ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Συνέργιες για το ανθρώπινο δυναμικό ζήτησε η υπουργός Εργασίας

 

Αθήνα 10.11.2010, 13:32

Συνέργιες ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το υπουργείο Εργασίας για την καλύτερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, πρότεινε η υπουργός Εργασίας Λούκα Τ. Κατσέλη κατά την ομιλία της στο συνέδριο «The Big HR Debate», που διοργάνωσε η  Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Συνεδριακό Κέντρο ΔΑΪΣ.

Η υπουργός ανέπτυξε το σύνολο των πολιτικών που προωθεί αυτή την περίοδο το υπουργείο και επικεντρώθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τα οποία επιχειρήσεις έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για τουλάχιστον 150.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τις Συμβάσεις, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις -και ιδίως στις μικρές- να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά τους λόγω της κρίσης, αλλά και να μην επιτραπεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Αναφερόμενη στις λεγόμενες "ευέλικτες μορφές εργασίας", η υπουργός εξήγησε ότι στον νόμο που πρόκειται να κατατεθεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης:
- Στην ανάγκη βελτίωσης της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
- Στην ηλεκτρονική σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων και των διαφόρων φορέων του υπουργείου Εργασίας, "έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών και άλλων δηλώσεων".
- Στην προώθηση του νόμου για το ΣΕΠΕ, "έτσι ώστε να μπορέσει σύντομα να παίξει και πάλι τον συμφιλιωτικό του ρόλο ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους".
- Στην κατάθεση του αναμορφωμένου σχεδίου για τον ΟΜΕΔ, "έτσι ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν ισότιμα σε αυτόν".
- Στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την ανάγκη για πληρωμή των παγίων οφειλών προς τα ταμεία, "έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ποτέ η απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων".

Τέλος, αναφέρθηκε και στη νέα πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο για την κατάρτιση των εργαζομένων. Όπως εξήγησε, σύντομα θα σταματήσει η απευθείας επιδότηση των ΚΕΚ, που είχε δημιουργήσει φαινόμενα εξαρτήσεων από το κράτος, και θα προωθηθεί η πολιτική των «voucher», με τα οποία ο καταρτιζόμενος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του κέντρου της προτίμησής του.

Το κόστος εργασίας
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το κόστος της εργασίας στη χώρα μας, η υπουργός είπε ότι αυτό είναι πολύ υψηλό και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο, σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία, εξετάζει τρόπους μείωσής του για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο, με στόχο να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν εκπτώσεις στους συνεπείς εργοδότες ή θα γίνει πάγια μείωση για όλους, η υπουργός απάντησε με δύο παραδείγματα: "Όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους προς ΟΑΕΔ, προς ΣΕΠΕ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς, συνιστούν ένα υπέρογκο κόστος. Βλέπουμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να τα ενοποιήσουμε και μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής να μειώσουμε αυτό το κόστος. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι στην αναμόρφωση των πάγιων ρυθμίσεων, πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε εκεί που μπορούμε το κόστος το οποίο το επωμίζεται η επιχείρηση και το οποίο δεν αποφέρει και πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved