ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας εγείρει υποψίες για πτώση της βάσης (1/7/06)


Αθήνα 1.7.2006, 23:54
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Εγκύκλιο με οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από 10 έως 12 Ιουλίου, έδωσε αργά απόψε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας (την παρουσιάζει πρώτη η Proslipsis).

Η εγκύκλιος στάλθηκε σε όλες τις Διευθύνσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά οι επιτροπές συγκέντρωσης και ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του κυριακάτικου 'Εθνους, η εγκύκλιος ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του "δέκα" για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου για όλους τους υποψηφίους, κάτι που, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το υπουργείο να "αχρηστεύσει" την νομοθετική ρύθμιση που θεσπίζει το παραπάνω βαθμολογικό όριο και να εισάγει στα ΑΕΙ ένα μέρος από τους 38.982 υποψηφίους που δεν πέρασαν την βάση. Αναφέρεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταβατική ρύθμιση που θα εισάγει στα ΑΕΙ "επιλαχόντες" με βαθμό άνω του εννέα.

------------------
EΞΕΛΙΞΗ
Διαψεύδει το υπουργείο
Αθήνα 2.7.2006, 14:44
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Ιουλίου το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει το δημοσίευμα του Έθνους και διαβεβαιώνει ότι ούτε η νομοθεσία πρόκειται να αλλάξει ούτε πρόκειται να εισαχθούν στα ΑΕΙ επιλαχόντες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: 
"Σύμφωνα με την πρόσφατα ψηφισθείσα Νομοθετική ρύθμιση, σχετικά με την πρόσβαση στα ΑΕΙ, η εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ είναι δυνατή μόνο σε όσους έχουν βαθμό πρόσβασης ίσο ή μεγαλύτερο του 10 και τουλάχιστον το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον μια από τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις.
Έτσι, είναι δυνατόν υποψήφιος με βαθμό πρόσβασης κάτω του 10 να εισαχθεί σε τμήμα ΑΕΙ εφόσον συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό του μέγιστου συνολικού αριθμού μορίων.
Τα συνολικά μόρια υπολογίζονται μόνο μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, αφού οι υποψήφιοι εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπ’ όψιν της βαρύτητας των εξετασθέντων μαθημάτων σε κάθε πεδίο και κατεύθυνση.
Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί σκόπιμο να υποβάλουν μηχανογραφικά δελτία όλοι οι υποψήφιοι, αφού κατά την επεξεργασία των στοιχείων θα απορριφθούν αυτόματα όσοι δεν πληρούν καμία από τις τεθείσες προϋποθέσεις.
Είναι επομένως προφανές ότι δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν αλλαγή της ισχύουσας Νομοθεσίας ή σε εικασίες περί εισαγωγής επιλαχόντων, που δεν πληρούν καμία από τις τεθείσες προϋποθέσεις, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα".
------------------

Λόγω του προχωρημένου της ώρας, η Proslipsis δεν ήταν σε θέση να διερευνήσει το θέμα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο δημοσιοποίησε την εγκύκλιο αργά το βράδυ του Σαββάτου -ημέρα αργίας για τους δημοσιογράφους- και αφού έγινε γνωστό το δημοσίευμα του Έθνους. Κάτι ανάλογο είχε κάνει πέρυσι και με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι αυτό διέρρευσε σε συγκεκριμένα φροντιστήρια.

To πλήρες κείμενο της εγκυκλίου, που εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου, είναι το εξής:


***   ***   ***


Βαθμός Ασφαλείας:
Να διατηρηθεί μέχρι:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ                                                   Αθήνα 26 - 6 - 2006
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝ. & ΔΙΕΞ. ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ                    Αρ.Πρωτ. Βαθμός Προτ..
ΤΜΗΜΑ Β΄                                                                Φ.252/63366/Β6
Μητροπόλεως 15
101 85 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 32.31.251 - 32.20.161
FAX: 32.45.827

ΠΡΟΣ: Όλες τις Δ/νσεις & Γραφεία Δ.Ε. για τις Επιτροπές συγκέντρωσης και ελέγχου δικαιολογητικών αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου - υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπ/ση
ΚΟΙΝ. Περιφερειακους Δ/ντες Εκπ/σης


ΘΕΜΑ : Οδηγίες για το έργο των Επιτροπών συγκέντρωσης & ελέγχου δικαιολογητικών των αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007

Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 10 της αριθμ. Φ253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης, σε κάθε Διεύθυνση ή Γραφείο ΔΕ.
2. Η κάθε μία από τις Επιτροπές αυτές συγκροτείται από:
α) Τον Προϊστάμενο της Δ/νσης ή του Γραφείου κατά περίπτωση ως Πρόεδρο.
β) Τέσσερα μέλη και
γ) Τον Γραμματέα που ορίζονται από τον Πρόεδρό της.

Τα μέλη και ο Γραμματέας μπορεί να είναι εκπ/κοί λειτουργοί Δ.Ε. ή Διοικητικοί υπάλληλοι της οικείας υπηρεσίας. Αν το άθροισμα των μαθητών και αποφοίτων που εξετάστηκαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ τάξης των Εν. Λυκείων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της οικείας Δ/νσης ή Γραφείου Δ.Ε. είναι μεγαλύτερο από 200 και μέχρι 270 ορίζεται και ένα επιπλέον μέλος στην επιτροπή, αν είναι μεγαλύτερο του 270 και μέχρι 340 ορίζεται και άλλο επιπλέον μέλος και ούτω καθεξής.
3. Κατά τον ορισμό των μελών ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να φροντίσει ώστε ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής να γνωρίζουν χειρισμό Η/Υ και αν είναι δυνατόν ένα από τα μέλη να είναι ο ΠΛΗΝΕΤ προκειμένου να διευκολυνθεί η Επιτροπή στην ηλεκτρονική λήψη του μηχ/κού δελτίου. Χρήσιμο θα ήταν εξάλλου εφόσον αυτό είναι εφικτό κατά την κρίση σας το ένα από τα μέλη της Επιτροπής να προέρχεται από τους εκπαιδευτικούς Δ.Ε που στελεχώνουν τα ΚΕΣΥΠ και Γραφεία ΣΕΠ της χώρας προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη δυνατή συμβουλευτική στήριξη και πληροφόρηση των υποψηφίων ώστε να κάνουν τις καλύτερες γι’ αυτούς επιλογές.
4. Το έργο και ο τόπος λειτουργίας των Επιτροπών, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι, καθώς και οι δικαιούμενοι να υποβάλλουν μηχ/κό δελτίο για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπ/ση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2909/01 αναφέρονται στα άρθρα 5 και 6 της αριθμ. Φ253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης.

Β΄ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
Οι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις μηχανογραφικό δελτίο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ειδικότερα:
1. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν είτε ως μαθητές της τελευταίας τάξης είτε ως απόφοιτοι προηγουμένων ετών στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης που εξετάστηκαν το τρέχον σχολικό έτος σε εθνικό επίπεδο.
2. Στην δεύτερη κατηγορία υπάγονται όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης τα οποία εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο προηγούμενα σχολικά έτη (1999-2000 , 2000-2001 , 2001-2002, 2002-2003 , 2003-2004 και 2004-2005 ) και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το τρέχον σχολικό έτος. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι αυτοί υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 της αριθμ.Φ253/β6/1340/2001 (ΦΕΚ565 Β΄) Υπουργικής Απόφασης. Οι υποψήφιοι αυτοί έχουν δικαίωμα να δηλώσουν προτίμηση για όσες Σχολές ή Τμήματα επιθυμούν από αυτά που περιλαμβάνονται σε δύο κατά ανώτατο όριο επιστημονικά πεδία και με οποιαδήποτε σειρά.
3. Εκτός των ανωτέρω δύο κατηγοριών δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν και όσοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης (παραγρ. 7 άρθρ. 1 της αριθμ. Φ.151/17104/Β6/06 ΦΕΚ 259 τ. Β΄ Υπουργικής Απόφασης) καθώς και οι απόφοιτοι Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του εδαφίου β της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν. 2525/97 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 2909/01 (ΦΕΚ 90 τ. Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 της αριθ Φ253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391 τ.Β΄) Υπουργικής Απόφασης.

Γ΄ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Όσοι από τους παραπάνω επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην Επιτροπή του Α΄ Κεφαλαίου της παρούσας από 10 μέχρι και 21 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά με τη βοήθεια του εντύπου που έχει διανεμηθεί από πριν στους ενδιαφερόμενους για εξοικείωση και για να χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρο προκειμένου να υποβοηθηθούν στην σωστή συμπλήρωση των προτιμήσεών τους. Επισημαίνεται ότι το έντυπο αυτό δεν υποβάλεται στην επιτροπή του κεφαλαίου Α΄.
Η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται από τον ίδιο τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν εκπρόσωπό του.
Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο ο υποψήφιος υποβάλλει:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχει. Αν ο τίτλος αυτός προέρχεται από ξένο σχολείο συνυποβάλλεται και βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας το πρόγραμμα σπουδών της οποίας ακολουθεί το σχολείο αυτό από την οποία να προκύπτει η δυνατότητα για εισαγωγή του σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Εφόσον ο τίτλος προέρχεται από σχολείο που λειτουργεί στο εσωτερικό εκτός της ανωτέρω βεβαίωσης συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διεύθυνσης Δ.Ε. για την νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.
β) Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της παρ. 13 του άρθρου 1 του Ν. 2525/97 όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 2909/01 (ΦΕΚ 90 – Α΄) το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου.
Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στο σημείο αυτό επειδή το συγκεκριμένο μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία.Δεν θα παραλαμβάνεται κανένα μηχανογραφικό αν δεν επιδεικνύεται στην Επιτροπή η πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία μπορεί να ζητείται και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της κατάθεσης.
2. Αν ο υποψήφιος είναι απόφοιτος Ενιαίου Εσπερινού Λυκείου εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών υποβάλλει και βεβαίωση του οικείου σχολείου από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησε και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο εκτός αν υπάγεται σε εξαιρέσεις οπότε αντί της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλει κατά περίπτωση:
ι. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή
ιι. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή
ιιι. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφη στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του ή
ιv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.
3. Ο υποψήφιος που ανήκει στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης εκτός των ανωτέρω υπό στοιχεία α-β της παραγράφου 1 του κεφαλαίου αυτού δικαιολογητικά συνυποβάλλει βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένος.
Αν έχει μεταγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μεταγράφηκε σ’ αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών.

Δ΄ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1. Το μηχ/κό δελτίο συμπληρώνεται και υποβάλλεται ΜΟΝΟ από τον ίδιο τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του.
2. Στο τμήμα Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας εισάγονται μόνο πυρονόμοι, αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες - ΔΕΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
3. Οι Αστυνομικοί δηλώνουν το τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας στο ειδικό πλαίσιο με την ένδειξη ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, όλοι οι υπόλοιποι την σχολή αυτή την δηλώνουν στο άλλο πλαίσιο με την ένδειξη ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
4. Οι σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας ή των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή οι Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προσφέρουν θέσεις για την εισαγωγή υποψηφίων με την ειδική κατηγορία των αποφοίτων Εσπερινών Λυκείων ή των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να δηλώνουν προτίμηση για τις συγκεκριμένες σχολές αφού και αν δηλωθεί τέτοια προτίμηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
5. Οι υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης δεν δηλώνουν επίσης προτίμηση για τα Τμήματα Θεολογίας, Κοινωνικής Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
6. Ο υποψήφιος δικαιούται να υποβάλλει ένα μόνο μηχ/κό δελτίο με τις επιφυλάξεις της προηγούμενης παραγράφου .
7. Οι υποψήφιοι οι οποίοι απέκτησαν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του Ν2525/1997, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν2909/2001 τα σχολικά έτη 1999-2000 , 2000-2001 , 2001-2002, 2002-2003 , 2003-2004 και 2004-2005 και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το τρέχον σχολικό έτος υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 της αριθμ.Φ253/β6/1340/2001 (ΦΕΚ565 Β΄) Υπουργικής Απόφασης όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 της αριθμ.Φ253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391 Β΄) Υπουργικής απόφασης. Οι υποψήφιοι αυτοί έχουν δικαίωμα να δηλώσουν προτίμηση για όσες Σχολές ή Τμήματα επιθυμούν από αυτά που περιλαμβάνονται σε δύο κατά ανώτατο όριο επιστημονικά πεδία και με οποιαδήποτε σειρά.
8. Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα αποκτήσουν τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ της παραγράφου 13 του άρθρου 1 του Ν2525/1997, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν2909/2001 κατά το σχολικό έτος 2005-2006 και μετά και επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι δύο (2) επιστημονικά πεδία ως εξής:
α. Αν επιλέξουν ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε επιστημονικά πεδία αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου ή στα μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 3 της αριθμ.Φ253/28934/Β6/2006 (ΦΕΚ 391 Β΄) απόφασης που σας διαβιβάσαμε π.χ. υποψήφιος θεωρητικής κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει το 1ο επιστημονικό πεδίο αφού τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού είναι μαθήματα της κατεύθυνσης που εξετάσθηκε σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος. Για να δηλώσει π.χ το 3ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας που αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού τα οποία για το 3ο επιστημονικό πεδίο είναι η Βιολογία γενικής παιδείας και η Νεοελληνική Γλώσσα.
β. Αν επιλέξουν δύο επιστημονικά πεδία, τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα μαθήματα της κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν το σχολικό έτος που απέκτησαν την ανωτέρω Βεβαίωση. Για το δεύτερο επιστημονικό πεδίο που θα επιλέξουν θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου είτε είναι μαθήματα κατεύθυνσης, είτε είναι μαθήματα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης π.χ. αν υποψήφιος τεχνολογικής κατεύθυνσης δηλώσει δύο επιστημονικά πεδία εκ των οποίων το ένα είναι το 4ο το οποίο έχει ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική τα οποία είναι μαθήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης και το δεύτερο είναι το 1ο τότε ο υποψήφιος αυτός πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στο μαθήματα γενικής παιδείας «Νεοελληνική Γλώσσα» και «Ιστορία
»
γ. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι κάτοχοι της Βεβαίωσης πρόσβασης από το σχολικό 2005-2006 και μετά, δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν επιστημονικό πεδίο αν δεν έχουν εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου που επιλέγουν ή στα μαθήματα γενικής παιδείας που αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου. Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).
δ. Η αρίθμηση των προτιμήσεων πρέπει να είναι συνεχόμενη και ενιαία για τα δύο επιστημονικά πεδία, σαν οι σχολές και των δύο επιστημονικών πεδίων να ανήκουν σε ένα πεδίο.
9. Αν και στα δύο επιστημονικά πεδία που επιλέγει ο υποψήφιος περιλαμβάνονται κοινές σχολές ή τμήματα, αυτές δηλώνονται μόνο μία φορά και σε όποιο επιστημονικό πεδίο θέλει ο υποψήφιος, ανεξάρτητα με την κατεύθυνση που έχει τελειώσει. Η επιλογή για τις σχολές αυτές θα γίνει με βάση τον μέγιστο αριθμό μορίων που συγκεντρώνει για τα δυο επιστημονικά πεδία που δήλωσε κατά περίπτωση ο υποψήφιος.Αντίθετα αν η σχολή είναι ενταγμένη και σε άλλο επιστημονικό πεδίο το οποίο δεν δηλώθηκε από τον υποψήφιο τότε η επιλογή του στο τμήμα αυτό γίνεται με βάση το σύνολο μορίων που αντιστοιχούν στο επιστημονικό πεδίο που δήλωσε και στο οποίο είναι ενταγμένο το τμήμα αυτό.
10. Αν ο υποψήφιος δεν έχει βαθμό πρόσβασης σε ένα ή και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, επειδή προέρχεται από διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που περιλαμβάνει τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και μόνο σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνονται υπόψη τα μόρια που προέρχονται από τα γινόμενα των αντιστοίχων μαθημάτων Γενικής Παιδείας που αντικαθιστούν τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με τους συντελεστές 0,9 για το 1ο και 0,4 για το 2ο.
11. Αν ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5ο επιστημονικό πεδίο, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας στο οποίο εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
12. Κάθε υποψήφιος που είναι κάτοχος της Βεβαίωσης πρόσβασης μπορεί να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο.
Για τη συμμετοχή του όμως στη διαδικασία επιλογής απαιτείται ο υποψήφιος να έχει γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον δέκα ή να έχει συγκεντρώσει το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων που απαιτείται για κάθε σχολή ή τμήμα.
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξετασθεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξετασθεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.

Ε΄ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Το μηχ/κό δελτίο υποβάλλεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής είναι δική της υπόθεση , ενδεικτικά και για διευκόλυνση παραθέτουμε την παρακάτω πρόταση.
Ο υποψήφιος παραλαμβάνει το έντυπο υπόδειγμα μηχ/κού δελτίου είτε από το λύκειό του είτε από την επιτροπή και αφού καταλήξει στις επιλογές του, ύστερα από μελέτη του και πιθανώς μετά από συνεργασία με τους γονείς του το προσκομίζει συμπληρωμένο σε ένα από τα μέλη της επιτροπής μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά. Το μέλος της επιτροπής επικυρώνει το αντίγραφο της βεβαίωσης μετά την επίδειξη του πρωτοτύπου και ελέγχει με προσοχή τη σωστή συμπλήρωση των προτιμήσεων του υποψηφίου και ειδικότερα ελέγχει αν ο υποψήφιος:
- έχει συμπληρώσει σχολές από ένα ή δύο μόνο επιστημονικά πεδία όπως ενδεχομένως δικαιούται
- έχει συνεχόμενη αρίθμηση στη σειρά των προτιμήσεών του
- ο αριθμός των σχολών που δήλωσε συμπίπτει με το σύνολο των προτιμήσεων που αναφέρει στην πρώτη σελίδα
-
οι σχολές που δήλωσε υπάγονται στα επιστημονικά πεδία που αναφέρει στην πρώτη σελίδα.
-
δήλωσε στην πρώτη σελίδα την σωστή κατηγορία στην οποία υπάγεται.
-
Έχει στο πρόγραμμα της εταιρείας ‘’ΕΠΑΦΟΣ’’ και στη βεβαίωση πρόσβασης τα ίδια στοιχεία για τον υποψήφιο δηλαδή δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας , μάθημα επιλογής Α.Ο.Θ καθώς και κατεύθυνση του υποψηφίου.
Μετά τον πρώτο αυτόν έλεγχο και αφού γίνουν από τον υποψήφιο οι ενδεχόμενες διορθώσεις που θα επισημανθούν από το μέλος της επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ο υποψήφιος προσκομίζει το μηχανογραφικό στο μέλος της επιτροπής που έχει την αρμοδιότητα για την ηλεκτρονική παραλαβή του.
Το μέλος αυτό αφού δημιουργήσει αρχείο για τον υποψήφιο με την αναζήτηση των ατομικών του στοιχείων από το αρχείο του προγράμματος, καταχωρεί τα μεταβλητά στοιχεία σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας "ΕΠΑΦΟΣ" που δημιούργησε το πρόγραμμα και στην συνέχεια καταχωρεί τις προτιμήσεις του υποψηφίου πάντα σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισης καλό είναι να δίνει τις κατάλληλες εντολές στο πρόγραμμα για να υποδεικνύει τα ενδεχόμενα λάθη που υπάρχουν (π.χ. διαφορά στο σύνολο των σχολών, ύπαρξη κενών κ.λ.π.) και αφού ενημερώσει σχετικά τον υποψήφιο εκτυπώνει και του δίνει πρόχειρο αντίγραφο προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις στην πρόχειρη αυτή εκτύπωση. Ο υποψήφιος αφού προβεί στις ενδεδειγμένες διορθώσεις, (κατά προτίμηση με κόκκινο στυλό) και μετά από αντιπαραβολή με άλλο μέλος της επιτροπής για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει γίνει λάθος στην καταχώριση των προτιμήσεων από τον χειριστή του Η/Υ επανέρχεται στον υπάλληλο που έκανε την αρχική καταχώριση, ο οποίος μετά την καταχώριση των ενδεχομένων διορθώσεων εκτυπώνει ένα αντίγραφο από το οποίο τα λοιπά μέλη της επιτροπής κάνουν τον τελικό έλεγχο σε αντιπαραβολή με το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο και σε συνεργασία πάντα με τον υποψήφιο. Εφόσον υπάρχει πλήρης ταύτιση του ηλεκτρονικού και εντύπου μηχ/κού υποβάλλονται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χειριστής του Η/Υ παραλαμβάνει το μηχανογραφικό και εκτυπώνει τρία (3) αντίγραφα τα οποία σφραγίζονται και υπογράφονται από τον υποψήφιο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Ένα από τα αντίγραφα παραδίδεται στον υποψήφιο, ένα μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά τηρείται στο αρχείο της Επιτροπής μέχρι τον Μάϊο του επομένου έτους οπότε και καταστρέφεται και το τρίτο στέλνεται στη Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
Το τρίτο αντίγραφο του μηχανογραφικού δελτίου ταξινομημένο κατά τερματικό συσκευάζεται σε δέμα και συνοδεύεται με ξεχωριστό φάκελλο που περιέχει τις αντίστοιχες δισκέτες (δυο αντίγραφα δισκετών) και τη συγκεντρωτική κατάσταση ανά τερματικό. Οι δισκέτες και τα αντίγραφα θα συνοδεύονται με διαβιβαστικό στο οποίο θα αναφέρονται ο αριθμός μηχανογραφικών δελτίων και δεμάτων ανα Η/Υ, καθώς και ο αριθμός των δισκετών με το σύνολο των υποψηφίων που αντιστοιχεί σε κάθε δισκέτα και θα αποστέλλονται στη Δ/νση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (Συγγρού 106 – ΤΚ 11741- Κουκάκι - ΑΘΗΝΑ 2ος όροφος ) είτε με εκπρόσωπο της Δ/νσης ή Γραφείου Δ.Ε είτε με την υπηρεσία ΠΟΡΤΑ – ΠΟΡΤΑ των ΕΛΤΑ . Στο διαβιβαστικό θα αναφέρεται επίσης το όνομα και το τηλέφωνο, κινητό και σταθερό, ενός υπεύθυνου της επιτροπής, για διευκρινίσεις τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν μετά την αποστολή των δισκετών.
Διευκρινίζεται ότι κατά την αποστολή των δισκετών στην Διεύθυνση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στέλνονται μαζί τα επιπλέον δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι απόφοιτοι Εσπερινών Λυκείων και οι υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης τα οποία τοποθετούνται σε ειδικό υποφάκελο με τη σχετική ένδειξη.
Μπορεί κατά την εκτίμησή σας η αποστολή να γίνεται ενιαία κατά Δ/νση μετά από συνεννόηση με τα αντίστοιχα Γραφεία Δ.Ε.
Για πληροφορίες σχετικά με τη συμπλήρωση των μηχ/κών δελτίων μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ/νση Λειτουργικών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τηλ. 3223723 και 9248248 και στα τηλέφωνα της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων 3220161 και 3231251.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι μετά την οριστική παραλαβή και κυρίως μετά την λήψη των αντιγράφων (δισκέτες) που αποστέλλονται στη Μηχανοργάνωση δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση στο αρχείο για την φύλαξη του οποίου υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Εσωτερική διανομή:
1. Γραφεία κ.κ. Υπουργού, Υφυπουργού, Γεν. Γραμματέα
2. Δ/νση Οργαν. & Διεξαγωγής Εξετάσεων (10)
3. Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. (4)
4. Δ/νση Λειτουργικών υποδομών Πληρ. και Νέων Τεχνολογιών (4)
5. Δ/νση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
6. Δ/νση Εκπ/σης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού (60)
7. Γραφείο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Πολιτών (10)

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved