ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ταμείο για τις απολύσεις λόγω παγκοσμιοποίησης

 

Αθήνα 27.5.2010, 14:12

Ένα ταμείο για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην εργασία έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ονομάζεται Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και μέσω αυτού παρέχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών μελών, για τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, οι οποίοι απολύονται λόγω των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι απολύσεις αυτές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην περιφερειακή ή τοπική οικονομία.

Επίσης, παρέχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα χρηματοδότησης κρατών μελών για τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, οι οποίοι απολύθηκαν λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Η περίοδος εφαρμογής του ΕΤΠ ταυτίζεται με την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (1η Ιανουαρίου 2007 έως 31η Δεκεμβρίου 2013).

Η χρηματοδοτική συνεισφορά χορηγείται στις περιπτώσεις που οι μεγάλες  διαρθρωτικές αλλαγές στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου ή η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση προκαλούν σοβαρή οικονομική αναστάτωση, το οποίο συνεπάγεται:
1. Τουλάχιστον 500 απολύσεις σε χρονικό διάστημα 4 μηνών σε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που απολύουν οι προμηθευτές της, ή οι παραγωγοί των επόμενων σταδίων του προϊόντος, ή
2. Τουλάχιστον 500 απολύσεις σε χρονικό διάστημα 9 μηνών, ιδίως σε επιχειρήσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, σε τμήμα NACE 2 σε μια περιφέρεια ή σε δύο όμορες περιφέρειες σε επίπεδο NUTS II.

Επίσης, χορηγείται χρηματοδοτική συνεισφορά και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συντελείται οποιοσδήποτε αριθμός απολύσεων, υπό τον όρο ότι οι απολύσεις αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε μικρές αγορές εργασίας ή σε εξαιρετικές περιστάσεις, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην τοπική οικονομία.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά χορηγείται για τη λήψη ενεργητικών μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, υπό μορφή πλαισίου συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην επανένταξη απολυμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Για κάθε ωφελούμενο συντάσσεται ένα ατομικό σχέδιο δράσης βάσει των ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών του, στο οποίο αποτυπώνεται η συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών που θα του παρασχεθούν.

Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία και νομίμως μπορούν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, όπως θα εξειδικεύονται στις επιμέρους προσκλήσεις - διακηρύξεις.

Οι ενέργειες που χρηματοδοτεί το ΕΤΠ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
1. Αρωγή για την αναζήτηση εργασίας, επαγγελματικό προσανατολισμό, ειδικά σχεδιασμένη κατάρτιση και επανακατάρτιση και πιστοποίηση της αποκτηθείσας εμπειρίας, βοήθεια για επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας, προώθηση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση για αυτοαπασχόληση.
2. Ειδικά μέτρα για μικρό χρονικό διάστημα, όπως επιδόματα αναζήτησης εργασίας, επιδόματα κινητικότητας, επιδόματα σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα διά βίου μάθησης και δραστηριότητες κατάρτισης
3. Μέτρα για την ενθάρρυνση, ιδίως μειονεκτούντων ή ηλικιωμένων εργαζομένων, προκειμένου αυτοί να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved