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών, με το βάθος και το εύρος  της θεωρητικής γνώσης που παράγουν αλλά και την συνεργασία με τον εντυπωσιακό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς στη Silicon Valley,  μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα φορέας ενός  νέου αναπτυξιακού μοντέλου που στον πυρήνα του να έχει την γνώση και την καινοτομία.
- Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας που έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος για την νεανική επιχειρηματικότητα, θα προχωρήσουν σε μια σειρά δράσεων για δημιουργία δικτυώσεων – Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών – για την διευκόλυνση νέων Ελλήνων επιστημόνων στην αξιοποίηση, ακόμη και χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών.
- Θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη postdoc για την επιστροφή στην Ελλάδα των λαμπρών επιστημόνων.  
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου «Είναι εφικτό να πετύχουμε το αναπτυξιακό θαύμα, αρκεί να θέλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο και όραμα χωρίς φτηνές ρητορείες».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, η Υπουργός συμμετείχε στη πρώτη συνεδρίαση του «Ακαδημαϊκού Συμβούλιου», το οποίο είναι ένα συντονιστικό όργανο των ελληνικής καταγωγής ηγετικών στελεχών των Αμερικανικών Πανεπιστημίων, για την συγκρότηση του οποίου κατέβαλε άοκνες προσπάθειες ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης.  Σε αυτό συμμετέχουν πρόεδροι Πανεπιστημίων, Πρυτάνεις και πρόεδροι τμημάτων, ακαδημιών, μουσείων επιστημών και βιβλιοθηκών.
Επίσης,  συνάντησε Έλληνες ακαδημαϊκούς και ερευνητές των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της περιοχής. 
Επισκέφτηκε ακόμη,  το πρότυπο σχολείο SEED,  ένα καινοτόμο σχολείο, το πρώτο δημόσιο οικοτροφείο/charter school που απευθύνεται σε μαθητές που ζουν σε φτωχικές αστικές περιοχές.  Το σημαντικό είναι ότι το 98% των αποφοίτων επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, ενώ το εθνικό ποσοστό είναι 56%. Το σχολείο αυτό χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Νιάρχου και εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελληνικός Πολιτισμός και Φιλοσοφία.
Η Υπουργός είχε επαφές με εκπροσώπους των σχολείων της ομογένειας, τους οποίους ενημέρωσε ως προς την εθνική στρατηγική για τη γλώσσα.
Η κυρία Διαμαντοπούλου συμμετείχε σε συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας που διοργάνωσε το Κέντρο για την Διεθνή Εκπαίδευση του Ινστιτούτου Brookings, (ένα από τα παλαιοτέρα και σημαντικότερα διακομματικά  think tank) και συζήτησε για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Τέλος, η Υπουργός συνομίλησε με δημοσιογράφους από την Washington Post και Wall Street Journal (σχετικά άρθρα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων αυτών) καθώς και με τους εκδότες της εφημερίδας The Chronicle of Higher Education, τη σημαντικότερη έκδοση σε ολόκληρη την Αμερική για θέματα Παιδείας, η ηλεκτρονική σελίδα  της οποίας δέχεται περισσότερες από 10 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved