ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΟΛΜΕ: Να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

 

Αθήνα 14.3.2011, 20:32

Την ανάκληση των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων ζητεί η ΟΛΜΕ και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το υπουργείο προχωρεί στην συγχώνευση ή κατάργηση 1.933 σχολικών μονάδων, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα 410 σχολικών μονάδων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύνολο 3.185 (1.895 Γυμνάσια και 1.290 Γενικά Λύκεια), δηλαδή το 13% των σχολείων.

"Με την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση κήρυξε σε διωγμό τη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλει την πολιτική του ΔΝΤ στο δημόσιο σχολείο", επισημαίνει η ΟΛΜΕ. "Τα «παιδαγωγικά» κριτήρια που επικαλείται η υπουργός Παιδείας στην πραγματικότητα είναι μόνο λογιστικά και οικονομικά. Όμως, η εκπαίδευση δεν είναι οι αριθμοί. Η σχολική ζωή δεν είναι ασκήσεις επί λογιστικού χάρτου στις οποίες επιδίδονται το τελευταίο διάστημα  τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι διορισμένοι περιφερειακές διευθυντές εκπαίδευσης".

Η Ομοσπονδία εκτιμά επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετή η κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας, ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και επισημαίνει ότι αυτή η διακήρυξη υπήρχε και την φετινή χρονιά αλλά στην πραγματικότητα υπήρξαν εκατοντάδες τμήματα πάνω και από αυτούς τους αριθμούς.

Κατά την ΟΛΜΕ αυτό που απαιτείται είναι να γίνει τώρα νομοθετική ρύθμιση ώστε το ανώτατο όριο να είναι οι 25 μαθητές ανά τμήμα, οι 20 στις κατευθύνσεις του Γενικού Λυκείου και στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και οι 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.

Η ΟΛΜΕ βάλλει κατά του υπουργείου και για τον αδιαφανή, όπως ισχυρίζεται, τρόπο με το οποίο προχώρησε τη διαδικασία, "αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις την τοπική κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ακόμα και τις τοπικές δημοτικές αρχές, όπως αυτό ρητά προβλέπεται ακόμα και από την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 1566/85)". Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τον Δήμο της Αθήνας, όπου δεν έγινε καν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. "Ο οδοστρωτήρας αυτής της πολιτικής έφτασε στο σημείο να καταργεί σε ορισμένες περιοχές πάνω από το 30% ή και το 40% των σχολείων (π.χ. Σέρρες, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Τρίκαλα)".

Τέλος, η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, μέσα από τις ΕΛΜΕ και σε συνεργασία με όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και όλο το λαό, σε κινητοποίηση με στόχο την ακύρωση των αποφάσεων του υουργείου Παιδείας και καλεί τις ΕΛΜΕ να αναρτήσουν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Επιπλέον, καλεί εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 στις 12:30 μμ. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας (12-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2-4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο).

Προτάσεις για απεργίες
Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης των ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ καταθέτει το ακόλουθο πρόγραμμα δράσης:
- 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μαρτίου 2011 (σε συνεννόηση με ΔΟΕ) με προσθήκη στα αιτήματα αιχμής: να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων.
- Εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα.
- Νέα γενική συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ αμέσως μετά, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ποικίλες μορφές δράσης και σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η  γενική συνέλευση των Προέδρων ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Εlektra Palace (Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20) το Σάββατο 19-03-2011 και ώρα 10 πμ. Ο κατάλογος ομιλητών θα ξεκινήσει από την επαρχία.

Παράλληλα αποφάσισε να ζητηθεί από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας (με ενδεικτική ημερομηνία στις 13 Απριλίου 2011), καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved