ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Μελέτη για τους μισθούς των καθηγητών πανεπιστημίων
 

Proslipsis.gr | Αθήνα 10.12.2014, 22:52

Μελέτη για την κατάσταση των μισθών των καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα διενήργησε ο Χαράλαμπος Φείδας, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος του εκτελεστικού γραφείου της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Η έρευνα (θα την βρείτε παρακάτω στα συνημμένα) ανέδειξε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αμοιβών των πανεπιστημιακών καθηγητών, κάτω από το ελάχιστο ύψος αποδοχών που απαιτείται για να είναι σε θέση να επιτελούν τα καθήκοντά τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την αναγκαία οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία και αποτρέποντας τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός πανεπιστημιακού καθηγητή κυμαίνονται από περίπου 1.200 ευρώ για την εισαγωγική βαθμίδα του λέκτορα (η οποία καταργήθηκε πρόσφατα) με ένα έτος υπηρεσία, παντρεμένου χωρίς παιδιά, έως 1.890 ευρώ για τη βαθμίδα του καθηγητή με 20 χρόνια υπηρεσία, πανντρεμένου με δύο παιδιά. Στη φάση της εξόδου από την υπηρεσία (καθηγητής με υπηρεσία 30 ετών) ο καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τα 2.120 ευρώ.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καθηγητών (70% - 80%) δεν έχουν τη δυνατότητα άντλησης εισοδημάτων από άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, κυρίως λόγω ειδικότητας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα υπολείπεται των περισσοτέρων χωρών του λεγόμενου δυτικού κόσμου με μισθούς που βρίσκονται στα επίπεδα χωρών όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και λίγο υψηλότερους από της Κολομβίας, της Τσεχίας και της Τουρκίας.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τη μελέτη.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η μελέτη (αρχείο pdf 2,91 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved