ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επαγγελματικός προσανατολισμός Επιστροφή    
Facebook και εργασία. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αθήνα 9.11.2013, 23:58

Σήμερα, με την αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ πιο εύκολο για τους εργοδότες να σας αναζητούν μέσω Διαδικτύου. Το Facebook είναι μια κοινωνική πλατφόρμα, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιοι εργοδότες ενδέχεται να κοιτούν προσεκτικά το προφίλ σας, προκειμένου να επαληθεύσουν το περιεχόμενο του βιογραφικού σας ή για να σχηματίσουν μια πιο «πραγματική» εικόνα της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς σας. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που σας συνιστούμε να λαμβάνετε υπόψη κατά τη δημιουργία του προφίλ σας στο Facebook.
 
• Είναι οι πληροφορίες του προφίλ σας στο Facebook 100 % σωστές; Αποφύγετε τη δημοσίευση πληροφοριών οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεστε στο βιογραφικό σας σημείωμα. Πιο συγκεκριμένα, βεβαιωθείτε ότι όλες οι ημερομηνίες φοίτησης σε σχολές και πανεπιστήμια είναι ακριβείς. Η παραμικρή διαφορά θα μπορούσε να βάλει τον πιθανό εργοδότη (αδίκως) σε σκέψεις όσον αφορά την ειλικρίνειά σας.
 
• Εντοπίζει το σωστό προφίλ ο υποψήφιος εργοδότης σας; Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας μαζί με τη λέξη Facebook σε μια μηχανή αναζήτησης. Εμφανίζεται πράγματι το δικό σας προφίλ στα αποτελέσματα ή κάποιος με τον οποίο έχετε συνωνυμία και ο οποίος δεν σας αρέσει καθόλου; Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να προσθέσετε το όνομα πατρός τόσο στο βιογραφικό σας σημείωμα όσο και στο Facebook, ούτως ώστε ο εργοδότης να εντοπίζει με βεβαιότητα εσάς, ή να προσθέσετε το πανεπιστήμιο ή το σχολείο που φοιτήσατε προκειμένου να διαχωρίσετε την ταυτότητά σας.
 
• Υπάρχουν πληροφορίες στο Facebook που σας δυσφημούν; Πρέπει να θεωρείτε ότι τίποτα στο Facebook δεν είναι απόρρητο. Αφαιρέστε λοιπόν ετικέτες από τυχόν φωτογραφίες ή κοινοποιήσεις που περιέχουν προσβλητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο, ή ακόμα καλύτερα, διαγράψετε οριστικά τέτοιου είδους υλικό! Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πραγματοποιείτε κοινοποιήσεις σχετικά με την προηγούμενη θέση εργασίας ή τους πρώην συναδέλφους σας, ή όταν κάνετε αστεία ή σχόλια τα οποία μπορεί να παρερμηνευθούν ή όταν δημοσιεύετε φωτογραφίες σας που δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για το πρόσωπό σας.
 
• Τι εικόνα δίνετε σε έναν εργοδότη; Φανταστείτε ότι ο εργοδότης είστε εσείς. Δεν θα σας άρεσε να βλέπατε φωτογραφίες του υποψηφίου από την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο, από αθλητικές εκδηλώσεις ή συμμετοχή σε εθελοντική εργασία ή από παρακολούθηση επαγγελματικών εκδηλώσεων; Αναλογιστείτε λίγο τις σελίδες στις οποίες έχετε κάνει «like» ή έχετε δηλώσει υποστηρικτές. Θα ήταν ίσως καλή ιδέα να επανεξετάσετε ορισμένες λιγότερο «εύστοχες» επιλογές.
 
Ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook
Στο Facebook έχετε δύο επιλογές ρύθμισης απορρήτου: είτε διατηρείτε το προφίλ σας πιο ανοιχτό και χρησιμοποιείτε το Facebook για να υπογραμμίζετε τα προσωπικά και επαγγελματικά σας πλεονεκτήματα, ή το διατηρείτε ως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμόζετε πιο αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου. Η επιλογή είναι δική σας. Εάν όμως θέλετε συμβουλές για να διατηρήσετε το επίπεδο απορρήτου στο Facebook υψηλό, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό.  
 
Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου των φωτογραφικών σας άλμπουμ. Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου των φωτογραφικών σας άλμπουμ, μεταβείτε στην επιλογή «Μόνο φίλοι». Μην ξεχνάτε ότι οι φωτογραφίες εξωφύλλου και οι εικόνες προφίλ είναι πάντα δημόσιες, γιΆ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει από αυτά τα άλμπουμ τυχόν υλικό που δεν επιθυμείτε να δει ο πιθανός εργοδότης.
 
Επιλογές > Ρυθμίσεις απορρήτου
1. «Ποιος μπορεί να δει τις καταχωρίσεις μου;» Από το μενού «Ποιος θα μπορεί να βλέπει τις δημοσιεύσεις μου στο μέλλον;» επιλέξτε «Φίλοι» ή «Προσαρμογή». «Να περιοριστεί το κοινό των δημοσιεύσεων που ήταν ορατές σε φίλους φίλων ή δημόσια;» Με αυτήν την επιλογή, όλες οι δημοσιεύσεις που ήταν δημόσιες ή ορατές από φίλους φίλων θα είναι πλέον ορατές μόνο από τους φίλους σας. Η επιλογή «Αναθεώρηση όλων των στοιχείων στα οποία έχετε προστεθεί με ετικέτα» θα σας μεταφέρει στο αρχείο με το ιστορικό των δραστηριοτήτων, παρέχοντάς σας τη δυνατότητα να επανεξετάσετε οτιδήποτε εμφανίζεται στο Χρονολόγιό σας, καθώς και όλα τα στοιχεία στα οποία έχετε προστεθεί με ετικέτα.
 
2. «Δημόσια αναζήτηση». «Επιθυμείτε άλλες μηχανές αναζήτησης να συνδέονται με το Χρονολόγιό σας;» Λάβετε υπόψη σας ότι εάν επιλέξατε «ναι», οι πληροφορίες σας μέσω του Facebook θα είναι πολύ πιο προσβάσιμες.
Από την αριστερή πλευρική εργαλειοθήκη, κάντε κλικ στην επιλογή «Χρονολόγιο και προσθήκη ετικέτας».
 
3. «Επιθυμείτε να ελέγχετε τις δημοσιεύσεις στις οποίες σας προσθέτουν με ετικέτα διάφοροι φίλοι προτού εμφανιστούν στο Χρονολόγιό σας;» Αυτή η επιλογή σάς επιτρέπει να βλέπετε φωτογραφίες και δημοσιεύσεις προτού εμφανιστούν στο Χρονολόγιό σας στο Facebook (αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοσίευση δεν εμφανίζεται σε άλλες σελίδες του Facebook). Ωστόσο, αυτή η επιλογή είναι πολύ σημαντική διότι σας επιτρέπει να βλέπετε πληροφορίες στο Facebook προτού γίνουν ορατές από άλλους στο Χρονολόγιό σας.
Από την αριστερή πλευρική εργαλειοθήκη, κάντε κλικ στην επιλογή «Ασφάλεια».
 
4. Αυξήστε την ασφάλεια του λογαριασμού σας στο Facebook. Το τελευταίο που θα θέλατε να σας συμβεί είναι να εισβάλει κάποιος στον λογαριασμό σας στο Facebook. Κάντε κλικ στην επιλογή «ασφάλεια» > «ενεργοποίηση ασφαλούς περιήγησης». Αυτό σημαίνει ότι το Facebook θα χρησιμοποιεί «https», δηλαδή ένα ασφαλές πρωτόκολλο επικοινωνίας, όπου αυτό είναι εφικτό. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Εγκρίσεις σύνδεσης», που σημαίνει ότι για να εισέλθετε στο Facebook από διαφορετικό υπολογιστή ή κινητή συσκευή θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό που θα λάβετε στο κινητό σας.
 
Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενημερώνετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook ανά πάσα στιγμή. Είναι επομένως στο χέρι σας να ελέγχετε τακτικά το πώς εμφανίζεται το προφίλ σας μέσω του Facebook σε έναν υποψήφιο εργοδότη. Χρησιμοποιήστε το προφίλ σας σωστά και θα βγείτε κερδισμένοι.
 
* Διαβάστε περισσότερα:

ΠΗΓΗ: EURES
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved