ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Το ΙΚΥ να χορηγεί υποτροφίες και σε αλλοδαπούς, ζητεί ο Συνήγορος του Πολιτή (5/6/08)
 


Αθήνα 5.6.2008, 19:32
Να χορηγούνται υποτροφίες και βραβεία από το ΙΚΥ τόσο στους κοινοτικούς πολίτες όσο και στους αλλοδαπούς τρίτων χωρών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς προσωπικούς δεσµούς µε την Ελλάδα, ζητεί από το υπουργείο Παιδείας ο Συνήγορος του Πολίτη.

Στο πόρισμά του ο Συνήγορος επισηµαίνει ότι η µη χορήγηση σε αλλοδαπούς φοιτητές οικονοµικών ενισχύσεων που έχουν τον χαρακτήρα επιβράβευσης των επιδόσεων και όχι κοινωνικής παροχής εγείρει προβληµατισµό ως προς τη συµφωνία της µε την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία δεν συναρτάται µε την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, αλλά µε το δικαίωµα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κατά το άρθρο 5 παρ.1 του Συντάγµατος, και άρα προστατεύεται στο πρόσωπο καθενός.

Η άρνηση χορήγησης υποτροφιών επίδοσης σε αλλοδαπούς, και µάλιστα σε αλλοδαπούς που έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά σχολεία και άρα είναι κατά τεκµήριο ενταγµένοι ισχυρά στην κοινωνική ζωή, τείνει στο να δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις αθέµιτης διάκρισης σε βάρος τους για λόγους εθνικής καταγωγής.

Ο Συνήγορος επισηµαίνει την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάµενου κανονιστικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της δυνατότητας διεκδίκησης βραβείων και υποτροφιών επί ίσοις όροις µε τους Έλληνες τόσο για τους κοινοτικούς όσο και για τους αλλοδαπούς τρίτων χωρών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς προσωπικούς δεσµούς µε την Ελλάδα.

Ο Συνήγορος οδηγήθηκε στην σύνταξη του πορίσματος έπειτα από σχετική αναφορά που του υποβλήθηκε και η οποία αναδείκνυε την άρνηση του ΙΚΥ να χορηγήσει σε αλλοδαπό φοιτητή υποτροφία προπτυχιακών σπουδών λόγω επιδόσεων, µε την αιτιολογία ότι βάσει των οικείων διατάξεων οι σχετικές υποτροφίες και βραβεία χορηγούνται µόνο σε όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια ή εθνικότητα.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το πόρισμα του Συνηγόρου.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
To πόρισμα (αρχείο pdf 125 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved