ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση ζητεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ

 

Αθήνα 6.7.2011, 17:32

Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από συζήτηση για το προσχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας συμφώνησε με τις βασικές αρχές της απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων και αποφάσισε να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το προσχέδιο νόμου και να ζητήσει τη μη κατάθεσή του για τους ακόλουθους λόγους.

1. Στερείται ακαδημαϊκού οράματος και εξαντλείται σε σειρά αποσπασματικών ρυθμίσεων που στην πλειοψηφία τους αποτελούν άκριτη αντιγραφή από διεθνή μοντέλα ιδιωτικών κατά βάση ιδρυμάτων, που θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση και την κηδεμόνευση των ΑΕΙ.

2. Απομακρύνει τα Πανεπιστήμια από τα ιδανικά της Παιδείας και υποβαθμίζει τις σπουδές καθώς συγχέει την εκπαίδευση με την κατάρτιση και εισάγει ταχύρρυθμα, αμφίβολης ποιότητας και επαγγελματικής επάρκειας προγράμματα σπουδών.

3. Στερείται κατευθύνσεων για τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα καθώς και εγγυήσεων για τη δημόσια χρηματοδότησή της.

4. Καταργεί την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, εγείροντας σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Συγκεκριμένα στο προτεινόμενο συμβούλιο μετέχουν πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος, που δεν ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν έχουν σχέση εκπροσώπησης και λογοδοσίας με τις ακαδημαϊκές μονάδες. Ως εκ τούτου τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται σε αδυναμία να διαμορφώνουν την ακαδημαϊκή γνώμη, βούληση και λειτουργία.

5. Περιορίζει την εσωτερική δημοκρατία στα πανεπιστήμια και ακυρώνει τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών και στη λήψη των αποφάσεων.

6. Δημιουργεί ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό και ολοκληρωτικό μοντέλο διοίκησης, μεταφέροντας σε ένα ολιγομελές όργανο, το Συμβούλιο, αρμοδιότητες από αιρετά συλλογικά όργανα (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο) χωρίς κανένα θεσμικό αντίβαρο. Το ίδιο Συμβούλιο επιλέγει τον Πρύτανη και τους Κοσμήτορες.
 
7. Καθιστά τη διοίκηση των πανεπιστημίων αναποτελεσματική. Η δυαρχία  (Πρόεδρος- Πρύτανης) και η απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης των πανεπιστημιακών αρχών καθιστούν προβληματική τη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων σε μια απαιτητική κοινότητα όπως η ακαδημαϊκή.

8. Η συρρίκνωση της εσωτερικής δημοκρατίας ενισχύει την αδιαφάνεια και ενθαρρύνει τη συναλλαγή με εξωπανεπιστημιακά κέντρα συμφερόντων.

9. Προβλέπει μια εξαιρετικά επισφαλή εκχώρηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων και υποδομών για την έρευνα, καθώς και πανεπιστημιακής περιουσίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στο κείμενο των προτάσεων που έχει επεξεργαστεί και υποβάλει και είναι έτοιμη να συζητά αλλαγές που προωθούν την ακαδημαϊκή αποστολή του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τέλος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία σε εγρήγορση και κινητοποίηση με όλα τα θεμιτά μέσα για την υπεράσπιση του αγαθού της Παιδείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved