ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επαγγελματικός προσανατολισμός Επιστροφή    
Υλοποιείται Δράση για τεχνικούς του κατασκευαστικού τομέα

Αθήνα 28.3.2016, 23:59

Στην ανάπτυξη των απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των τεχνικών μόνωσης - μονωτών, αλουμινοσιδηροκατασκευαστών, εγκαταστατών - συντηρητών καυστήρα για την υλοποίηση ανακαινίσεων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και την κατασκευή κτηρίων με «σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας», στοχεύει ευρωπαϊκή δράση στην οποία συμμετέχει ο ΕΟΠΠΕΠ.

Πρόκειται για την Εθνική Δράση «Build Up Skills Upswing», η οποία διανύει τον 18ο μήνα υλοποίησης της, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Build Up Skills, και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη».

Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΠΕΠ, η Δράση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου και αναμένεται να έχει τα εξής αποτελέσματα: 
- Τρία πιστοποιημένα Επαγγελματικά Περιγράμματα με ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και αποτύπωση νέων δεξιοτήτων στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, δεξιοτήτων που είναι πλέον απαραίτητες για τους εργαζόμενους του κατασκευαστικού κλάδου.
- Μετατροπή των Επαγγελματικών Περιγραμμάτων σε Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης και υλοποίηση 9 πιλοτικών προγραμμάτων για 135 Τεχνικούς Μόνωσης - Μονωτές, Αλουμινοσιδηροκατασκευαστές και Εγκαταστάτες – Συντηρητές Καυστήρα, με στόχο τη συμμετοχή τους σε διαδικασία πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ.
- Υλοποίηση 3 προγραμμάτων εκπαίδευσης Εκπαιδευτών από τα οποία θα προκύψουν 45 Εκπαιδευτές, που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν 135 εργαζόμενους των προαναφερθέντων επαγγελματικών πεδίων.
- Εφαρμογή Συστήματος Πιστοποίησης Προσόντων των ως άνω Επαγγελματιών που θα έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης συμβατό με το αντίστοιχο πιστοποιημένο  Επαγγελματικό Περίγραμμα.
- Εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων και μετά το πέρας του έργου.

Οφέλη
Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ, η Δράση «Build Up Skills Upswing» αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους εργατοτεχνίτες, τον κατασκευαστικό κλάδο και την κοινωνία:
• Στηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο παρέχοντας καταρτισμένο και πιστοποιημένο εργατικό δυναμικό που εγγυάται αποδοτικές εγκαταστάσεις, λιγότερες τεχνικές αστοχίες και ικανοποιημένους πελάτες.
• Προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ενισχύει τις προοπτικές απασχόλησης των εργατοτεχνιτών.
• Προσφέρει συνθήκες άνεσης με μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης για τους ιδιοκτήτες κτιρίων.
• Αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο επίτευξης των στόχων για το 2020 για τις εθνικές αρχές.
• Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών με μείωση των αερίων του θερμοκηπίου λόγω αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων.

Εξέλιξη
Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης, έως σήμερα έχουν επιτευχθεί τα εξής:
- Επικαιροποιηθεί, με τη συμβολή όλων των θεσμικά αρμοδίων φορέων, τα αντίστοιχα Επαγγελματικά Περιγράμματα και επίκειται σύντομα η πιστοποίησή τους από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..  Συστατικό στοιχείο της επικαιροποίησης των εν λόγω Περιγραμμάτων αποτελεί ο εμπλουτισμός με νέες δεξιότητες για εφαρμογές ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια. 
- Αναπτυχθεί προγράμματα κατάρτισης, τα οποία είναι συμβατά με τα επικαιροποιημένα Επαγγελματικά Περιγράμματα.
- Συμφωνηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής των πιλοτικών προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα παρακολουθήσουν 135 εργατοτεχνίτες με δραστηριοποίηση στα προαναφερθέντα επαγγελματικά πεδία.

Ταυτότητα
Το εταιρικό σχήμα της Εθνικής Δράσης είναι: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Συντονιστής έργου (Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος, τηλ.: 210-6603340, email: malam@cres.gr, www.skills-upswing.eu). Συνεργάτες: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης - Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (IME ΓΣΕΒΕΕ), Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (INE-ΓΣEE), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (TΕΕ), Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού  (EOΠΠΕΠ).

Πληροφορίες
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ http://www.eoppep.gr/images/European/BUS_GR.pdf.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved