ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επαγγελματικός προσανατολισμός Επιστροφή    
Ρύθμιση για Ουκρανούς αποκλειστικούς νοσοκόμους

 

Αθήνα 17.10.2013, 10:54

Άδειες εργασίας Ουκρανών αποκλειστικών νοσοκόμων που έχουν εκδοθεί έως την 9 Απριλίου 2012 εξακολουθούν να ισχύουν, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας που ελήφθει έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται η προσκόµιση πιστοποιητικού αµοιβαιότητας για την εξασφάλιση βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του επαγγέλµατος «νοσηλευτής ή βοηθός νοσηλευτής».

Ουκρανοί πολίτες, που διαµένουν νόµιµα στη χώρα µας, ζήτησαν τη συνδροµή του Συνηγόρου προκειµένου να διατηρήσουν το δικαίωµα άσκησης της επαγγελµατικής δραστηριότητας «Αποκλειστική νοσοκόµος». Αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση άδειας εργασίας του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του επαγγέλµατος «νοσηλευτής ή βοηθός νοσηλευτής» της οικείας Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η προαναφερόµενη βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την καταχώρηση των ενδιαφεροµένων στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόµων της Περιφέρειας, σύµφωνα µε τις διατάξεις της απόφασης ΥΑ4α/οικ.37804/25.4.2013.
 
Σύµφωνα µε προγενέστερη απόφαση (Υ7/οικ4756/2001) ισχύει ότι, ειδικά για τους πολίτες τρίτων χωρών, προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εργασίας και βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του προαναφερόµενο επαγγέλµατος είναι, µεταξύ άλλων, η προσκόµιση πιστοποιητικού αµοιβαιότητας που χορηγείται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να ικανοποιήσει σχετικά αιτήµατα, µε την αιτιολογία ότι το επάγγελµα του βοηθού νοσηλευτή δεν υφίσταται ως αυτόνοµη επαγγελµατική δραστηριότητα στην Ουκρανία.
 
Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε υπ’ όψιν του ότι µόνον οι Ουκρανοί πολίτες
αντιµετωπίζουν την ειδική αντικειµενική αδυναµία προσκόµισης του
προαναφερόµενου πιστοποιητικού. Επίσης, ότι η διατήρηση της υποχρέωσης
προσκόµισής του θα έχει ως αποτέλεσµα να απωλέσουν το δικαίωµα άσκησης του προαναφερόµενου επαγγέλµατος κάτοχοι άδειας εργασίας που επί σειρά ετών ασκούν νοµίµως το επάγγελµα στην Ελλάδα. Εποµένως πρότεινε, να χορηγηθεί στους πολίτες της Ουκρανίας που ήταν κάτοχοι ισχυρής άδειας εργασίας κατά την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων της υπ’ αριθ. Υ4α/οικ.37804/25.4.2013 απόφασης, βεβαίωση αναγγελίας έναρξης βοηθού νοσηλευτή, χωρίς την προσκόµιση πιστοποιητικού αµοιβαιότητας, εφόσον βεβαίως πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.
 
Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη τροποποιήθηκαν οι διατάξεις της ανωτέρω απόφασης µε την έκδοση της Υ4α/οικ.75206/8.8.2013 απόφασης, σύµφωνα µε την οποία, οι άδειες εργασίας που έχουν εκδοθεί έως την 9.4.2012, εξακολουθούν να ισχύουν και εποµένως, στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται η προσκόµιση πιστοποιητικού αµοιβαιότητας για την εξασφάλιση βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του επαγγέλµατος «νοσηλευτής ή βοηθός νοσηλευτής».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved