ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Έντονες αντιδράσεις για το... απολυτήριο διάταγμα

 

Αθήνα 17.6.2010, 18:32

Την έντονη αντίδρασή τους στο προεδρικό διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράζουν κόμματα και συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς.

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ρυθμίσεις - σοκ που λήφθηκαν χωρίς διάλογο, το ΚΚΕ "βλέπει" συνθήκες "Νταχάου" στα εργασιακά και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και διαπιστώνει κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ενώ το ΛΑΟΣ προβλέπει κύμα απολύσεων. Έκτρωμα το χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ, ενώ αντίθετοι δηλώνουν και οι έμποροι. 

Η Νέα Δημοκρατία
Για ρυθμίσεις - σοκ στα εργασιακά και μάλιστα χωρίς κοινωνικό διάλογο και συζήτηση στη Βουλή, κάνει λόγο ο υπεύθυνος Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι η πρωτοφανής υπονόμευση της προστασίας των εργαζομένων και μάλιστα σε μια φάση καθήλωσης της οικονομικής δραστηριότητας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σωρεία απολύσεων, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η βελτίωση του δικτύου της κοινωνικής προστασίας ανέργων και απολυμένων.

Το ΚΚΕ
Για καθεστώς "Νταχάου" στα εργασιακά κάνει λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποίησεων φέρνοντας ως παράδειγμα την Αργεντινή: "Στην Αργεντινή έγινε ένα σημαντικό κίνημα. Έγιναν λαϊκές επιτροπές, ένα φουσκωμένο ποτάμι που ανέδειξε όχι μόνο το δίκιο αλλά και τη δύναμη του λαού".

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι αν δεν παρθούν μέτρα θα χρεωκοπήσει η χώρα, η κ. Παπαρήγα αντέτεινε: "Η χρεοκοπία προβάλλεται ως η απόλυτη καταστροφή και ότι η ζωή μας θα γίνει πολύ χειρότερη από αυτή που θα έχουμε με τα μέτρα. Έχετε εσείς μια εικόνα, γιατί δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς το ποια θα είναι η επόμενη μέρα εάν οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών ή σε χρεοκοπία; Εμείς βάζουμε το ερώτημα: Όταν η λαϊκή οικογένεια δεν έχει να πληρώσει το φως και το νερό, τι έχει να κερδίσει που εκταμιεύεται η δεύτερη δόση του δανείου, η οποία πάλι θα πάει στους πιστωτές, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που ευθύνονται για το χρέος; Ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών δεν θα έχει να πληρώσει τα δάνεια, δεν θα έχει να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του. Αυτό δεν είναι χρεοκοπία;".

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν προβλέπει κοινωνική έκρηξη το φθινόπωρο, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι δεν πρέπει να τρομάζει η απότομη είσοδος των νέων στους αγώνες και πρόσθεσε: "    Πιστεύουμε ότι η είσοδος στον αγώνα δημιουργεί προϋποθέσεις και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και της κατάκτησης απαιτούμενης πείρας. Διότι και ο αντίπαλος ξέρει πώς να διασπά και να ενσωματώνει το κίνημα. Βεβαίως γίνεται πιο σύνθετη η ανάπτυξη των αγώνων, αλλά εμάς δεν μας φοβίζει, εμείς θέλουμε την μαζικοποίηση".

Σχολιάζοντας την πρόθεση της ΓΣΕΕ να προσφύγει στα δικαστήρια, η κ. Παπαρήγα απάντησε χαρακτηριστικά: "Πολύ αργά για δάκρυα Στέλλα", όπως λένε. Πολύ αργά. Η στάση τώρα δεν μπορεί να διορθώσει την εγκληματική πορεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο των μικρομεσαίων και της αγροτιάς. Για πάνω από 20 χρόνια τώρα δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να στηρίζουν τα προγράμματα σύγκλισης, της συμμετοχής στην ΟΝΕ και να καλλιεργούν το παραμύθι στο λαό ότι στην Ευρώπη γίνονται πάρα πολύ καλά, οι λαοί εκεί ζουν καλύτερα και μόνο στην Ελλάδα έχουμε πισωγύρισμα. Και μόνο με αυτές τις τοποθετήσεις έβαζαν βόμβα στα θεμέλια της αναγέννησης, της ανάκαμψης του εργατικού λαϊκού κινήματος".

Το ΛΑΟΣ
Σε δήλωσή του για τα εργασικά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε: "Η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα κατατείνει σε πολλές απολύσεις. Πολύ φοβούμαι πως ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος και που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Τον καλώ για περισσότερη σύνεση".

Ο ΣΥΡΙΖΑ
O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι απαξιώνεται και κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου και χαρακτηρίζει πολιτική εκτροπή την ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του μνημονίου με Προεδρικά Διατάγματα. 
Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Δ. Παπαδημούλης καλεί τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδος "να μην κρύβεται πίσω από άθλια προεδρικά διατάγματα" αλλά να φέρει το θέμα στη Βουλή.

"Η κυβέρνηση διαλύει τις εργασιακές σχέσεις επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Για τη χαμηλή όμως «ανταγωνιστικότητα» των ιδιωτικών επιχειρήσεων «γνωρίζουν και οι κότες στη χώρα μας» ότι δεν ευθύνονται ούτε οι μισθοί ούτε οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Ευθύνονται οι υψηλές τιμές των προϊόντων στις οποίες ενσωματώνονται τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και το υπερτιμημένο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας ευρώ", τονίζει το μέλος του Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Η ΓΣΕΕ
Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει το π.δ. η ΓΣΕΕ και επισημαίνει: "Σε περίοδο έξαρσης των απολύσεων και αύξησης της ανεργίας, απαιτούνται μέτρα και πολιτικές αποθάρρυνσης (απαγόρευσης) και όχι ενίσχυσης (απελευθέρωσης) των απολύσεων. Ότι δεν κατάφεραν επί 10ετίας οι βιομήχανοι το παίρνουν σήμερα με την αρωγή της Τρόικας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης,  εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση. Το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί". Επιπλέον υπενθυμίζει: "Όπου εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα, δεν αύξησαν την ανταγωνιστικότητα, δεν μείωσαν τις τιμές των προϊόντων, δεν αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τα μόνα μεγέθη που αυξήθηκαν ήταν η κερδοφορία, η ασυδοσία των εργοδοτών και η ανεργία. Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν στην χώρα μας". Και καταλήγει: "Δεν έχουμε τίποτα να αντιπροτείνουμε γιατί πολύ απλά αυτό το έκτρωμα δεν επιδέχεται καμιά διόρθωση και τροποποίηση παρά μόνο την συνολική απόρριψη".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε για το θέμα: "Το προεδρικό διάταγμα του κ. Λοβέρδου πέραν του ότι συνιστά ωμή συνταγματική παραβίαση και κατάργηση κάθε κανόνα εργατικού δικαίου ανατρέπει οποιαδήποτε προστασία για τους ανθρώπους του μόχθου. Σε μια χώρα που δεν υπάρχει κανένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους η απελευθέρωση των απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων στο μισό, η κατάργηση ρυθμίσεων των ΣΣΕ και της διαιτησίας αποτελούν τη μέγιστη  εκτροπή για τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλεια στην εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με κάθε τρόπο συνδικαλιστικό και νομικό  θα αντιπαλέψουμε αυτό το νομοθέτημα".

Η ΕΣΣΕ   
Τη διαφωνία της με τις ρυθμίσεις του π.δ. εκφράζει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου: "Οι φθηνές προσλήψεις και οι γρήγορες και εύκολες απολύσεις όχι μόνο θα βαθύνουν την κρίση, αλλά θα δημιουργήσουν τεράστια στασιμότητα στην αγορά. Η μηχανή της ελληνικής οικονομίας βαθμιαία αρχίζει και σβήνει και είναι σίγουρο και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη", σχολιάζει ο ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved