ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Άλλες Ρυθμίσεις Επιστροφή    
Σχέδιο Παυλόπουλου για προσλήψεις, συμβασιούχους
 

Αθήνα 30.11.04
Σχέδιο νόμου που -μεταξύ άλλων- επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων και ρυθμίζει το καθεστώς μοριοδότησης των συμβασιούχων, κατέθεσε σήμερα  στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Το σχέδιο, που η Proslipsis παραθέτει αυτούσιο στο συνημμένο αρχείο, μεταξύ άλλων:
- Ρυθμίζει την προσαύξηση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας των συμβασιούχων, οι οποίοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στο άρθρο 11 του ΠΔ 164/2004 για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
- Εισάγει την προσωπική συνέντευξη στις προσλήψεις με κριτήρια (σειρά προτεραιότητας).
- Θεσπίζει κυλιόμενους πίνακες επιλαχόντων στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
- Προβλέπει την ανασύνταξη των πινάκων κατάταξης του γραπτού διαγωνισμού 1998, του οποίου μερικοί όροι είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ρύθμιση για τους συμβασιούχους ήταν αναμενόμενη από καιρό, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2004 λήγει ανάλογη που θεσπίσθηκε πριν από περίπου τεσσερα χρόνια και κρίθηκε αναποτελεσματική από τους φορείς των ενδιαφερομένων. Με την νέα ρύθμιση η μοριοδότηση της εμπειρίας των συμβασιούχων προσαυξάνεται κατά 10% (50% αντί 40% που ισχύει σήμερα), κάτι που και πάλι δεν φαίνεται να ικανοποιεί την πανσπερμία των συμβασιούχων, οι οποίοι έχουν ήδη ξεσηκωθεί και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι οι διαμαρτυρίες θα λάβουν δραματικό χαρακτήρα από το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς γίνεται πλέον ορατό ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για μονιμοποίηση μεγάλης μερίδας συμβασιούχων, δεσμευόμενη από την υφιστάμενη νομοθεσία. Κάτι που γνώριζε πολύ καλά προεκλογικά, όταν μοίραζε αφειδώς ελπίδες με σκοπό να υποκλέψει τις ψήφους τους.

Σημαντικό αν και όχι καινοφανές, αφού εφαρμόζεται χρόνια τώρα στις προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, είναι και το μέτρο της προσωπικής συνέντευξης ως στοιχείο αξιολόγησης των υποψηφίων που συμμετέχουν στις διαδικασίες με σειρά προτεραιότητας (μόρια), που επίσης θεσπίζει το σχέδιο νόμου. Αν και οι πληροφορίες είναι ελλειπείς, θεωρείται βέβαιο ότι το μέτρο δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα και θα περιορίζεται σε ορισμένες μόνο ειδικότητες και κυρίως σε αυτές που κρίνεται ότι η αξιολόγηση της προσωπικότητας του υποψηφίου (στην οποία στοχεύει η συνέντευξη), είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του για την θέση. Θα εφαρμόζεται, δηλαδή, κάτι ανάλογο με αυτό που αποκάλυψε η Proslipsis για τα πτυχία πληροφορικής, τα οποία δεν θα υποχρεούνται να υποβάλουν πολλές κατηγορίες υποψηφίων από την 1η Ιανουαρίου 2005 που ξεκινάει η εφαρμογή της σχετικής διάταξης ΠΔ.  

Η εισαγωγή της προσωπικής συνέντευξης ως στοιχείο αξιολόγησης των υποψηφίων θεωρείται ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και ίσως θα έπρεπε να έχει θεσπισθεί πολύ νωρίτερα. Όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του ΑΣΕΠ, "ούτε οικιακή βοηθό δεν προσλαμβάνεις σήμερα χωρίς συνέντευξη". Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου θα δείξει αν θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα της κρίσης ή θα ανοίγει "παράθυρα" για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Το κρίσιμο σημείο στην υπόθεση είναι η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης και είναι ευοίωνο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί παρατράγουδα στις προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, που το ΑΣΕΠ εφαρμόζει την προσωπική συνέντευξη. 

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να περάσει χωρίς προβλήματα από την Κυβερνητική Επιτροπή και να εισαχθεί για έλεγχο στην νομική υπηρεσία της Βουλής.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Arn33.doc

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved