ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ψήφισμα των συνδικάτων δημοσίων υπηρεσιών μεσογειακών χωρών

 

Αθήνα 16.6.2010, 13:02

Ψήφισμα με το οποίο καλούν τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς οικονομικών να εκτιμήσουν το κοινωνικό κόστος που έχουν οι περικοπές στο δημόσιο τομέα και να ακολουθήσουν διαφορετικές πολιτικές, εξέδωσαν τα συνδικάτα των δημοσίων υπηρεσιών των Μεσογειακών χωρών που συνεδρίασαν στην Ponta Delgada της Πορτογαλίας στις 16 Ιουνίου 2010.

Το ψήφισμα, που στάλθηκε στις κυβερνήσεις των κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το εξής:

"Τα συνδικάτα των δημοσίων υπηρεσιών της Ευρώπης στέλνουν σήμερα ένα κοινό μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας για την καταστροφή που θα προκληθεί στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνία εξαιτίας των περικοπών των δημοσίων δαπανών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ως Μεσογειακά συνδικάτα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) που απαριθμεί 250 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη, ΑΔΕΔΥ (Ελλάδα), FP SEK, FSGE SEK (Κύπρος), GT Sante (Γαλλία), CFDT Interco (Γαλλία), FP CGIL (Ιταλία), FSP-UGT (Ισπανία), FSC CCOO (Ισπανία), STAL (Πορτογαλία), STE (Πορτογαλία), SINTAP-UGT (Πορτογαλία), UCAPSE Histadrut (Ισραηλ), στη σύνοδο που είχαν στην Ponta Delgada (Πορτογαλία) ένωσαν τη φωνή τους για την προάσπιση των δημοσίων υπηρεσιών.

Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η οξεία και άμεση δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Προτείνουμε καλύτερες εναλλακτικές επιλογές που ενδυναμώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και μάλιστα τη χρονική στιγμή που οι πολίτες τις χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ.

Οι οργανώσεις ΑΔΕΔΥ (Ελλάδα), FP SEK, FSGE SEK (Κύπρος), GT Sante (Γαλλία), CFDT Interco (Γαλλία), FP CGIL (Ιταλία), FSP-UGT (Ισπανία), FSC CCOO (Ισπανία), STAL (Πορτογαλία), STE (Πορτογαλία), SINTAP-UGT (Πορτογαλία), UCAPSE Histadrut (Ισραηλ), ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις, κάποιες υπό την πίεση της Ε.Ε και του ΔΝΤ, θα επιδιώξουν μεγάλες περικοπές στις υπηρεσίες σε σύντομο διάστημα αντί να αναζητήσουν μια πιο ισορροπημένη απάντηση στην κρίση σε μεγαλύτερο χρόνο.

Η Γ.Γ της EPSU, Carola Fischbach-Pyttel λέει: «Σε πολλές χώρες οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αναγκάστηκαν να πληρώσουν για μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις, με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, επιβάλλουν δρακόντεια μέτρα χωρίς καμιά προσπάθεια να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές ή να διαπραγματευθούν σοβαρά με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους».

Εμείς λέμε: «Καταλαβαίνουμε γιατί η Ε.Ε εξετάζει τον μεγαλύτερο οικονομικό συντονισμό και την επιτήρηση, αλλά σκεφτόμαστε ότι αυτή η προσέγγιση είναι πολύ στενή. Στην παρούσα κρίση, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πιο ζωτικές από ποτέ. Περικοπές στη χρηματοδότηση και επιθέσεις στους μισθούς και τις συνθήκες των εργαζομένων του δημόσιου τομέα όχι μόνο απειλούν το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά επίσης θα υποβαθμίσουν κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Η δίκαιη και προοδευτική φορολογία πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα των κυβερνήσεων. Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή φόρου οικονομικής συναλλαγής θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στις χώρες μας, που πλήττονται σκληρά από τις εξελίξεις της οικονομικής κρίσης, προσπαθούμε να εργασθούμε με τις κυβερνήσεις για να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά δεσμευόμαστε, επίσης, να αντισταθούμε στις περικοπές που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.

Οι πρωταρχικοί μας στόχοι είναι:
- Προάσπιση των δημοσίων υπηρεσιών, των δικαιωμάτων των εργαζομένων του δημοσίου, του συνταξιοδοτικού συστήματος και προάσπιση της απασχόλησης στο δημόσιο.
- Οι πολιτικές συγκράτησης του εθνικού χρέους πρέπει να είναι απόρροια της ανάλυσης των αιτίων και της σύνθεσης του χρέους, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις και τις δαπάνες των συστημάτων κοινωνικής προστασίας τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της ζήτησης και της οικονομίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης.
- Ρύθμιση του οικονομικού συστήματος, ανάλυση του ρόλου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των φορέων αξιολόγησης. Εισαγωγή φόρου για όλες τις οικονομικές συναλλαγές.
- Καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης της δημόσιας διοίκησης και ανάπτυξη περισσότερης διαφάνειας.
- Συντονισμός και εναρμόνιση της φορολογικής διακυβέρνησης, δίκαιη φορολογία, όχι αύξηση των έμμεσων φόρων και πάταξη της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων.

Σε μια κοινή δήλωση οι Μεσογειακές οργανώσεις: ΑΔΕΔΥ (Ελλάδα), FP SEK, FSGE SEK (Κύπρος), GT Sante (Γαλλία), CFDT Interco (Γαλλία), FP CGIL (Ιταλία), FSP-UGT (Ισπανία), FSC CCOO (Ισπανία), STAL (Πορτογαλία), STE (Πορτογαλία), SINTAP-UGT (Πορτογαλία), UCAPSE Histadrut (Ισραηλ), και η Carola Fischbach-Pyttel τονίζουν πόσο ζωτική είναι η διατήρηση των δημοσίων υπηρεσιών της Ευρώπης.

Λέμε: «Πιστεύουμε ότι οι περικοπές αποτελούν σοβαρή απειλή στη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών. Η υγεία και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η φορολογική διοίκηση καθώς και πολλές άλλες, αποτελούν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας από τις οποίες εξαρτώνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις: ΑΔΕΔΥ (Ελλάδα), FP SEK, FSGE SEK (Κύπρος), GT Sante (Γαλλία), CFDT Interco (Γαλλία), FP CGIL (Ιταλία), FSP-UGT (Ισπανία), FSC CCOO (Ισπανία), STAL (Πορτογαλία), STE (Πορτογαλία), SINTAP-UGT (Πορτογαλία), UCAPSE Histadrut (Ισραήλ), υποστηρίζουν την ημέρα δράσης στην οποία καλεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC) την 29η Σεπτεμβρίου με σύνθημα «Όχι στις περικοπές, περισσότερη ανάπτυξη".


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved