ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΕΛΚΕΘΕ: Πόντιση συστοιχιών ιζηματοπαγίδων στο νότιο Αιγαίο για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Proslipsis.gr | Αθήνα 3.2.2021, 15:01

Ωκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο για την πόντιση συστοιχιών ιζηματοπαγίδων με σκοπό την κατανόηση και εκτίμηση της Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε, για πρώτη φορά, από 1-3 Φεβρουαρίου 2021 το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή - CLIMPACT.

Όπως αναφέρει το ΕΛΚΕΘΕ, η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων που αφορούν σε παραμέτρους σχετιζόμενες με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο θαλάσσιο οικοσύστημα. 

Η κατανόηση και εκτίμηση της κλιματικής αλλαγής είναι αδύνατη χωρίς την ύπαρξη τέτοιων χρονοσειρών, που σπανίζουν στην περιοχή μας η οποία αποτελεί κλιματικά μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εργασίες περιλάμβαναν την πόντιση μιας συστοιχίας 3 ιζηματοπαγίδων, ρευματογράφων και αισθητήρων θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου στο Κρητικό Πέλαγος, στη θέση Μ3Α όπου συλλέγονται ωκεανογραφικά δεδομένα για πάνω από 20 χρόνια από το δίκτυο «Ποσειδών» του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Παράλληλα, συλλέχθηκαν δείγματα νερού και πυρήνας ιζήματος μήκους 2.5 μ. για τη μελέτη του παλαιοκλίματος της περιοχής σε χρονική κλίμακα πολλών δεκάδων χιλιάδων ετών.

Στο στενό μεταξύ των Αντικυθήρων και της Κρήτης ποντίστηκε δεύτερη συστοιχία με 2 ιζηματοπαγίδες, ρευματογράφους και αισθητήρες θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου με στόχο να συνδυαστούν τα δεδομένα της στήλης θαλάσσιου νερού με τα ατμοσφαιρικά δεδομένα που συλλέγονται στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων - ΠΑΓΓΑΙΑ που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συντονιστής του Δικτύου CLIMPACT.

Η δράση συνέργειας μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΑΑ είναι αποτέλεσμα της δικτύωσης που επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας του CLIMPACT, εμβληματικής δράσης της ΓΓΕΚ και του ΥΠΑΝ, στην οποία συμμετέχουν έντεκα από τους σημαντικότερους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved