ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επαγγελματικός προσανατολισμός Επιστροφή    
Συμβουλές για την αναζήτησης εργασίας στον κλάδο των μηχανικών

Proslipsis.gr | Αθήνα 15.11.2014, 18:20

Οι μηχανικοί και το τεχνικό προσωπικό παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις κενές θέσεις εργασίας σε αρκετές χώρες. Το EURES παρέχει ορισμένες συμβουλές για να εκμεταλλευτείτε την πληθώρα των ευκαιριών αυτών.

Σύμφωνα με το  Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας (European Vacancy Monitor),
το 2014 ο κλάδος των μηχανικών είναι ένας από τους κυριότερους κλάδους υψηλής εξειδίκευσης που παρουσιάζουν ανάπτυξη στην Ευρώπη. Συνεπώς, οι μηχανικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 επαγγελμάτων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Πολωνία και η Σλοβενία.

Προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες αυτές, οι υποψήφιοι πρέπει να βεβαιωθούν πως οι εργοδότες θα καταλάβουν αμέσως πως το προφίλ τους ανταποκρίνεται στην προσφερόμενη θέση. Οι ειδικές δεξιότητες που απαιτούν οι εργοδότες είναι συχνά πολύ συγκεκριμένες. Τα άτομα που αναζητούν εργασία πρέπει να διαβάζουν την αγγελία εργασίας πολύ προσεκτικά και να βεβαιώνονται πως το βιογραφικό τους προβάλλει πράγματι τα προσόντα τους.

«Πρέπει να διατυπώνετε με σαφήνεια τα όσα μπορείτε να προσφέρετε στον εργοδότη», λέει ο Klaus Münstermann, σύμβουλος του EURES Γερμανίας. «Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να συνδέεται άμεσα με τις απαιτήσεις της θέσης», και συμβουλεύει, «στις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να καλύψετε κάποια από τις απαιτήσεις, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε τη συγκεκριμένη δεξιότητα και εξηγήστε το στον εργοδότη».

Ο θεμελιώδης ρόλος των τεχνικών δεξιοτήτων
Ο Frederik Vandenberghe, οικονομικός και επιχειρησιακός διευθυντής στη βελγική εταιρεία Skyline Communications, τονίζει πως οι κυριότερες δεξιότητες που αναζητά σε έναν υπάλληλο είναι τεχνικής φύσεως, για παράδειγμα, σε έναν μηχανικό λογισμικού αναζητά άριστες δεξιότητες προγραμματισμού.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ικανότητες τις οποίες πρέπει να διαθέτει ένας υπάλληλος. «Εάν έρχεστε σε επαφή με πελάτες, είναι σημαντικό να διαθέτετε πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας και σύναψης σχέσεων με τους πελάτες. Επίσης, περιμένουμε από το προσωπικό μας να συμβάλλει στην ανεύρεση τρόπων που θα καταστήσουν την εταιρεία καινοτόμο και θα μπορέσουν να την φέρουν ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας.» εξηγεί.

Παρόλο που οι απαιτήσεις για τους μηχανικούς σε επίπεδο ξένων γλωσσών είναι λιγότερο αυστηρές σε σχέση με άλλα επαγγέλματα (τα αγγλικά ενδεχομένως να αρκούν σε ορισμένες χώρες), η δυνατότητα επικοινωνίας με τους συναδέλφους είναι πολύ σημαντική. Τα άτομα που αναζητούν εργασία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την εταιρεία προκειμένου να μάθουν ποιες είναι οι αντίστοιχες απαιτήσεις σε επίπεδο γλωσσών. Διεθνείς επιχειρήσεις όπως η Skyline Communications συχνά χρησιμοποιούν τα αγγλικά κατά την άσκηση του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Στη Γερμανία, αντιθέτως, χρειάζεται καλό επίπεδο γερμανικών, τονίζει ο Klaus Münstermann.

Πού να ψάξει κανείς για προσφορές εργασίας
Όπως υπογραμμίζει η ΕυρωπαΪκή έκθεση κενών θέσεων εργασίας και προσλήψεων (European Vacancy and Recruitment Report) του 2012, οι ελλείψεις στον κλάδο των μηχανικών περιορίζονται συχνά σε συγκεκριμένες ειδικότητες, με διαφορετικές απαιτήσεις σε προσόντα, για παράδειγμα, στην Αυστρία, τη Γερμανία ή την Ιρλανδία. Ο Klaus Münstermann συμβουλεύει τα άτομα που αναζητούν εργασία να ψάχνουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. «Η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της Γερμανίας συντάσσει μια λίστα κενών θέσεων εργασίας την οποία μπορείτε να συμβουλεύεστε. Να θυμάστε πως ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές ανά περιοχή και να μην επικεντρώνεστε μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πολλές φορές αξίζει τον κόπο να στραφείτε στις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Και αν χρειαστείτε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον σύμβουλό σας Eures,» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: Eures.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved