ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επαγγελματικός προσανατολισμός Επιστροφή    
Οι ψυχολογικές πτυχές της αναζήτησης εργασίας

Αθήνα 21.11.2013, 2:54

Από τα πιο μικρά βήματα μέχρι και τα μεγάλα άλματα στην κλίμακα της σταδιοδρομίας, είναι σημαντικό για τα άτομα που αναζητούν εργασία να έχουν την κατάλληλη νοοτροπία . Όσοι προσλαμβάνονται δεν διαθέτουν μόνο τα κατάλληλα εργαλεία, όπως ένα ποιοτικό βιογραφικό σημείωμα, αλλά και καλές ψυχολογικές δεξιότητες. Παρατίθενται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την μελλοντική σας αναζήτηση.
 
Στην αρχή της αναζήτησης εργασίας είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές. Προτιμήστε θέσεις εργασίας για τις οποίες διαθέτετε τις ανάλογες δεξιότητες και τη σχετική πείρα. Η επικοινωνία με έναν σύμβουλο EURES μπορεί να βοηθήσει καθώς θα σας εξηγήσει τις δυνατότητές σας και θα σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες ευκαιρίες που μπορείτε να διερευνήσετε. Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε άλλα κράτη μέλη μέσω της πύλης EURES. 
 
Επίσης σας συμβουλεύουμε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς κατά την αναζήτηση εργασίας, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τον πιθανό εργοδότη. Σύμφωνα με τον André Atalaia Samouco, σύμβουλο EURES στην Πορτογαλία: «Τα άτομα που αναζητούν εργασία θα αποκτήσουν πιο θετική στάση όταν αξιολογήσουν σοβαρά τον εαυτό τους και την αγορά εργασίας. Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται κατά την αναζήτηση εργασίας: τι μπορώ να κάνω, τι μου αρέσει να κάνω και ποιο το όφελος για τον εργοδότη αν με προσλάβει. Οι αναζητούντες εργασία πρέπει να σκεφτούν κατά πόσο η θέση εργασίας που τους ενδιαφέρει είναι κατάλληλη για αυτούς και κατά πόσο τους ταιριάζει η συγκεκριμένη σταδιοδρομία».
 
Μπορείτε ακόμα να αντιμετωπίσετε την αναζήτηση εργασίας ως καθεαυτή εργασία και να δράσετε προνοητικά αναπτύσσοντας περαιτέρω δεξιότητες εφόσον είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην επιτυχία κατά τα πρώτα βήματα μιας αίτησης και να διατηρήσετε τη θετική σας ενέργεια. Αν σας καλέσουν για συνέντευξη, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχετε σημειώσει σημαντική πρόοδο.
 
Διατηρήστε θετική στάση παρά τις δυσκολίες
Στη ζωή πάντα θα υπάρχουν αναποδιές. Αν δεν περάσετε το στάδιο της συνέντευξης, μην απογοητευτείτε. Επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι φτάσατε στο επόμενο στάδιο και ότι αυτή η εμπειρία θα βελτιώσει την τεχνική σας στις μελλοντικές σας συνεντεύξεις. Ο André συμπληρώνει: «Κατά τη γνώμη μου η αισιόδοξη στάση είναι απαραίτητη για το ξεκίνημα νέας ζωής και σταδιοδρομίας. Ωστόσο η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία πρέπει να βασίζονται σε ισορροπημένη αξιολόγηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων μας». Ζητήστε τη γνώμη του εργοδότη και σκεφτείτε τι μπορείτε να αποκομίσετε από τη συνέντευξη - κάτι που είπατε το οποίο έτυχε θετικής αποδοχής καθώς και τυχόν βελτιώσεις που θα μπορούσατε να κάνετε στο μέλλον.
 
Έχει μεγάλη σημασία η επιμονή. Προκειμένου να διατηρήσετε τη θετική σας ενέργεια, εξετάστε το ενδεχόμενο αναζήτησης αρκετών θέσεων εργασίας ταυτόχρονα. Έτσι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από έναν εργοδότη θα έχετε ευκαιρίες με άλλες αιτήσεις. Επιπλέον σας συμβουλεύουμε να ενημερώνεστε για τις ευκαιρίες εργασίας μέσω του δικτυακού τόπου του EURES. Μπορείτε επίσης να στέλνετε αυθόρμητες αιτήσεις σε εργοδότες που σας ενδιαφέρουν, καθώς δεν δημοσιεύονται όλες οι κενές θέσεις εργασίας.
 
Τέλος, καλό είναι να περιβάλλεστε από ανθρώπους που γνωρίζουν τους στόχους σας και που πιστεύουν ολόψυχα ότι μπορείτε να τους πραγματοποιήσετε. Ωστόσο, μολονότι είναι σημαντικό να περιβάλλεστε από μια καλή ομάδα ανθρώπων, αυτό δεν αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επιτυχία σας. Το ουσιώδες είναι να πιστέψετε ότι μπορείτε να πάρετε τη δουλειά. Αν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να πάρετε τη θέση, για ποιο λόγο να σας προσλάβει ένας εργοδότης;

ΠΗΓΗ: EURES
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved