ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Κέντρο Πιστοποίησης της Ρωσικής ως ξένης γλώσσας ιδρύεται στο ΑΠΘ

Αθήνα 5.5.2016, 14:18

Η ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης της Ρωσικής ως ξένης γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής αποστολής του Προγράμματος «Ιάσων» στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Kuban State University) της Νότιας Ρωσίας, με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα, και με τη συμμετοχή του επιστημονικά υπεύθυνου, Ομ. Καθηγητή του ΑΠΘ και Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννη Καζάζη, και του Γραμματέα του Προγράμματος «Ιάσων» Δρ. Δημήτρη Φωτιάδη.
 
Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η δυνατότητα να αναλάβει το ΑΠΘ την πιστοποίηση όσων επιθυμούν να διδάσκουν τη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουμπάν που έχει αναλάβει τη διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης του Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Μήτκα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, κ. Αστάποφ, αποφασίστηκε η ενίσχυση και η επέκταση του Προγράμματος «Ιάσων», με ανανέωση της συμφωνίας για την επόμενη τριετία, με στόχο την ενδυνάμωση των ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια πανεπιστήμια και κυρίως τη διεύρυνση του Προγράμματος και σε άλλες περιοχές ζωτικού ενδιαφέροντος για τα δύο ιδρύματα.
 
Επίσης, αποφασίστηκε η έναρξη της προεργασίας για την ίδρυση νέου κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Μάστερ στις Επιστήμες Περιβάλλοντος, αλλά και η ενίσχυση της διδασκαλίας της Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ με την τακτική αποστολή επισκεπτών Καθηγητών από το Κουμπάν.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στο Κουμπάν όπου, σε πανηγυρική Τελετή πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του Καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Καζάζη σε επίτιμο καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν, για τη συνολική προσφορά του, τα τελευταία 20 χρόνια, ως υπεύθυνου του Προγράμματος «Ιάσων».

Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των πρωτοποριακών εργαστηρίων Χημείας και Βιολογίας, καθώς και στη «Θερμοκοιτίδα Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας», που δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο του Κουμπάν να διατηρεί αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τον επιχειρηματικό ιστό του κράτους.
 
Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του ΑΠΘ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα Πρόξενο στο Νοβοροσίσκ, Φραγκίσκο Κωστελλένο, καθώς και με εκπροσώπους της Ποντιακής Ομογένειας, με τους οποίους συζήτησε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από 21 έως 23 Απριλίου 2016.
 
Συνεργασία και με Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών
Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών (RUDN), πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Agrarian and Technology Institute» του RUDN, στη Μόσχα, 15μελούς αποστολής Καθηγητών και Φοιτητών της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο, από τις 19 έως τις 23 Απριλίου 2016.
 
Συγκεκριμένα, στις 21 και 22 Απριλίου συνδιοργανώθηκε και υλοποιήθηκε το 8ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Καινοτομία στη Γεωργία», όπου παρουσιάστηκαν 48 επιστημονικές εργασίες.
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο Φοιτητών (2nd Students Conference) με θέμα «Students for Agriculture», όπου δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής Γεωπονίας Δασολογίας και ΦΠ του ΑΠΘ και ισάριθμοι Ρώσοι φοιτητές του RUDN παρουσίασαν στην αγγλική γλώσσα τα ερευνητικά αποτελέσματα των εργασιών τους. 
 
Οι επιστημονικές συναντήσεις των φοιτητών είναι ένας νέος θεσμός που καθιέρωσε η Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονίας Δασολογίας και ΦΠ του ΑΠΘ. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται το έργο των νέων φοιτητών-επιστημόνων στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους και γίνονται γνωστά τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα, ευνοώντας συνέργειες και συνεργασίες.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα δύο Ιδρύματα καθόρισαν το περιεχόμενο του κοινού διακρατικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, το οποίο θα λειτουργεί με δύο παράλληλα Τμήματα, ένα στην Ελλάδα και ένα στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, θα προσφέρονται οκτώ συνολικά μαθήματα, τέσσερα από Έλληνες και τέσσερα από Ρώσους Καθηγητές, με αντίστοιχες μετακινήσεις. Η διάρκεια του ΠΜΣ θα είναι 18 μήνες, από τους οποίους οι έξι μήνες θα αφορούν σε ερευνητικό έργο και την εκπόνηση της μεταπτυχιακής τους εργασίας. Οι Έλληνες φοιτητές που θα υλοποιήσουν την έρευνά τους στη Ρωσία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, ενώ η διαμονή τους θα εξασφαλιστεί από το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, καθώς θα τους προσφέρεται εξάμηνη σύμβαση αμειβόμενης εργασίας στο πανεπιστήμιο ή σε επιχείρηση που συνεργάζεται με αυτό. Αντίστοιχα, στους Ρώσους φοιτητές που θα διεξάγουν την έρευνά τους στην Ελλάδα θα χορηγείται δωρεάν διαμονή, διατροφή και μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
 
Όλες οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους «2016: Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στη Ρωσία και Ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα».
 
Επισυνάπτονται φωτογραφίες.
4491    (από αριστερά προς δεξιά) ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κουμπάν, Καθηγητής Μ. Αστάποφ και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας
4490    Η ελληνική ομάδα της 15μελούς αποστολής Καθηγητών και Φοιτητών της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο, κατά την επίσκεψη τους στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved