ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Εικονικό εργαστήριο φυσικής για εκπαίδευση μαθητών δημιουργεί το ΑΠΘ (23/7/07)


Θεσσαλονίκη 23.7.2007, 22:46
Η δημιουργία ενός ανοικτού εικονικού εργαστηρίου Φυσικής που θα εξομοιώνει τον πραγματικό κόσμο και θα επιτρέπει στο χρήστη να συνθέτει πειράματα Οπτικής και Ηλεκτρομαγνητισμού, είναι ο στόχος του προγράμματος «Ανοιχτό Μαθησιακό Περιβάλλον» που υλοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Χρήστες του προγράμματος θα είναι οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των ελληνικών σχολείων. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν την εξέλιξη των πειραμάτων σ’ έναν ελεγχόμενο κόσμο, να παίρνουν μετρήσεις από εικονικά όργανα και να μελετούν τα φαινόμενα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία, όπως συγχρονικές γραφικές παραστάσεις. Με τον τρόπο αυτό η διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής μετατίθεται από τα φυσικά στα ηλεκτρονικά εργαστήρια.

Το «Ανοιχτό Μαθησιακό Περιβάλλον» αποτελείται από έξι υπο-εργαστήρια Φυσικής τα οποία αποτελούν εστιασμένες υπολογιστικές εφαρμογές μάθησης που παρέχουν δυνατότητες πειραματισμών, σύνθεσης διατάξεων και ανάπτυξης σεναρίων για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα αντικείμενα που καλύπτουν τα εργαστήρια είναι τα παρακάτω:

1. Πειράματα Γεωμετρικής Οπτικής
2. Πειράματα Κυματικής Οπτικής
3. Πειράματα Σκιάς-Παρασκιάς και Σύνθεσης-Αποσύνθεσης Χρωμάτων
4. Πειράματα Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων
5. Πειράματα Στατικού Ηλεκτρισμού
6. Πειράματα Μαγνητισμού

Επιπλέον, το «Ανοιχτό Μαθησιακό Περιβάλλον» περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό για τις θεματικές ενότητες που καλύπτουν τα παραπάνω εικονικά εργαστήρια. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη περιέχει επιπλέον υλικό που θα συμπληρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα ως πηγή εκπαιδευτικού υλικού, με χρήση του οποίου θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το υλικό στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη είναι ανεξάρτητο από το λογισμικό διαχείρισης του και παρέχει δυνατότητες εμπλουτισμού, τροποποιήσεων και αναδόμησης του, ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι το «Ανοιχτό Μαθησιακό Περιβάλλον» είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το ΥΠΕΠΘ που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2005 και θα ολοκληρωθεί τo Νοέμβριο 2007. Το έργο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «Πλειάδες - Χρυσαλλίδες» με αναδόχους, στο ΑΠΘ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Καθ. Δ. Ψύλλος), το Τμήμα Πληροφορικής (Καθ. Ιωάννης Βλαχάβας) και το Τμήμα Φυσικής (Καθ. Π. Αργυράκης).

Πληροφορίες παρέχει ο Καθηγητής Πληροφορικής ΑΠΘ κ. Ιωάννης Βλαχάβας, τηλ.: 2310-998145.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved